Büyükakın’dan çalıştay eleştirilerine cevap!

 “Ne yaptığımızı biliyoruz, bilmediğimizi soruyoruz”

İzmit Körfezi Örneğinde Hedef Sağlıklı Bir Ekosistem’ Panel ve Çalıştayında konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği çalıştayları eleştirenlere, ne yaptıklarını bildiklerini, bilmediklerini sorduklarını söyledi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit Körfezi Sağlıklı Deniz Ekosistemi ve Ekosistem Servisleri için hayata geçireceği Strateji Belgesi Hazırlama Projesi kapsamında ‘İzmit Körfezi Örneğinde Hedef Sağlıklı Bir Ekosistem’ Panel ve Çalıştayı Uluslararası Kongre Merkezinde düzenlendi. Çalıştaya Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, Körfez Belediye Başkanı Şener, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Vedat Doğusel, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz Kocaeli Bölge Liman Başkanı Erol Ekmekçi, Panel konuşmacısı olarak Mavi Bayrak Ulusal Koordinatörü Almıla Kından Cebbari, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahsen Yüksek, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Araştırma Grubu lideri Dr. İbrahim Tan, HELCOM Proje Yürütücüsü Dr. Kemal Pınarbaşı, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Ekrem Kahraman, WWF Türkiye Plastik Projeleri Müdürü Tolga Yücel katıldı.

“BÜTÜNÜ GÖRMÜYORUZ”

Panelin açılış konuşmasını yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın şunları söyledi: “Aslında bazı şeyler olana kadar pek fark etmiyoruz maalesef. Hiçbirimiz diğerinden daha farklı değil maalesef. Üniversitede de böyledir uzman olduğunuz alana yoğunlaşırsınız diğer alanların cahili olursunuz. Bütünü görmüyoruz. Hep birlikte son zamanlarda fark etmeye başladık. Hava koşulları daha farklı şekilde cereyan ediyor. Şunu biliyoruz ki insanoğlunun faaliyetleri sonucunda dünyanın düzenini bozan şeyler olmaya başladı. Ne zaman gözledik müsilaj problemi ortaya çıkınca gözledik. Çocuklarımıza sadece hikaye anlatmak istemiyorsak bir şeyler yapmak lazım.

“SORUN BİLMEMEK DEĞİL YAPMAMAK”

Aslında bilmiyor değiliz yapmıyoruz. Karbon emisyonu konusunda o kadar güzel şeyler söyleniyor ki. Sorun bilmemek değil yapmamak. Aslında dünyada insan dışında hiçbir tür kendi için yaşamıyor. Bir tek insan bu doğayı bu hâlde kullanıyor. Dengeyi bozan insan. Konuşmayı bırakın demeyin çünkü konuşulması lazım. İnsanoğlu unutkan. Aslında bugün yapacağımız toplantı daha teknik düzeyde bir toplantı.

“ÖLÇMEDİĞİNİZ BİR ŞEYİ YAPAMAZSINIZ”

Aslında bu alanın ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Şu ana kadar buna benzer birçok çalışma yapıldı. Onların neticesinde körfezin uç noktasında biriken çamurun temizlenmesi çalışması ortaya çıkartılıyor. Buna benzer birçok çalışma var. Bir şekilde bugün olmasa da yarın başlanan çalışmalar. Doğayla uyumlu yaşamak gerektiğini görmemiz gerekiyor. Ha bire çalıştay yapıyorsunuz diye eleştirenler var. Ölçmediğiniz bir şeyi yapamazsınız. Ne yaptığımızı biliyoruz bilmediğimizi akademisyenlere soruyoruz. Bu çalışmalar Körfezin geleceğini şekillendirmede ciddi çalışmalar olacak.

“YAPMAK YAPMAMAKTAN İYİ”

Önümüzdeki süreçte Marmara belediyeler birliği olarak da yeni çalışmalara imza atacağız. Yapmak yapmamaktan iyi bir şey. Oturduğun yerden konuşmanın dünyayı değiştirmediğini insan biliyor. Mükemmelin peşinde koşarken iyiden olmamak lazım. Biz iyileri başarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Kararlılıkla yapmaya devam ediyoruz. ”

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

84 − = 78