KOCAELİ’DE SOKAKTA ÇALIŞAN ÇOCUK KALMAYACAK!
Kocaeli Valiliği sokakta çalışan çocukları engellemek için 7 gün 24 saat süren bir çalışma içinde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ilçe kaymakamlıkları ve ilgili kurum müdürlükleri, her ilçede kurmuş oldukları mobil ekiplerle mücadelesini sürdürüyor. Hazırlanan raporda, “Sokakta tespit edilen 578 çocuğumuzun; 408’i Türk Vatandaşı, 170’i Suriye Vatandaşı olup, 333’i erkek, 245’i kız olduğu tespit edildi ve bu çocukları sokaklardan kurtarmak için gerekli çalışma başlatıldı.
Kocaeli Valiliği’nden yapılan açıklamada, ” 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/c Maddesi uyarınca Kocaeli il sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, kamu esenliğinin sağlanması ve sokakta çalıştırılan çocukların genel olarak beden ve ruh sağlıklarının korunması ile suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla 10.01.2018 tarih ve 2018-1 sayılı Valilik kararı ve Genelgesi ile İl Eylem Planı yayınlanmıştır. Bu doğrultuda, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ilçe kaymakamlıkları ve ilgili kurum müdürlükleri, her ilçede kurmuş oldukları mobil ekiplerle 7 gün 24 saat alan çalışmalarını yürütmektedirler” açıklamasında bulunuldu.
YAPILAN ÇALIŞMALARIN RAPORU YAYINLANDI
Sokakta çalışan ve dilenen çocuklarla ilgili şu rapora yer verildi:
Sokakta tespit edilen 578 çocuğumuzun; 408’i Türk Vatandaşı, 170’i Suriye Vatandaşı olup, 333’i erkek, 245’i kız olan sokakta çalışan çocuklarımızın tamamı için Valilik Kararı ve Genelgesi doğrultusunda sosyal inceleme ve ilgili kurumlarla ilişkilendirilme çalışması yapılmaktadır.
Tüm Çocuklar Eğitim durumları yönünden ele alınmış olup, MEB mevzuatınca işlem yapılması sağlanmaktadır.
Türk vatandaşı olan 408 çocuğun aile hekimliklerine kayıtları araştırılmakta, rutin aşı uygulaması, süreğen hastalığı olan çocuk veya aile üyesinin hastalık takipleri Sağlık Birimleri tarafından yürütülmekte, Suriyeli çocukların sağlık kayıtları tamamlanmakta ve takipleri yapılmaktadır.
Sokakta çalıştırılan 170 Suriye ve diğer yabancı uyruklu çocukların Göç İdaresi’ne haftalık olarak bildirimi yapılmakta çocuklar ve aileleri ile ilgili işlemler devam etmektedir.
Sokakta çalıştığı tespit edilen çocuklar haftalık olarak ikamet ettikleri bölgelerde bulunan Gençlik Merkezlerine kendi akranları ile aynı fiziksel, bilişsel gelişim seviyesine ulaşabilsinler diye mesleki çalışmalara alınmak üzere bildirilmiş, ev ziyaretleri sonucunda, çocuklar Merkezlerdeki aktivitelere başlamıştır.
Sokakta çalışan çocuğun ailesinde; işgücü olabilecek ve iş arayan üyeleri İş Kurumunca kayıt altına alınmaktadır. Bu yönde 98 kişi için kayıt yapılarak, iş arama sürecine girilmiştir.
Çocukların sağlıksız koşullarda çalışmasını destekleyen yapılarda olan hurdacılar ile kâğıt depoları, Kaymakamlıklarca kontrol ve denetimleri yapılmakta, kapatma işlemleri yürütülmektedir.
Camii önlerinde çalışan ve dilenen çocukların tespiti için Camii çalışanları görevlendirilmiş olup, tespit edilen çocuk bölgede bulunan mobil ekiplere bildirilmektedir. Cuma hutbelerinde Çocukla yapılan alışveriş ya da dilenen çocuğa para vermenin çocuk açısından doğabilecek zararlarına yer verilmektedir. Görünürlük ve Farkındalık Çalışmaları kapsamında Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve ASPİM olarak Afiş, Billboard ve broşür çalışmaları yapılmış, basılmış ve şehrin en kalabalık yerlerine asılmaya ve el ilanları dağıtılmaya, bu yönde yapılmak istenen projelere destek verilmekte, görünürlüğü arttırarak, farkındalık çalışmalarını güçlendirilmektedir.
Valilik emri gereği; ilk defa sokakta çalışan veya dilenen çocuk tespit edildiğinde ailesine tebligat yapılmakta, herhangi bir para cezası uygulanmamaktadır.
Aynı çocuk ikinci kez veya daha fazla sokakta çalışırken veya dilenirken tespit edilirse ailesine idari para cezası uygulanmakta ve Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmaktadır.
İlimizde sokakta çalışan ve çalıştırılan çocuk sorunu ile mücadele etmede en önemli önleyici davranış şekli bu çocukların satmış oldukları malzemeleri almamak, dilenen çocuklara para vermemek ve yetkililere bildirmektir.
Valilik Kararı Tebliğ edilen Aile Sayısı’nın 578, İdari Para Cezası Kesilen Aile Sayısı 83, Suç Duyurusunda Bulunulan Aile Sayısı 28, Eğitim Tedbiri İstenen Çocuk Sayısı 109, Sağlık Tedbiri İstenen Çocuk Sayısı 23, Koruma altına alınan Çocuk Sayısı 4 olarak açıklandı.
AMACIMIZ ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİNİ KAZANMASI
Valilik açıklamasının devamında, ” Amacımız geleceğimizin teminatı çocuklarımızı sokakta karşılaşacakları tehlikelerden korumak, geleceğini kazanmak, eğitime yönlendirilmeleri için destek olmaktır. Bu ulvi görevde, yanımızda yer alarak, destek olan duyarlı Kocaelili vatandaşlarımıza teşekkür ediyor, bu hassasiyetlerinin sokakta dilenen ve çalışan tek bir çocuğumuz kalmayıncaya kadar devam etmesini diliyoruz” dedi.