DOLARDA SON DURUM

Dolar/TL kurunda son durum: Dolar ne kadar oldu?

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasının ardından yükselen dolar/TL 5.70’li seviyelerde dengelenmeye çalışırken, yeni başkan Uysal’ın olası mesajlarını bekleyen piyasalar S-400’lerin teslim tarihinin yaklaştığı bir ortamda bir yandan da ABD ile ilişkilerin seyrini izliyor.

Hazine bugün gerçekleştireceği ihalelerle Temmuz ayı borçlanma programını tamamlayacak. Bugün 9 Ekim 2019 itfalı üç ay vadeli Hazine bonosu ilk kez, 21 Nisan 2021 vadeli iki yıllık gösterge tahvil ile 6 Ağustos 2025 itfalı altı yıllık değişken faizli tahvil yeniden ihraç edilecek.

Dolar/TL saat 09.35 itibarıyla 5.7258/5.7290’dan işlem gördü. Dolar kurunun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hafta sonunda Çetinkaya’yı görevden almasının ardından bağımsızlık endişelerinin artmasıyla dün satıcılı seyreden TL varlıklarda, 25 Temmuz’da sınırlı yapılması beklenen faiz indiriminin beklenenden daha agresif olup olmayacağı piyasalarda yön belirleyici olacak.

Bu çerçevede Uysal’ın önümüzdeki günlerde düzenlemesi beklenen basın toplantısının önemine dikkat çekiliyor.

G20 sonrası ABD ile ilişkilerin düzeleceği beklentisiyle TL’de gözlenen değer kazancı ve küresel faizlerdeki düşüş eğiliminin yanı sıra yıllık enflasyonda gözlenen sert gerilemeye paralel TCMB’nin bu ay itibarıyla faiz indirimlerine başlayacağı tahmin ediliyor. Ekonomistler enflasyondaki düşüşün baz etkisi kaynaklı olması nedeniyle %24 seviyesindeki faizlerde yüksek indirimi olası görmüyordu ancak Uysal’ın faiz indirimi konusunda “agresif” olabileceği belirtiliyor.

Ancak Uysal’ın sıkı para politikasının devam edeceği yönünde mesajlar vermesi ve S-400 iyimserliğinin devam etmesi halinde kurda tekrar geri çekilmenin gözlenebileceği belirtiliyor.

Ahlatçı Yatırım’ın notunda, “Çetinkaya’nın görevden alınması ve yerine Murat Uysal’ın atanması sonrası ilk tepkilerde TL varlıklar sert hareketlere maruz kalsa da devamında bu hareketlerin yerini sakin bir seyre bıraktığı gözlendi. Buradan çıkarılabilecek yorum şu an için TCMB’nin bağımsızlığı ile ilgili endişeler henüz yüksek boyutta değil ve bununla ilgili olarak yeni başkanın konuşma ve ilk icraatları bekleniyor” denildi.

Notta, yapılan atama sonrası piyasa güvenini kısmi de olsa gösteren indikatör mahiyetindeki Türkiye’nin beş yıllık CDS’lerinin 370 baz puandan tekrar 400 baz puan seviyelerine yakın yerde hareketini sürdürdüğü belirtilerek, “Dolar/TL teknik olarak düşen kanal içinde hareketini sürdürüyor. Kanal içinde kalmayı sürdürdüğü sürece aşağı yönlü hareketler görülebilir. Bu minvalde olası 5.7600 direnç seviyesi altındaki kapanışlar ile 5.7050 ara destek seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi kurda tekrardan 5.6520-5.5840 seviyelerini gündeme getirebilir” denildi.

Öte yandan Pictet Asset Management portföy yöneticisi Guido Chamorro, TCMB’deki görev değişimine yönelik olarak dün, “Bunun gerçek bir şok olduğunu söyleyemem ancak kesinlikle sürpriz çünkü görünüşe göre TCMB zaten faiz indirim yoluna girmişti” diyerek, TCMB’nin bu ay zaten faiz indirmesinin beklendiğini dolayısıyla Uysal bu süreci hızlandırabilecek olsa da politika bütününün değişmiş olmayacağını söyledi.

Türkiye’nin geçen hafta ihraç ettiği 2.5 milyar dolarlık eurobondu portföylerine alan yatırımcılar bu görevden alma nedeniyle şaşkınlığa uğrayarak, yaptıkları alımdan pişman olmuş görünüyor.

Eurobonda yatırım yapan Chamorro, bu adımın kredibilite açısından negatif olduğunu söyleyerek, “Bunun geldiğini görseydim pozisyonumu artırmazdım” dedi.

Piyasaların izlediği önemli konulardan biri de S-400’ler. Temmuz ayı Rusya’dan alınan S-400 sistemin teslim edilecek olması ve ABD’den gelebilecek olası yaptırımlar nedeniyle TL varlıklar açısından kritik bir ay olarak öne çıkıyor.

Tahvil piyasasında iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü son işlemde %18.98 seviyesindeydi. Dün ise spot kapanışta son işlemde %19.12 seviyesindeydi.

10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ortalama %16.08, valörde son işlemde %16.21 seviyesindeydi. Dün ise %16.18 seviyesinden açılarak %16.92’ye kadar yükseldikten sonra spot kapanışta son işlemde %16.73, valörde son işlemde %16.87 seviyesindeydi.

GLOBAL PİYASALAR

Yurt içinde riskler devam ederken, global ortam ise son dönemde destekleyici konumdaydı. Küresel faizlerde düşüş eğilimi gelişmekte olan piyasalara yönelik olumlu bir havayı beraberinde getiriyor. Küresel risk iştahındaki artış benzer ülkelerden daha çok satış baskısı altında kalan ve yüksek faiz sunan Türkiye’ye yönelik iştahın son iki haftada daha da kuvvetlenmesine neden olmuş ve TL’de toparlanma gözlenmişti.

Bu çerçevede ABD’de Cuma açıklanan güçlü tarım dışı istihdam verisinin ardından Fed’den faiz artırım beklentilerinin güç kaybetmesiyle Fed Başkanı Powell’ın Kongre’de yapacağı konuşma öncesinde dolar başlıca para birimleri karşısında üç haftanın zirvesine yakın işlem görüyor.

İşlemcilerin sert faiz indirim beklentilerini azaltmaya devam edip etmeyecekleri belirlemek için Powell’ın yarından itibaren Kongre önünde yapacağı iki günlük konuşma yakından izlenecek.

REUTERS

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

8 + 1 =