YAĞMUR ALTINDA HAKLARININ VERİLİŞİNİ KUTLADILAR

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 84. Yıl Dönümü kutlamaları, dün tüm yurtta olduğu gibi, Gölcük’te de Atatürk Anıtına çelenk sunma töreni ile kutlandı. Yağan sağanak yağışa rağmen törene katılım yüksek oldu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 84. Yıl Dönümü kutlamaları, dün tüm yurtta olduğu gibi, Gölcük’te de düzenlenen bir takım etkinliklerle kutlandı. Gölcük Belediye Kadın Meclisi tarafından organize edilen Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni sağanak yağışa rağmen gerçekleşti. Törene Gölcük Kent Konseyi Başkanı Metin Şentürk, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Lütfü Yılmaz, İlçe Turizm Müdürü Ayşe Dışpınar, Kadın Meclisi Başkanı Nurten Turnalı ve yönetimi, siyasi parti ilçe başkanları, kadın kolları başkanı ve yönetimleri, muhtarlar ve çok sayı da bayan katılım gösterdi. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ve Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı.

TURNALI KONUŞMA YAPTI

Anıtpark’ta gerçekleşen törende ilk konuşmayı, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Turnalı yaptı. Turnalı, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Atatürk, toplumun bir parçası olan kadınların, her alanda ileri bir seviyede olmasını arzu etmiştir. Daha önceleri Osmanlı toplumunda kadınlar yaşamsal ve sosyal açıdan hiç bir öneme sahip olmazken, Medeni Kanun’la kadınlara toplumsal açıdan bazı haklar tanınmış, siyasal açıdan pek bir değişiklik olmamıştı. Atatürk’ün yapmış olduğu girişimler neticesinde, Türk kadınlarının iktisadi ve siyasal yaşama katılımlarının sağlanabilmesi açısından bir dizi değişiklikler yapılmıştır.”

ATATÜRK’ÜN KADINLARA VERDİĞİ ÖNEM

Kadınlara, 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme, 1933 yılında çıkarılan Köy Kanunuyla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 1934’te Anayasada yapılan bir değişiklikle milletvekili seçme ve seçilme haklarının tanınmasıyla, Türk kadını layık olduğu değere kavuşmuştur. Kadınlara tanınan bu hakların o yıllarda bir çok Avrupa devletlerinde bile bulunmayışı, Atatürk’ün kadın haklarına verdiği değer ve önemi en güzel şekilde ortaya koymaktadır.”

BAŞKAN ŞENTÜRK KADINLARI KUTLADI

Törende Turnalı’dan sonra bir konuşma yapan Kent Konseyi Başkanı Metin Şentürk, “Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 84. yılını kutladığını belirterek, kadınların günümüz dünyasında her alanda yer aldığının altını çizerek, bu sayının her geçen gün daha çok artması dileğinde bulunarak, kadınların seçme ve seçilme hakları gününü tebrik etti. Konuşmalar sonrasında yağmur altında gerçekleşen tören toplu fotoğraf çekimi ile son buldu. Haber: Serkan SIDAL

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)