27’nci İhsaniye Elma Festivali başlıyor

Gölcük Belediyesi ev sahipliğinde, 13-14 Eylül tarihleri arasında 27’nci defa gerçekleştirilecek olan İhsaniye Elma Festivali hakkında Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer basın açıklaması düzenledi

İhsaniye’de elma bahçesinde gerçekleştirilen elma festivali tanıtım toplantısına Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, İhsaniye Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Yusuf Ziya Zorlu, Ford İnsan Kaynakları Direktörü Ali Rıza Aksoy,  GÖLAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Eker, İlçe Tarım Müdürü Nebahat Hocaoğlu ve elma üreticileri katıldı.

“TÜM VATANDAŞLARIMIZI BEKLİYORUZ”

Programda konuşan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “Gölcük’ün adının sanat, kültürle anılmasını istiyoruz. İhsaniyemiz son derece yeşil güzel bir beldemiz. İhsaniye özellikle elma ve armut yetiştiriciliğinde ünlü. Ünü çevre illerde de biliniyor. Burada Gölcük armudu yetiştiriliyoruz. Şeftali, kiraz, erik gibi çok ürün yetiştiriliyor ama en önemlisi elma ve armuttur. Elmanın tanıtımı için 1975’den beri bir çaba var. 13 Eylül’de etkinliklerimiz başlayacak. 14 Eylül akşamı da üreticilerin yarışması sonuçlanacak, ödül töreni gerçekleştirilecek. Festivalimize Ford Fabrikasının büyük desteği var. Festivalin gerçekleşmesinde emeklerinden ötürü Ford Fabrikasına çok teşekkür ediyorum. Tüm vatandaşlarımızı festivalimize bekliyoruz. Elma rekoltesi 5 bin ton, armut rekoltesi de 7 bin ton. Bu ciddi bir rakam” dedi.

13 EYLÜL PROGRAMI

 13.30 : Yazlık – Hisareyn- Halıdere-Ulaşlı (Elma Dağıtımı)

15.00 : Değirmendere  Çınarlık Meydanı (Elma Dağıtımı)

16.00 : İzmit Yürüyüş Yolu (Elma Dağıtımı)

17.30 : Gölcük Anıtpark (Elma Dağıtımı)

14 EYLÜL PROGRAMI

 09.00 / 12.00 : Üreticilerin yarışına elmalarını ve armutlarını teslim etmeleri (İhsaniye İlköğretim Okulu)

13.00 / 17.00 : Yarışma elmaları ve armutlarının teşhiri, jürinin değerlendirmesi (İhsaniye İlköğretim Okulu Bahçesi)

19.00 : Festival programı açılışı, protokol konuşmaları,

Elma yarışması sonuçlarının açıklanması ve ödül töreni (İhsaniye kent meydanı)

20.00 : Özkan Hatinoğlu Konseri

22.00 Samida Konser

27. YEŞİL İHSANİYE ELMA FESTİVALİ TARİHÇESİ

 İhsaniye İzmit Körfezi’nde kıyısı ile maviyi; Samanlı Dağları etekleriyle yeşili bünyesinde barındırıyor. Özellikle sulu tarım ve meyvecilik İhsaniye’nin önemli bir geçim kaynağı. Bu anlamda 1975 yılında İhsaniyeli elma üreticilerinin desteği ile başlayıp 1977-1978 ve 1979 yıllarında Yeşil İhsaniye Elma Festivali devam etti.

1980 sonrası 15 yıllık bir aradan sonra 1996 yılında İhsaniye Belediyesi’nin girişimleri ile yeniden başlatılan festival 1997-1998 yıllarında gerçekleştikten sonra 1999 Gölcük Depremi nedeniyle iki yıl ara verildi. 1999 Depremi sonrası yaraların sarılmaya başlamasıyla 2002 yılında İhsaniye Belediyesi tarafından yeniden başlatılan etkinlikler halen devam ediyor. 120 civarında müstahsil olup bunun 80-85’i elma, armut üreticisi. Bölgelerin meyve çeşitleri Elma. Armut, Şeftali, Kiraz, Erik, Ceviz, Çavuş Üzümü ve Kestane olup Elma ve Armut özel bir yer tutuyor.

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

9 + 1 =