Bedelli askerliğe sınır geliyor!

Bedelli askerliğe sınır geliyor!

Lise mezunları 22, üniversite mezunları 28, doktora ve tıp mezunları 35 yaşına kadar bedelli askerlik yapabilecek.

Bedelli askerliğin de içinde yer aldığı askerlikle ilgili yasa önerisini gelecek hafta TBMM gündemine getirmeyi planlayan AKPARTİ’nin yaptığı çalışmaya göre, bedelli askerlik için yaş sınırının tamamen kaldırılması düşüncesinden vazgeçildi. Bunun yerine askerlik yükümlülerinin eğitim durumlarına göre askerliklerini tecil ettirebilecekleri yaşa kadar bedelli askerlik yapabilmesi, bakaya kalanlar ile kaçakların bedelli kapsamına alınmaması düşüncesi ağırlık kazandı. Buna göre lise mezunları 22, üniversite mezunları 28, doktora ve tıp mezunları 35 yaşına kadar bedelli askerlik yapabilecek. 6 aydan sonra askerliğe devam etmek isteyenler asgari ücret tutarında maaş alacak. Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre, memur maaş katsayısına göre her yıl artacak olan ve ilk olarak 31 bin TL olarak belirlenen bedelli ücretinin aynen korunması düşünülüyor. Değişikliklerin halen askerde olanları kapsayıp kapsamayacağı ise tartışılıyor.

AKPARTİ’nin, 1111 sayılı Askerlik Yasası ile 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Yasası’nı tek bir yasa çatısı altında toplayarak askerlik sistemini yeniden düzenleyeceği yasa değişikliği çalışmaları büyük oranda tamamlandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan AKPARTİ MYK’sine yaptığı sunumun ardından önceki gün de AKPARTİ’li Milli Savunma Komisyonu üyeleri bilgilendirildi. Hafta başında TBMM gündemine getirilmesi beklenen ve hızla TBMM’den geçirilebilmesi için muhalefetin desteğinin isteneceği düzenlemeler şöyle: Lise ve üniversite mezunları için 6 ay ve 12 ay olarak uygulanan askerlik sistemine son verilecek. Eğitim durumu ayrımı yapılmadan askerlik hizmetini yapmakla yükümlü her Türk vatandaşı, 6 ay askerlik yapacak. 6 aylık askerliğin tamamlanmasının ardından isteyenler, askerlik hizmetine devam edebilecek. Bu kapsamda yer alanlara asgari ücret tutarında maaş ödenecek.

1 aylık temel eğitim koşuluyla bedelli askerlik sürekli hale getirilecek. Bedelli askerlik için eğitim durumlarına göre yükümlülerin tecil süreleri dikkate alınacak. Tecil süreleri, lise eğitimi için 22, meslek liseleri için 25, meslek yüksekokulları ve lisans eğitimi için 28, lisanüstü eğitim için 32, doktora ve tıp eğitimi için 35, sporcular için 35 yaşa kadar olabilecek. Eğitim durumlarına göre bu süreleri aşan kişiler, bedelli askerlik uygulamasından yararlanamayacak. Tecil sürelerinin bitiminde askerlik hizmetine başlamayarak ‘bakaya’ kalanlar ya da asker kaçağı konumuna düşenler, bedelli askerlik kapsamı dışında tutulacak.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

85 − 77 =