Başhekim Pehlevan Hasta Hakları Gününü Kutladı

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi “26 Ekim Hasta Hakları Günü” etkinlikleri kapsamında, Hastane Başhekimi Op. Dr. Yüksel Pehlevan, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Hediye Yurttaş, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdür Yardımcısı Filiz Karaosmanoğlu, Hasta Hakları Birim Sorumlusu Sevgi Üren tarafından hastane yataklı servisleri ve poliklinikleri gezilerek hasta hakları hakkında broşürler dağıtılıp hastalar bilgilendirildi.

A blok poliklinik girişinde stant açılarak hasta ve hasta yakınlarına broşür dağıtılıp, gelen şikâyet, öneri ve istekler hakkında değerlendirmeler yapıldı.

Hasta mahremiyetine önem veriyoruz

Hastane Başhekimi Op. Dr. Yüksel Pehlevan; “Hastalarımız bizlere ulaşıp görüş, önerileri ve isteklerini ilettikten sonra bizlerde bunları dikkate alıp ilgili birim müdürlüklerine geri dönüşler yapıyoruz. Onların gerekli aksiyonlarıyla birlikte bize geri dönmelerini istiyoruz. Bizlerde hasta hakları birimi ile birlikte bu geri bildirimleri hastalarımıza bildiriyoruz. Bunların bizim için önemli olmasının sebebi kurum kalitemizi daha iyi artırabilmek adına hastalarımızın her türlü görüş ve önerileri bizim için önem taşıyor. Hasta haklarını, özellikle mahremiyetini ve saygınlığını kurum olarak dikkat eden bir yapıya sahibiz. Görüşlerini çok daha rahat iletebilecekleri, mahremiyetleri ve saygınlıklarını dikkat edilebilecekleri bir kurumdan hizmet almaları için gerekli aksiyonları birim olarak almaya çalışıyoruz.” ” diye konuştu.

26 Ekim Hasta Hakları Günü

26 Ekim Hasta Hakları Günü. Hasta Hakları ilk kez 1981 yılında Lizbon’da yapılan 34. Dünya Tabipler Birliği Genel Kurulu’nda yayımlanan Lizbon Bildirgesi ile benimsenmiştir. Daha sonra 47. Dünya Tabipler Birliği Kurultayında (Bali, Eylül 1995) değişikliğe uğramış, 171. Konsey Oturumunda (Şili, Ekim 2005) gözden geçirilip düzeltilmiştir. Ulusal düzeydeki yasal düzenleme Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi, Hasta Hakları Yönetmeliği, İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi gibi mevzuatlarda yer almaktadır. Ülkemizde 1998’de, 26 Ekim “Hasta Hakları Günü” olarak kabul edilmiştir.
Bildirge, uygulamaya yönelik, ahlaki ve yasal güçlüklerin var olabileceğini göz önüne almakla birlikte hekimin, her zaman için hem kendi vicdanına göre, hem de hastanın en çok yararına olacak şekilde davranmasını şart koşmaktadır. Yasal durum ya da hükümetin tutumu hastaların bu haklarını göz ardı ediyorsa, hekimler bu hakların elde edilmesi ya da onarılması için yollar aramalıdır. Bildirge aşağıdaki konuları kapsamaktadır: Nitelikli tıbbi bakım hakkı, Seçim yapma özgürlüğü, Kendi kaderini belirleme hakkı, Bilinci kapalı hasta, Yasal ehliyeti olmayan hasta, Hastanın isteğine karşın yapılan girişimler, Bilgilendirilme hakkı, Gizlilik hakkı, Sağlık eğitimi hakkı, Onuruna ve özel yaşamına saygı talep etme hakkı, Dini destek alma hakkıdır.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

95 − = 94