Dolar ne kadar oldu?

Dolar ne kadar oldu? TL likiditesinin kuruması sonucu swap piyasasında gecelik faizin önceki gün dört haneli seviyelere yükselmesiyle dolar/TL 5.30’lu seviyelere kadar gerilerken, yerli yatırımcının algısının bozulmasıyla döviz talebinin hızlandığı belirtiliyor. Bu çerçevede kurdaki dalgalanmanın sürebileceği belirtiliyor. Dolar/TL saat 09.23 itibari ile 5.5957/5.6027 seviyesinde işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor

Dolar/TL’de dün yukarı yönlü sert dalgalanmalar gözlenirken, dört haneli seviyeleri gören swap faizleri ise tekrar yüzde 35 seviyelerine geriledi. “SAKİNLEŞME SÜRECİ 1-2 HAFTA SÜREBİLİR” Deniz Yatırım’ın notunda TCMB’nin haftalık repo ihalelerini iptal etmesi ve 150 baz puan sıkılaştırmaya gitmesinin lira çapraz işlemleri üzerinde etkili olmaya devam ettiği belirtilerek, “Londra’da swap piyasası işlemlerinin dört iş günü sonra dün ilk kez nispeten –özellikle gecelik vadede- normalleşme gösterme eğilimi içerisinde olması stres azalımı açısından olumlu okunabilir. Sakinleme süreci geçmiş dönem işlemlerinin de muhasebeleşmeye başlaması ile birlikte 1-2 hafta daha zaman alabilir” denildi. Notta, dolar/TL’de swap hamlesi sonrasında yükselen borçlanma maliyetlerine paralel lira lehine hızlı eğilim gözlendiği belirtilerek kurda 5.48-5.60 bandında seyir öngörüldü. Integral Yatırım notunda ise haftanın son işlem gününde kurda oynaklık sürdüğü, gelecek hafta seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasının kur üzerinde de rahatlama sağlayabileceği belirtildi. Dış piyasada dolar endeksindeki yükselişin gelişmekte olan ülke piyasalarını olumsuz etkilediğinden kurda yukarı hareketi tetikleyen bir diğer faktör olduğu belirtilerek, “Kur 5.55 seviyesinin altındaki seyrinde ısrarcı olamadığı için yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. Yukarıda 5.60-5.65 bölgesi takip edilebilir. Aşağıda ise 5.55 seviyesinin altında 5.45-5.50 bölgeleri destek noktaları olarak izleniyor” denildi.

 

ALBAYRAK: KURUMLARLA GÖRÜŞECEĞİZ Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün akşam NTV’ye yaptığı açıklamada önümüzdeki haftanın yeni bir süreç olduğunu belirterek, “Kurumlarla görüşeceğiz, Amerika’da programlarımız var, Nisan ayında IMF, G20 toplantılarımız var. Birçok açıdan baktığımızda Türkiye’yi ve potansiyelinin çok daha olumlu ve pozitif gündemle yönetilecek yeni bir süreç var. Bu sürece muhatap olan tüm paydaşlarla bu iletişim ve bu ilişkiyi önümüzdeki süreçte daha etkin yöneteceğimizi düşünüyorum” dedi. Geçen hafta yüzde 24 seviyesindeyken bu hafta sert yükselişe geçerek 1,200 seviyelerini gören swap piyasasında gecelik vadede TL faizi dün ise yüzde 35’e kadar geriledi. Haftalık vadede ise swap piyasasında TL faizi geçen haftaki yüzde 22’li seviyelerden yüzde 295’e yükseldikten sonra dün yüzde 115 seviyelerine geriledi. Bir yetkili dün swap faizlerindeki gerilemenin lokal bankaların Londra swap piyasasına yeniden TL sağlamaya başlamasından kaynaklandığını söylerken, bankacılar düşüşün yabancı bankaların aktiflerinde bulunan bono, tahvil, hisse senedi, temettü alacakları gibi TL’ye dönüştürebilecekleri kaynakları olduğunu ve bu sayede TL likidite sağlamış olabileceklerini belirtti. LOKALLERİN DÖVİZ TALEBİ ETKİLİ BIST-100 önceki gün TL’ye ihtiyaç duyan yabancı yatırımcıların satışlarıyla yüzde 6’nın üzerinde düşmüştü. Tahvil faizlerinde ise yükseliş hızlanmıştı. Bankalar hisse ve tahvil piyasasındaki hareketi Türkiye hisse senedi ve tahvil piyasasında yabancı yatırımcıların, şu anki TL sıkışıklığı nedeniyle ellerindeki hisse senedi ve tahvilleri sattığını ifade etmişlerdi. Bankacılar kurdaki yüksek oynaklığa dikkat çekerken bunda kamu bankalarının satışları ve lokallerin yoğun döviz talebinin de etkili olduğunu belirtiyor. TCMB’nin dün açıklanan haftalık verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 22 Mart ile biten haftada yaklaşık 3.5 milyar dolar artışla 179.3 milyar dolara yükselerek tarihi zirveye geldi. Tahvil bono piyasasında da faizlerde yükseliş sürdü. 31 Ocak’ta yüzde 14.27 seviyesine kadar gerileyen 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün bu yılın en yükseği olan yüzde 19.12 seviyesinden açıldıktan sonra spot kapanışta yüzde 18.96, valörde son işlemde yüzde 18.66 seviyesindeydi. Böylece 10 yıllık tahvil faizi bugün bu yıl gördüğü en düşük seviyeye göre 485 baz puan yükseldi. 16 Ocak’ta yüzde 17.98’e kadar gerileyen iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta bu yılın en yükseği olan yüzde 21.21 seviyesindeydi. Böylece iki yıllık tahvil faizindeki yükseliş bu yıl gördüğü en düşük seviyeye göre 323 baz puan oldu.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

42 + = 51