Aralıklı Oruç Nedir? (ÖZEL HABER)

Aralıklı oruç yöntemi son zamanların en çok tercih edilen diyetlerinden biri haline geldi. Su, şekersiz ve kafeinsiz içeceklerin tüketilebildiği oruç diyeti, kısa süre içerisinde hızlı kilo kaybına neden oluyor.

Son zamanların en çok tercih edilen diyetlerinden biri aralıklı oruç yöntemi oldu. Aralıklı oruç diyeti, diğer kilo verme programlarından farklı olarak belirli saatlerde hiçbir şey tüketmeden yapacağınız beslenme şekli olarak tanımlanıyor. Peki, aralıklı oruç diyeti nedir? Aralıklı oruç diyeti nasıl uygulanır? Diyetisyen Leyla Karakaş anlattı.

Merhaba, ben Diyetisyen Leyla Karakaş 2019 yılında İstanbul Biruni Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldum. Şu an aynı üniversitede yaptığım yüksek lisansımın tez aşamasındayım. Bursa’da yaşıyorum.

Diyetisyen Leyla Karakaş, ” Aralıklı oruç sistemi, son yıllarda yağ yakımı yanında hücre yenilenmesi ve yaşlanmanın geciktirilmesi gibi sonuçları nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Aralıklı oruç sistemi ne yiyeceğimizi değil ne zaman yiyeceğimizi belirler.  Kişi gün içinde belli saatlerde beslenmeye odaklanır. Bilimsel olarak bakıldığında birkaç çeşidi bulunmasına rağmen en sıklıkla tercih edileni 16:8 aralıklı oruç yöntemidir. Bu yöntemde 8 saat beslenilen zaman dilimi 16 saat açlıktır. Eğer kişiye başlangıçta bu sistem zor gelirse ilk etapta 12 saat açlık ve 12 saat beslenme ile vücut alıştırıldıktan sonra 16:8 açlık sistemine geçilebilir.  ” dedi.

” KURU MEYVELER İLE TATLANDIRILMIŞ ŞEKER İLAVESİZ TATLILAR ARA ÖĞÜN OLARAK TERCİH EDİLEBİLİR”

Leyla Karakaş,” Kişi aralıklı oruç sistemine karar verdiğinde, hayatına ve bedenine uygun bir şekilde zamanları ayarlayarak bu sistemi uygulamaya geçirebilir. Mesela bir kişi saat 9’da uyanıyorsa 10’da bir kahvaltı planlayıp, son öğünü 6’da bitecek şekilde de bir akşam yemeği yiyebilir. Saat 10 ile 5 arasında 1 ya da 2 ara öğün planlayabilir. Fakat burada önemli olan kısım, 8 saat içerisindeki yiyeceğimiz besinlerin Akdeniz beslenme sistemine uygun planlanması süreci daha sağlıklı geçirmemizi sağlar. Sabahları poğaça yer, ara öğünlerde de paketli gıdaları tercih edersek, akşamları da pizza ya da makarna yersek bu sağlıksız bir beslenme modeli olacaktır. Burada önemli olan sabahları kahvaltıda anne sütünden sonra en değerli protein kaynağı olan yumurta, domates, salatalık, mevsim yeşillikleri ve peynir tüketilmesidir.  Akşam öğünü olarak 5’te de sebze ve proteini birlikte tüketmek, arada ise meyve, fındık, badem, süt ve yoğurt gibi ara öğünler tercih edilmelidir. Ancak kişi ilk öğününü 12 ‘de yapacaksa öğle yemeği ile de  başlayabilir. Önemli olan öğününde sebze, tam tahıl ve protein kaynaklarının bulunuyor olmasıdır. Bu durumda son öğünü akşam sekizde olmalıdır. Bu 8 saatlik beslenme sürecini tamamladıktan sonra geri kalan 16 saatte ise kalorisiz sıvı tüketebilir. Kalorisiz sıvı dediğimizde de aklımıza şekersiz çay, kahve ve su gelmektedir. Peki Akdeniz beslenme sistemi nasıl olmalıdır dersek her gün 1 veya 2 defa meyve yenir. Tatlı yerine meyve tüketilir. Fazla meyve kan şekerini ve kötü kolesterolü artırdığı için fazla yenmemelidir. Tam tahıl ekmek olarak ekşi mayalı tam buğday, siyez, karabuğday,çavdar tercih edilebilir. Öğlen ve akşam sebze mutlaka yenmelidir. Fermente gıdalar dediğimiz sirke, yoğurt, kefir beslenme planımızda her gün olmalıdır. Et olarak tercihimiz sıklıkla balık daha sonra tavuktan yana olmalıdır. Kırmızı et sınırlı tüketilmelidir. Porsiyonlar orta ölçekte olmalıdır.  Kilo vermek isteyenler porsiyon kontrolünü sağlamaları için tabaklarını küçültmelidirler. Kalori sayma yoktur, denge esastır. Aralıklı oruç yöntemini çocuklar, gebeler, emziren kadınlar, Tip 1 diyabeti olanlar, Diyabet kontrolü bozuk tip 2 diyabet hastaları, kan şekeri sık düşenler, hastalıkları nedeniyle sık ilaç almak zorunda olanlar uygulamamalıdırlar.” şeklinde konuştu.

 

ÖRNEK MENÜ

SABAH                     1 adet haşlanmış yumurta

SAAT 11.00              2 dilim (60 g) peynir

2 adet ceviz

Domates, salatalık, mevsim yeşillikleri ile salata

2 dilim tam tahıl/tam buğday/ekşi maya ekmek

 

ARA                         2 Porsiyon mevsim meyvesi

14.30- 15.00           5-6 adet çiğ fındık ya da badem

 

AKŞAM                   Zeytinyağlı sebze yemeği

SAAT 19.00            Izgara balık ya da tavuk eti

Bol salata

1 dilim tam tahıl/tam buğday/ekşi maya ekmek

dyt.leylakarakas

dytleylakarakas.gmail.com

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

97 − 91 =