DİKKAT! 18 KASIM’A KADAR BAŞVURU SÜRESİ VAR

 

 

 

 Hazine ya da Milli Emlak arazileri üzerinde tarım yapan ancak devlet desteği alamayan çiftçiler için yapılan düzenleme hayata geçti. Bu araziler üzerinde tarım yapan çiftçiler hem devlet desteği alacak hem de ödedikleri ecremisil bedelinin yarısını kira olarak ödeyecek.

 

AK Parti Milletvekili ve AK Parti Genel Merkez Demokrasi Hakem Kurulu Başkan Vekili İlyas Şeker, Hazine ve Milli Emlak arazileri üzerinde üretim yapan çiftçilere müjdeyi verdi. Yeni yapılan düzenleme ile Milli Emlak ve Hazine arazilerinde ecremisil ödeyerek tarım yapan çiftçilerin desteklemelerden yararlanmasının önü açıldı. Ayrı zamanda ödenen ecremisil ücretinin yarısı kadar kira ödemesine de karar verildi. Ecremisil ödeyerek tarım yapan vatandaşların 18 Kasım’a kadar Tarım İl Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

 

DESTEK ALAMIYORLARDI

Köylerde Hazine ve Milli Emlak’a ait arazilerin köylüler tarafından tarım amaçlı kullanıldığını belirten Şeker, “Ancak buralarda tarım yapan çiftçiler herhangi bir desteklemeden yararlanmıyordu. Şimdi yapılan düzenleme ile bu çiftçilerimiz de desteklemelerden yararlanabilecek. Milli Emlak ve Hazine ile herhangi bir anlaşması olmayan, sadece ecremisil ödeyen bu vatandaşlar şimdiye kadar ürettikleri meyve, sebze ve tarım ürünü ile ilgili mazot ya da ürün desteklemesi alamadı.

ECREMİSİLİN YARISINI ÖDEYECEK 

Yeni düzenleme ile 31 1 Aralık 2017 tarihinden önce 3 yıl süreyle Hazine ya da Milli Emlak arazisini kullanan vatandaşa 10 yıllığına resmi kiralama sözleşmesi yapılıyor. Ancak sözleşme yapılması için geçmiş döneme ait ecremisil borcu olmayacak. Araziyi geçmişe yönelik 3 yılda tarımsal amaçlı kullanmış olması gerekiyor. Bu şartları taşıyan çiftçiye 10 yılığına kullandığı araziyi kiralanıyor. Kirama süresi içinde kira bedeli o yıl için belirlenen ecremisilin yarısı kadar olacak. Vatandaş kira ödemesini ürünün hasılatını aldıktan sonra yapacak.

 

SON BAŞVURU 18 KASIM

10 yıl süreyle bu kiralamayı düzgün yapan vatandaşa tekrar 10 yıl kiralama hakkı veriliyor. İsterse araziyi satın da alabiliyor. Bu yerleri kullanan çiftçi kayıt sistemine kayıt oluyor ve böylece ucuz kredi imkanlarından, tarım sigortalarından ve desteklemelerden yararlanabiliyor. Türkiye genelinde bu yeni düzenlemeden yararlanacak 218 bin çiftçi bulunuyor. Düzenleme şu anda hayata geçti ve yararlanmak isteyen çiftçilerimiz en son 18 Kasım’a kadar başvurularını yapması gerekiyor” dedi.

 

 

 

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

− 2 = 5