BALIK ALIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN!

 

 

 

Balık sezonunun açıldığı şu günlerde balık alırken tazeliğine dikkat edin. Sağlığınızdan olmamak için taze balık tüketin. Peki taze balık ayrımı nasıl yapılır? Balığın taze olduğunu anlamak için bazı püf noktaları var. Örneğin; balığın göz bebekleri dışa doğru bombeliyse taze; göz bebekleri çökmüş, donuk ve matsa bayat. İşte bayat ve  taze balık farkları.

 

 

 

 

Balığın parlak olması, taze olduğu anlamına gelmiyor. Taze balığa parmakla dokunulduğunda meydana gelen çukurluk anında düzelir. Ancak bayat balıklarda bu iz kalır.

 

Taze balığın solungaçları canlı kırmızı renktedir. Balık bayatladıkça ise bu renk değişir.

 

Uzmanlar, bazı balıkçıların, balığın taze görünmesi için solungaçları kırmızı mürekkeple boyadığını hatırlatarak, bu konuda da uyanık olmak gerektiğine dikkat çekiyor.

 

Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruk dimdik durur. Bayat balığı aynı şekilde kaldırınca ise kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar.

 

Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda yapışıktır. Elinizi, kafadan kuyruğa doğru sürterken pulların çıkmaması gerekir.

 

Sağlıklı beslenme menülerinin vazgeçilmezi olan balık; folik asit, fosfor, kalsiyum, iyot ve selenyum gibi mineraller içeriğiyle de çok zengin bir besin. Bu nedenle balık, mevsiminde tüketildiğinde daha sağlıklıdır.

 

 

 

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

8 + 2 =