YHK kararını açıkladı, Tüpraş karıştı

TÜPRAŞ’ta ocak ayında başlayan toplu iş sözleşme görüşmeleri tıkanınca arabulucuya gidilmişti. Arabulucu sürecinde de bir ilerleme sağlanamayınca, işçiler kazanılmış haklarını almak için fabrikaya kapanmıştı. YHK dün gece kararını açıkladı, TÜPRAŞ karıştı

FABRİKAYA KAPANDILAR

TÜPRAŞ’ın 4 ayrı rafinerisinde çalışan toplam 4 bin 500 çalışan, işverenin istediği üç madde üzerinde uzlaşmak istemeyince geçen hafta Cuma gününden bu yana kendilerini fabrikaya kapatmıştı. TÜPRAŞ işçileri fabrikaya kapanmış ve toplu iş sözleşmesi ile ilgili Yüksek Hakem Kurulu’ndan çıkacak haberi bekliyordu. Önceki akşam çıkan karar çalışanların lehine olmadı. TÜPRAŞ çalışanının bu karara rağmen nasıl bir tavır alacağı merak ediliyor.

MÜCADELE ETTİLER

Petrol İş Sendikası TÜPRAŞ’ta kazanılmış hakları olan 2 yıllık sözleşme, mazeret izinleri ve vardiya sistemini kesinlikle değişmek istemiyordu. TÜPRAŞ yöneticilerinin bu maddelerini değiştirmek istemesiyle birlikte TİS görüşmeleri tıkanmıştı. Taraflar arasında arabulucu sürecinde de anlaşma sağlanamayınca, sözleşme Yüksek Hakem Kurulu’na taşınmıştı.

YÜZDE 6 ZAM VERİLDİ

Uzun süren görüşmelerin ardından Yüksek Hakem Kurulu, önceki akşam toplu iş sözleşme taslağını imzaladı. YHK, ücret zammı konusunda TÜPRAŞ çalışanlarına enflasyonun altında bir zammı uygun gördü ve yüzde 6 zam verdi. Petrol-İş Sendikası, TİS sözleşme taslağında yüzde 50 zam talep etmişti. TÜPRAŞ çalışanları, yüzde 6 oranındaki zamma nasıl tepki verecek merak ediliyor.

SÖZLEŞME SÜRESİ

Petrol İş Sendikası, uğruna en çok mücadele verdikleri maddelerden biri de, işverenin sözleş süresini değiştirmek istemesineydi. Yüksek Hakem Kurulu, 2 yıllık sözleşme süresini 3 yılda bire çıkarıldı. Yani artık TÜPRAŞ’ta toplu iş sözleşmeleri üç yılda bir yapılacak.

VARDİYA SİSTEMİ

İşverenin değiştirmesini istediği bir diğer madde ise vardiya sisteminin değiştirilmesiydi. Önceden TÜPRAŞ’ta hafta tatilleri üç ayda bir değişiyordu ve buna göre bir çalışma programı vardı. Ancak Yüksek Hakem, vardiya sistemini de değiştirdi. Artık TÜPRAŞ çalışanı, 3 haftada bir hafta tatili değiştirecek.

KARAR İŞVEREN LEHİNE

Yüksek Hakem Kurulu, TÜPRAŞ işçisinin yılda 8 gün olan mazeret izni hakkını almadı. Ancak bu iznin onayını tamamen işverenin eline bıraktı. TÜPRAŞ çalışanlarının mücadelesini verdiği tüm haklar Yüksek Hakem Kurulu eliyle ellerinden alındı.

İŞÇİLER ÖFKELİ

Yüksek Hakem Kurulunun verdiği karar TÜPRAŞ işçisini çileden çıkarttı. İşçi öfkeli. Son üç gündür fabrikaya kapanan işçi bundan sonra nasıl bir karar alacak merak ediliyor. Grev yasağı bulunan TÜPRAŞ çalışanı ile işveren arasında bundan sonraki süreç nasıl işleyecek, çalışma barışı sağlanacak mı merak ediliyor.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

34 − 33 =