BU YAZIYI DİKKATLİCE OKUYUN

Deprem anında dikkat edilecek hususlar

 

Deprem öncesi


* Evde pilli radyo, el feneri, yedek pil ve ilk yardım çantası bulundurun ve nerede saklandığını evdekilere öğretin.
* İlkyardımı mutlaka öğrenin
* Elektrik sigortasının, su ve gaz vanalarının yerini öğrenin ve evdekilere bunları nasıl kapatacaklarını öğretin.Yakında bu iş için kullanılabilecek bir kurbağacık anahtar bulundurun
* Yüksek raflara ağır cisimler koymayın
* Ağır beyaz eşyayı ve ağır mobilyayı döşemeye veya duvara bağlayın
* Deprem sırasında aile fertlerinin birbirinden ayrılmaları halinde yeniden nerede buluşabileceklerini planlayın.
* Okul yöneticileri ve öğretmenler, sınıflarda depremden korunmayı öğrencilere anlatmalı ve tatbikatlar yaptırmalı. Sınıflarda düşebileek ağır cisimler bulundurmamalı.
* Okul yöneticileri deprem sonrasında okul binalarının tahliyesini ve kurtarma işlerini planlamalı, yangın, gaz kaçakları, su ve kanalizasyon borusu patlamalarına karşı tedbirler almalıdır.
* Çalıştığınız birimin veya işyerinin acil durum planlarını ve kendinize düşen bir sorumluluk olup olmadığını öğrenin. Çalıştığınız işyerinde emniyeti sağlamak için neler yapmanız gerektiğini öğrenin.

Deprem sırasında


* Deprem sırasında sakin olun ve kesinlikle telaşa kapılmayın. Olduğunuz yerde kalın. Binadan çıkmaya ve binaya girmeye çalışmayın. Yaralanmaların çoğu binadan çıkarken veya girerken meydana gelmekte.
* Binadaysanız, bir köşede duvara yaslanın veya sağlam bir masanın altına girin. Pencere ve dış kapıdan uzak durun.
* Dışarıdaysanız elektrik telleri, baca, kiremit ve direk gibi düşebilecek cisimlerden uzaklaşın ve bina içinde karanlıkta kibrit, çakmak gibi şeyler kullanmayın.
* Depremde arabadaysanız, geçit ve köprülerden uzakta durun ve deprem bitene kadar arabadan çıkmayın.
* Depremde işyerinde iseniz, sağlam bir mobilyanın altına girin veya bir kolona yaslanın. Pencelerden uzak durun. Binadan çıkarken asansör yerine merdivenleri kullanın fakat merdivenlerin de hasar görmüş olabileceğini unutmayın.
* Okuldaysanız, sıranın altına girin. Oyun alanı veya bahçedeyseniz, bina ve yıkılacak şeylerden uzak durun.
* İbadethane, spor ve kültür salonu gibi bir yerdeyseniz, paniğe kapılmadan kubbe, geniş tavan ve avize gibi cisimlerin altlarından kaçarak, duvar kenarına sığının. Sarsıntı sonrası, en emniyetli çıkışı kullanın.

Depremden sonra


* Evde veya çevrenizde yaralı olup olmadığını kontrol ettikten sonra, su, gaz ve elektrik tesisatını kontrol edin. Hasar görmüş iseler hemen kapatın. Gaz kaçağı olup olmadığını kokuya dikkat ederek kontrol edin ve asla kibrit ve çakmak kullanmayın. Gaz kaçağı olup olmadığına emin olmadan elektrik düğmelerini açıp kapamayın.
* Acil kurtarma hakkında bilgi sahibi olmak için radyonuzu açın, çok gerekli olmadıkça telefonu kullanmayın. Hasar görmüş binalardan uzak durun, bacalara dikkatlice yaklaşın

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

82 − = 73