Büyükakın: ‘Konuşuyoruz ama yapamıyoruz’

Uluslararası Deprem Sempozyumu’nun 6’ncısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın “ Biz her zaman güzel toplantılar yapıyoruz, konuşuyoruz. Ama sonuç kısmını bir türlü tamamlayamıyoruz” dedi.

Arif BULUT-Uluslararası Deprem Sempozyumu’nun 6’ncısı “Kocaeli ve Düzce Depremlerinin 20’nci Yılına Özel Sempozyum” temasıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi ev sahipliğinde The Ness otelde gerçekleştirildi. Sempozyumda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın “Bu konuda özeleştiri yapmakta fayda görüyorum. Biz her zaman güzel toplantılar yapıyoruz, konuşuyoruz. Ama sonuç kısmını bir türlü tamamlayamıyoruz. Depremden önce yapılacak işler belli. Binaların, zeminin dayanıklılığını arttırmak için çalışmamız gerekiyor. Şuanda elimizde bir simülasyon olsa ve burada 6 şiddetinde bir depremi gösterecek olsak, eğitimli insanlar bile yanlış tavırlarda bulunabilecektir” dedi.

GENİŞ KATILIM

Sempozyumda Vali Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi(KOÜ) Rektörü Sadettin Hülagü, AK Parti Milletvekili İlyas Şeker, aralarında Japonya, Amerika Birleşik Devletleri(ABD) gibi ülkelerden ve yurtiçinden 300 akademisyen ve öğrenciler yer aldı. 17 Ağustos 1999 Kocaeli ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinin ardından 20 yıl geçti. 20 yılın ardından; deprem gerçeğinin bölgemizde ve ülkemizde yapılan, yapılması planlanan çalışmaların kapsamlı bir şekilde ele alınacağı 6. Uluslararası Deprem Sempozyumu Kocaeli’de yapılacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılan sempozyumun düzenleme kurulunda Kocaeli Valiliği, Düzce Belediyesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Yalova Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, AFAD, MARKA, MÜSİAD ve Kocaeli Ticaret Odası yer aldı.

300 AKADEMİSYEN

6’ncı Uluslararası Deprem Sempozyumu bölgenin önde gelen tüm kurumlarını bir araya getiriyor. Bölge için ilk olma özelliğini taşıyan sempozyuma Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Azerbaycan, Yunanistan, Lübnan, Cezayir ve ülkemizden 300 akademisyen katılacak. Sempozyumda 1999 yılında bölgemizde deprem çalışmalarında bulunmuş seçkin akademisyenlerin yanı sıra, inşaat mühendisliğinin önde gelen isimleri ile birlikte afetlerde etkin çalışan yardım kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. Geçmişten geleceğe Kuzey Anadolu fayı, güvenli şehirler, dirençli toplum, sismik riskler ve güvenli şehirler için mühendislik çalışmaları gibi konuların ele alındığı paneller deprem gerçeğine ışık tuttu.

YIKICI DEPREM

Programın açılış konuşmasını yapan KOÜ Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadime Sertçelik, “Türkiye dünyanın en aktif faylarının üzerinde bulunuyor. Ülkemiz bu nedenle yoğun ve farklı fay sistemlerinin bir arada olduğu nadir ülkelerden biridir. Yaklaşık 10 yılda bir yıkıcı bir deprem olmaktadır. Ülkemizde cumhuriyet tarihinde oluşan en büyük deprem 1939 yılında Erzincan’da olmuştur. 1999 yılında ise sadece 87 gün arayla 17 Ağustos Kocaeli Gölcük ve 12 Kasım Düzce depremleri olmuştur” açıklamasında bulundu.

 

 

 

HATIRLATTI

Sertçelik konuşmasının devamında, “17 Ağustos 1999 sabahı Türkiye deprem gerçeğine uyandı ve bu gerçek her açıdan kendimizi sorgulamamız gerektiğini hatırlattı. Bu süreçte yönetsel olarak bazı kurumlar açıldı bazı kurumlar kapandı. Kocaeli ve Marmara Bölgesi oluşacak yeni bir depreme hazır olmalıdır. Olası bir depremde en az zarar görecek yerlerden birisi Kocaeli’dir. Biz bu depremi yaşadık ve acıları hala hatırımızdadır. Kocaeli bu depremlere her zaman hazır olmak durumundadır. Biz akademisyenlere düşen görevi her zaman yerine getireceğiz” ifadelerini kullandı.

DENEYSEL ÇALIŞMALAR

Ardından konuşan Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, “Depremin üzerinden 20 sene geçti. Üzerine çok şeyler söylenebilir. Büyük afetler toplumlar üzerinde derin izler bırakabilir. Ancak bilim dendiğinde başka bir yöntem akla gelir. Çünkü bilim nesnel ve somut olarak bakar. Öyle de bakmak zorundadır. 100 yıl önce bin yıl önce depremin izahı yoktu ama bugün var. Dün depreme dayanıklı bina yapılamıyordu fakat bugün yapılabilir. Bilim insanları yeni teorileriyle depremin anlaşılmasını sağlamak üzere deneysel çalışmalar yapıyorlar” diye konuştu.

İNSANA AKIL VERMİŞ

Sonrasında kürsüye gelen KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, “Kocaeli ve Düzce depremlerinin 20’nci yılına geldiğimiz şu dönemde geçen süreci nasıl değerlendirdiğimiz çok önemlidir. Her öğrencinin karne alması gibi bizlerde doğanın, evrenin bir öğrencisi olarak yer alıyoruz. Bu sistemi yaratan, insana aklı da vermiştir. Deprem gerçeğinin şahsım adına önemli bir yeri vardır. Ülkemizin özellikle 1999 depreminin içerisinde bulunduğu gerçekleri biraz açmamız gerekiyor. Fay hattına düşerek yalnızca 1 kişinin öldüğünü biliyorum. O 1 kişi dışında 20 bin kişi yaşamını yitirdi ve bu 20 bin ölümün neden olduğunu, hangi eksikliklerden kaynaklandığını sorgulamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)