Depremle ilgili felaket senaryosu: 2.5 dakika sürecek

Jeoloji Profesörü Cenk Yaltırak’ın çizdiği felaket senaryosu, son yaşanan depremlerle tekrar gündeme geldi. Yaltırak, Marmara’da yaşanacak depremin minimum 7.5 şiddetinde olacağını ve 2.5 dakika süreceğini söylemişti. Yaltırak, zararın ise 17 Ağustos’u katlayacağını ifade etmişti

Kocaeli Gölcük merkezli meydana gelen ve büyük yıkıma, can kayıplarına neden olan, asrın felaketi diye anılan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yıl dönümünde korkutan bir açıklama yapan Jeoloji Profesörü Cenk Yaltırak, bir felaket senaryosu çizmiş, Marmara’da yaşanacak depremin kaçınılmaz olduğunu, şiddetinin en az 7.5 olacağını ve 2019-2026 tarihleri arasında beklendiğini dile getirmişti. Marmara fayını karış karış inceleyen Prof. Dr. Cenk Yaltırak’ın bu açıklaması, korkutmuş ancak bir süre sonra unutulmuştu. Şu ana kadarki en korkunç senaryoyu açıklayan Yaltırak, depremin bir ucu Kocaeli, bir ucu Yalova’ya uzanan Osmangazi Köprüsü’nün altında depremin başlayacağını ve batıya doğru hızla ilerleyeceğini söylemişti. Yaltırak, depremin 17 Ağustos Marmara Depremi’nin zararının 2 katı olacağını kaydetmişti. 17 AĞUSTOS’TA 45 SANİYE SÜRMÜŞTÜ Geçtiğimiz günlerde İstanbul Silivri’de meydana gelen 5.8, sonrasında Yalova’da yaşanan 3.6 şiddetindeki depremler Yaltırak’ın bu açıklamasını tekrar gündeme getirdi. Pek çok deprem profesörü senaryolar çizdi ancak hiç biri Yaltırak’ın açıklaması kadar korkutucu değildi. 17 Ağustos Marmara Depremi, 7.4 şiddetindeydi ve 45 saniyede Kocaeli’yi yerle bir etmiş, İstanbul’da da yıkıma sebep olmuştu. Yaltırak, ola depremin en az 7.5 şiddetinde olacağını ve 150 saniye süreceğini iddia ediyor. Depremden sonra yapılan yapılarda oturanları dahi korkutacak bu açıklamadan 1 ay sonra başlayan depremler, bu korkuyu daha da artırdı.

“7.0 ŞİDDETİNİ AŞMASI GEREKİYOR” Yaltırak, 1 ay kadar önce Karar gazetesine yaptığı açıklamada şunları kaydetmişti: “Bin 500 yıl içinde 253 deprem meydana geldi. Birden faz yeri yıkmış 38 büyük deprem var. Son yüzyıl içerisinde bunlara örnek Marmara adası depremi, Çınarcık depremi, İzmit depremi… Bu depremlerde ne kadar alan yıkıldığını, fayın büyüklüğünü, ne kadar alanı etkilediğini biliyoruz. Marmara’da bir depremin birden fazla yeri yıkabilmesi için büyüklüğünün 7’yi aşması gerekiyor. Elimizdeki veri setinde 38 tane 7’nin üzerinde deprem olduğu ortada. Burada dikkat çekici olan, yıkım alanlarında 557, 989, 1509… İzmit’ten başlayıp Tekirdağ ve Bursa’ya kadar yıkım raporları gelen deprem serisi bu üç depremdir. Bu yıkım alanlarını bildiğimiz için, çalışmalarımızda biraz daha ilerleyerek tüm yıkım verisine ulaştık. Biz tarihsel depremleri, hasa alanını ve fay boyutunu yazdığımızda depremin hangi büyüklükte olabileceğini gösteren bir kodla, elimizdeki deprem verileri ile yıkım raporlarına bakarak bulduğumuz deprem verilerinin aynı olduğunu yüzde yüz tespit ettik. “İSTANBUL DEĞİL, MARMARA DEPREMİ OLACAK” Bu raporların sonuçlarına göre biliyoruz ki fayın kırılması için 7.5 ten büyük deprem olması lazım ve elimizdeki verilere göre öyle de olacak. B çalışma bize gösterdi ki; atım yoksuluğundan dolayı az miktarda bir atım birikse bile, fayın kendisi çok derine uzandığı için büyük depremler oluyor ve süre uzuyor. Marmara’da 20 yılda 6 deprem olmuş ve 7. deprem olmaya başlıyor. Elimizdeki verilere göre biz bu depremin 2019 ile 2026 arasında olacağını ve 2.5 dakika kadar uzayabileceğini görüyoruz. Deprem, İstanbul depremi değil, Marmara depremi olacak. Ülkemizd herkesin önlem alması lazım, bazı evlerinin değiştirilmesi gerekirken bazı bölgelerde hiç oturulmaması lazım.” EN ÇOK KOCAELİLİLER TEDİRGİN Yaltırak’ın ve diğer felaket senaryoları, en çok Kocaelilileri korkutuyor. 20 yıl önce, asrın felaketini yaşayan Kocaelililer, Yaltırak’ın Kocaeli sınırları içindeki Osmangazi Köprüsü’nü işaret etmesinden dolayı tedirgin. Ayrıca, kentte kayıt altında binlerce orta hasarlı ve onlarca ağır hasarlı binanın yer alması, insanların içinde oturması korkuyu daha da katlıyor. Bunun yanı sıra kayıt altına alınmamış, deprem görmüş binlerce binanın durumu da muamma. Kocaelililer, her açıklamada diken üstünde. Hem Kocaeli, hem de İstanbul’daki yapılaşma; kendiliğinden yıkılan binaların varlığı korkuyu bu iki şehirde daha da artırıyor.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

25 − = 24