Gölcük Depreminin merkez üssündeki çok katlı binaların risk durumu nedir?
Ülkemiz jeolojik yapısı sebebiyle büyük depremler üretebilecek faylara sahiptir. Bu nedenden dolayı fay ve fay hareketleri yerbilimcilerin ilgi odağı olmuştur. Yerbilimciler tarafından iyi bilinen faylar özellikle 1999 yılında ülkemizde meydana gelen 2 büyük depremle toplum tarafından da sorgulanır ve öğrenilir bir hale gelmiştir.
GÖLCÜK’TE DEPREMDEN 24 YIL SONRA KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLADI
Asrın felaketi diye anılan 1999 Gölcük depremi sonrasında, 2014 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile ilçemizde merkezinde bulunan 45 dönümlük alan riskli alan ilan edilerek, 1.Etap olan 36 dönümlük kısmın inşaa süreci 2023 yılında başladı.
Kentsel dönüşüm sürecinin başlaması ile Gölcük dönüşüm yapılan alan içerisinde bambaşka bir görüntüye sahip olacak. Ancak Kentsel dönüşüm alanının etrafında ki, Amiral Sağlam caddesi üzerinde ki yine bir kısmı yıkılan bir kısmı ayakta kalan katlı binalar görsel açıdan da bir görüntü bozukluğuna devam etmesine sebep olacak.
GÖLCÜK’ÜN GİRİŞİNDE YOL KENARINDA Kİ, YORGUN VE ÇOK KATLI BİNALAR KORKUTUYOR
6 Şubat 2023 yılında, yaşadığımız ve 10 ilimizi etkileyen deprem felaketi ile belki de, unuttuğumuz korkularımız ve yaşadığımız travmalarımız gündeme geldi.
Gölcük’e girdiğinizde pervanenin olduğu yerden bahsedecek olursak, yolun 2 tarafında da çok yaşlı, yorgun ve çok katlı binalar sizi karşılıyor.
Gölcük Depreminde binlerce insanın göçük altında kaldığı şehrin insanları olarak, görüntüsü ile korkutan eski ve yorgun binalar vatandaşları korkutuyor. Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan 17 Ağustos 1999’da saat 03.02’de meydana gelen ve yaklaşık 45 saniye süren 7.4 büyüklüğündeki deprem sonrası hala o zamanın az hasarlı binalarında yaşayan aileler, yaşamlarını aradan 25 yıl geçmesine rağmen o binalarda sürdürüyor.
RİSK DURUMLARI NEDİR?
25 yıl içerisinde bölgede yıkıcı bir deprem meydana gelmediği için bu binaların deprem karşısında nasıl bir performans sağlayacağını bilmiyoruz fakat Gölcük’ün girişinde bizleri karşılayan çok yaşlı, yorgun ve çok katlı binalar sizce de riskli görünmüyor mu?
Gölcük’ün girişinde ki eski, çok yorgun ve katlı binalar bir deprem anında yıkılması durumunda, yolu kapatma ihtimaline de sahip. Yaşamadık mı bunları, biliyoruz yaşadık. Depremde yollar kapanmadı mı? Ulaşmakta zorlanmadık mı? Biz üzerimize düşeni yapalım ve soralım; ‘Şehrimizin, yol kenarında ki o büyük, ucube yapıların Bina risk durumları nedir?’
Fotoğraflar: Soner Gülezer