ÇİMEN: “DÜNYA YERİNDEN OYNAR KADINLAR BİRLİK OLSA”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Kadın Kolları Yönetimi dün parti binasında 5 Aralık Kadına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 84. Yıldönümünü kutladı. Çimen ve CHP’li kadınlara, CHP İlçe Başkanı Fikret Gürel, Belediye Başkan Adayı İsmet İşeri’de destek verdi. Çimen yaptığı konuşmada “Dünya yerinden oynar kadınlar birlik olsa” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Kadın Kolları Yönetimi dün parti binasında 5 Aralık Kadına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 84. Yıldönümünü kutladı. Çimen ve CHP’li kadınlara, CHP İlçe Başkanı Fikret Gürel, Belediye Başkan Adayı İsmet İşeri’de destek verdi. Programda ilk olarak konuşma yapan CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Türkan Çimen, şunları söyledi: ‘’Kadın hakları ve kadınların erkeklerle eşitliği konusunda geçen asırdan itibaren batı ülkelerinde ve toplumlarında yoğun mücadelelerin verildiği ve özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’nin bu mücadelelerin en şiddetlilerini yaşadığı bilinmektedir.
Ülkemizde, gerek Osmanlı İmparatorluğu ve gerek Cumhuriyet döneminde kadınlarımızın kendi hakları konusunda, batı ülkelerindekine benzer şekilde mücadele ettiklerini söylemek mümkün değildir. Ama biz kadınlara birçok batı ülkesinden daha evvel bu hak Atatürk tarafından verilmiş ve hatta adeta sunulmuştur.1926 yılında Büyük Millet Meclisi tarafından kabulle yürürlüğe giren ve Türk kadınlarını “şeriat” zincirinden kurtaran Medeni Kanun ile, Türk kadınına bin yıl evvel kaybettiği hakların iade edilmesinin temeli oluşmuştur. Artık kadın güçlenmeye, kişiliğini bulmaya başlamış ve erkeğinin yanında sosyal faaliyetlere katılmaya hazırdır. Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Haklarının Verilmesi Medeni Kanun ile erkeklerle eşit haklara sahip olan Türk kadınına, 3. TBMM tarafından 3 Nisan 1930′ da kabul edilen bir yasa ile belediye seçimlerine katılma hakkı tanınmıştır. 1931 yılında da Türk kadını ilk kez tıp dünyasında varlığını göstermiş ve ilk kadın cerrahımız çalışmaya başlamıştır.
4 Mayıs 1931′ de ilk toplantısını yapan IV. TBMM tarafından 26 Ekim 1932′ de kabul edilen bir yasa ile Türk kadınına muhtar, köy ihtiyar kurulu üyeliğine seçilme ve seçme hakkı tanınmış; ertesi yıl da, 8 Ekim 1934′ de kabul edilen ve 5 Aralık 1934’de yürürlüğe giren bir başka yasa ile kadın-erkek eşitliği alanında bütün haklar, “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı” nın tanınmasıyla verilmiş oluyordu.Ne yazık ki hala “Temsilde Adaletten” ya da “Sonuçta Eşitlikten” söz edemiyoruz.“Anayasa önünde Kadın ve Erkek eşittir“ demek yeterli olmamakta, kadınlar Anayasa ve yasalarla zorunlu kılınacak özel önlemlerle desteklenmedikçe “sonuçta eşitlik ‘’ten söz edilememektedir.Oysa demokrasilerde en önemli iki unsur, eşitlik temeline dayalı temsil ve katılımdır. yani eşit temsil ve eşit katılımdır.
Hayatın her alanında kadın ve erkek eşit olmadan toplumsal refah sağlanamaz.Toplumsal refahın sağlanması için kadınların siyasal yaşama katılımlarının önündeki pek çok engelin kaldırılması gerekmektedir. Kadınların eğitimden yeteri kadar faydalanamaması, çalışma hayatında yer alamaması, çalışanların ise erkeklerle eşit koşullarda olmaması en büyük engellerdendir. Atatürk, milletin geçmişindeki ve özünde var olan fakat özlem haline getirilmiş bir hakkı, bir duyguyu devlet varlığına geçiren devrimci olmuştur. “Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” demiştir.Biz de inanıyoruz, ”Dünya Yerinden Oynar, Kadınlar Birlik Olsa” Birlik olacağımız inancıyla tüm kadınlara her alanda eşit özgür bir dünya diliyoruz’ dedi.
İŞERİ VE GÜREL’DE KONUŞMA YAPTI
Başkan Çimen’in konuşmasının ardından söz alan CHP’nin Gölcük Belediye Başkan Adayı İsmet İşeri ve İlçe Başkanı Fikret Gürel, kadınlara Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından birçok gelişmiş ülkelerden önce seçme ve seçilme hakkı verildiğini anımsattı ve ülkemizde kadına daha fazla değer verilmesi gerektiğini belirttiler.