Erdoğan: EYT, bizim gündemimizde yok

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılan vatandaşların tepkisini çekecek bir açıklama yaptı. İstanbul seçimleri ile tekrar umutlanan EYT için Erdoğan, “Gündemimizde yok” dedi. EYT’ye karşı bu tavır, seçim intiharı olur

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılan vatandaşların umutlarını kıracak, AKP iktidarda olduğu sürece bu mağduriyeti gidermeyeceğini koyan bir açıklama yaptı. Erdoğan, tıpkı 31 Mart yerel seçim sürecinde olduğu gibi 23 Haziran İstanbul seçimi öncesi de EYT’nin görülen gücünü yok saydı,

“EYT, gündemimizde yok” dedi.

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşların sorunu malumunuz. Bu insanlar kazanılmış haklarını, yasaların geri işletilmesi sonucu kaybetti. Milyonlarca insan ve yakını mağdur. Kimi, yine hükümetin özelleştirme politikasından dolayı işini kaybedip yaşından dolayı iş bulamayıp, üstüne bir de emekli olamıyor; kimi emekli olacağına güvenerek girdiği borçtan kurtulamıyor, kimi ikinci bir maaşla bundan sonraki yaşamını biraz olsun daha rahat geçirme düşüncesini yerine getiremiyor, kimi ise hayatının kalan kısmında dinlenme talebini yerine getirtemiyor…

Milyonlarca insan emeklilikte yaşa takılmış durumda ve bu insanların yakınları ile birlikte seçimlere etkisi bir hayli fazla. Bunu 31 Mart’ta tüm Türkiye gördü. İstanbul, Ankara, Mersin, Antalya gibi pek çok önemli şehir, AKP’nin yönetiminden muhalefete geçti. 31 Mart yerel seçimleri öncesi Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin EYT’liler adına yaptığı uyarılar aslında çok netti. Güçlerini o zaman ortaya koymuş ve hükümete, “Bizi gündeminize almazsanız, biz de sizi sandıkta gündemimize almayız” mesajı verilmişti. Yaptıkları toplantılar, muhalefet tarafından sürekli TBMM’ye taşınmaları, toplanan imzalar ve 17 Mart’ta 1 milyon hedef konulan ancak 2 milyon insanın toplandığı tarihi mitinge rağmen Erdoğan’ın ve kabinesinin, EYT’ye olan tavrı değişmedi.

Şimdi önümüzde yenilenen bir seçim var… İstanbul Büyükşehir Belediyesinde oyların çalındığını iddia eden AKP, seçim başkanlarının memur olmamasını gerekçe göstererek seçimi iptal ettirmişti. AKP’nin Kızılcahamam kampında, EYT’nin seçime etkisinin büyük olduğu dile getirilmişti. Bu, EYT’nin gündeme alınacağı yönünde bir algı oluşturmuştu. İstanbul seçimlerinin tekrarlanma kararı sonrası ise EYT’liler daha da umutlanmıştı. Çünkü AKP, yenilettiği bir seçimi kaybetme riskini göze alamazdı. EYT’ye bir şekilde çözüm üretecekleri düşünülüyordu. Öyle ki MHP’nin TBMM’ye verdiği kanun tekliflerinin görüşülmesi ile bunun sağlanacağı öngörülüyordu ancak Erdoğan, yaptığı açıklama ile EYT’ye yine sırt döndü. 31 Mart yerel seçim sürecinde EYT’lilere “Türemiş” diyen Erdoğan, tıpkı Bakan Berat Albayrak gibi “Popülist politika yapamayız” ifadelerini kullandı.

Bilindiği gibi EYT SYDD Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’dan ve CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu’ndan randevu talep etmişti. EYT, yol haritasını da bu randevulara verilecek cevabın ardından belirleme düşüncesindeydi. Ancak Erdoğan’ın açıklamaları, randevu talebine gelecek cevaba lüzum bırakmadı.

Erdoğan, Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili bir düzenleme olup olmayacağının sorulması üzerine, “Muhalefet bu konuyu sürekli gündemde tutsa da bizim gündemimizde yok. Aksi hâlde sistemimizi çökertiriz. Biz seçim alacağız diye, popülist politika yapmayacağız. Muhalefetin sırtında yumurta küfesi yok. Olmayacak şeyleri söz veriyorlar. Biz böyle yapamayız” dedi. Toplantıda, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da EYT’li 1 milyon 300 bin kişi olduğunu, bu kişilerin emekli edilmesi durumunda ileride hazineye 60 milyar lira yük getireceğini iddia etti.

AKP’nin akıl hocalarından Şevki Yılmaz, Albayrak’a “Popülist yaklaşım” ifadesi nedeniyle tepki göstermiş, “Bu popülistlik değil, yapmazsan gidersin” demişti. Öyle de oldu, AKP; önemli kentleri kaybetti. Şimdi ortada yenilenen bir seçim var ve bu seçime İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder mantığıyla bakılıyor. AKP, geçersiz oylara ve kararsızlara güvenirken adaylıktan çekilen pek çok ismin oylarının CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’na kayacağını unutmuş durumda. AKP’nin, EYT’yi görmezden gelmesi, işini tamamen şansa bırakması demek. Bu, tıpkı 31 Mart’ta olduğu gibi intihar olur.

Ankara’da yaptırılan 1150’den fazla odası bulunan saray varken, Marmaris’te 350 odalı saray yaptıran, lüks makam araçlarıyla, ejder meyvesi suları ile ülkenin itibarını sağladığını düşünen ancak vatandaşın kazanılmış haklarına gelince “Sistemimiz çöker” diyen hükümete karşı EYT, şimdi daha çok organize olacak. EYT, federasyon olma yolundaki adımlarını hızlandıracak, İstanbul Maltepe’de 26 Mayıs’ta gerçekleştirilen mitinge katılım çok daha üst seviyeye çıkacak. Erdoğan’ın EYT konusundaki tavrı, bakalım değişecek mi, bunu da EYT’nin vereceği mücadele ortaya koyacak.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

55 − 45 =