DÖĞÜŞÇÜ: “HAYRETTİN İMREN, BAŞIMA SİLAH DAYADI”

 

 

 

 

 

Duruşmada tanık olarak ifade veren Donanma Komutanlığı Taktik Geliştirme ve Analiz Merkezi subayı olarak görev yapan binbaşı Tarık Döğüşçü, darbe girişimi gecesi karargah nöbetçisi olduğunu söyledi. “İmren, bana ‘Donanma Komutanı Veysel Kösele’den değil, benden emir alacaksın.’ dedi. Ben de görevimin karargahı korumak olduğunu ve sadece onu yapacağımı söyleyince çok kızdı. Adeta çıldırdı. Silahını çekip, şakağıma dayadı” dedi.

 

 

 

 

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı’ndaki eylemlere ilişkin 51’i tutuklu, 12’si firari 86 sanığın yargılanmasına devam edildi.

 

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki salonda yapılan duruşmada, tutuklu, tutuksuz sanıklar, avukatları ve yakınları hazır bulundu.

 

Davaya müdahil olan Başbakanlık adına avukat Halit Çokan ve TBMM adına avukat Ömer Burak Barış da duruşmaya katıldı. Duruşmayı bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar da takip etti.

 

Duruşmada tanık olarak ifade veren Donanma Komutanlığı Taktik Geliştirme ve Analiz Merkezi subayı olarak görev yapan binbaşı Tarık Döğüşçü, darbe girişimi gecesi karargah nöbetçisi olduğunu söyledi.

 

Tatbikat olduğunu, gemilerin seyre kaldırıldığı bilgisini aldığını belirten Döğüşçü, tutuklu sanık Tuğamiral Hayrettin İmren’in üsse giriş çıkışları kapattığını anlatarak, “İmren geldi, askerlere emirler verdi. Çok sinirli ve sert bir tavrı vardı. Bana, ‘Binbaşım, emir komuta zinciri bende. Benim emirlerimi dinleyeceksin. Yanına 10 asker al. Kimse karargaha girmeyecek, gereken tedbirleri al.’ dedi. İmren’in bu tutarsız ve asabi tavırlarından şüphelendim. Silahımı kuşandım ve askerlere üssün güvenliğini sağlayacağımızı ve hiçbir şekilde ateş edilmeyeceği yönünde emir verdim.” diye konuştu.

 

“HAYRETTİN İMREN, BAŞIMA SİLAH DAYADI”

 

Bir süre sonra İmren’in bir minibüs askerle geri geldiğini aktaran Döğüşçü, şöyle devam etti:  “İmren, bana ‘Donanma Komutanı Veysel Kösele’den değil, benden emir alacaksın.’ dedi. Ben de görevimin karargahı korumak olduğunu ve sadece onu yapacağımı söyleyince çok kızdı. Adeta çıldırdı. Silahını çekip, şakağıma dayadı. ‘Şimdi söyle bana, benden mi Donanma Komutanı’ndan mı emir alıyorsun?’ dedi. Ben de aynı şeyleri tekrar edince, silahımı aldı, yanındaki askerlere ‘Alın götürün şunu.’ dedi. Nöbetçi astsubayı da aynı şekilde tehdit ederek, bizi araca bindirdi. Kendisi de aynı araca bindi.”

 

İmren’in bağırarak, “Ben ailemi, hayatımı feda ettim. Türkiye’de ekonomi kötü, her gün şehit var. 1 milyon Suriyeli Türk vatandaşı yapıldı. Ben amiralim, beni nasıl dinlemezsin, emrimi dinlemezsin.” dediğini aktaran Döğüşçü, ayrıca araçtan inerken “Ben amiralim, bana nasıl öyle bakarsın. Bana muhabbetle bakacaksın.” diyerek boğazına sarılıp boğmaya çalıştığını söyledi.

 

Üzerindeki gömleğin yırtıldığını belirten Döğüşçü, “Bu sırada Albay Muharrem Aslan geldi ve bana sıkıyönetim mesajını gösterdi. Böyle bir emir aldıklarını söyledi. Etrafımızda silahlı askerler vardı. Bizi bir süre karargahın çardağında beklettiler. Sabah 08.30 gibi Harp Filo Komutanı Tümamiral Ahmet İskenderYıldırım geldi. Komutayı ele alarak, bizi kurtardı.” şeklinde konuştu.

 

Döğüşçü, başına silah dayayarak ölümle tehdit ettiği ve özgürlüğünü kısıtladığı için İmren’den şikayetçi olduğunu belirtti.

 

Söz verilen İmren, “Donanma Komutanı olmadığı için en kıdemli subay bendim, o yüzden emir komutayı devraldım. Emirlerimi dinlemeleri için askerleri uyardım. Tarık Döğüşçü’nün özgürlüğünü kısıtlamadım. Hatta ona kahvaltı hazırlattım.” diye konuştu.

 

“HAYRETTİN İMREN DARBECİ ÇIKTI, VURALIM MI?”

 

Darbe girişimi sırasında terör alarmı verildiği gerekçesiyle üsse çağrıldığını ve Donanma Komutanlığı’nda 2 nolu kapıda nöbet tuttuğunu belirten tanık uzman çavuş Adem Metin, Hayrettin İmren’in kapının arkasından askerleri toplayarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik ithamlarda bulunduğunu ve hükümete son verdiklerini söylediğini ifade etti.

 

İmren’in, “Emirleri benden alacaksınız. Yoksa sizi vururum. Benimle olan arkamdan gelsin. Gelmeyenlerin kafasına sıkarım.” diyerek, personeli tehdit ettiğini anlatan Metin, “Hayrettin İmren, uzman çavuş Hakan Türker ve beni aldı, ‘Emrimi dinlemezseniz sizi vuracağım.’ dedi. Baştan ‘Darbecilere karşı üssü savunacağız’ demesine rağmen, hükümete, Başbakana küfürler etti. Daha sonra bize, ‘Donanma Komutanı Veysel Kösele buraya gelirse onu vurun.’ diye emir verdi. Semih yüzbaşıya, ‘Hayrettin İmren darbeci çıktı, vuralım mı?’ diye sordum. O da, bana ‘Emir gelmedi, gelince gereğini yapacağız.’ dedi.” şeklinde konuştu.

 

Metin, bir fırsatını bulup kaçtığını ve polise bildiği her şeyi anlattığını sözlerine ekledi. Binbaşı Bülent Selimoğlu ve astsubay Aytekin Toluç’un da tanık olarak ifadesine başvuruldu.  Mahkeme heyeti, diğer tanıkların dinlenilmesi için duruşmaya yarına kadar ara verdi.

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

+ 47 = 57