TÜRKİYE’NİN GÖNÜL DOSTU OLACAKLARINA İNANIYORUM

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığının organize ettiği Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlunun’da katıldığı Uluslararası Öğrenci Birimi tarafından organize edilen Yabancı Öğrencilere Dönük Hoşgeldiniz programı coşkuyla gerçekleştirildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen” Uluslararası Öğrenciler Evinize Hoş Geldiniz” programına katılarak bir konuşma gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 2017 yılında Amerikanın yaptığı yardım ve kalkınma yardım miktarları 6.7 milyar dolarken Türkiye’nin yaptığı yardım miktarı 8.1 milyar dolardır dedi. Geniş bir katılımla gerçekleşen programa Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Milletvekili ve AK Parti MKYK Üyesi Emine Zeybek’in yanı sıra Milletvekilleri Radiye Sezer Katırcıoğlu,İlyas Şeker, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muhammed Hasan Aslan, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan ve çok sayıda yabancı öğrenci eşlik etti.

TÜRKİYE’NİN GÖNÜLLÜ ELÇİLERİ VE DOSTLARI OLACAKSINIZ

Kılavuz Gençlik Tanıtım Filminin gösterimi ile başlayan program Yabancı öğrenciler adına Kocaeli Üniversitesi İşletme Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Ugandalı Hasan Ali Blofu’nun teşekkür konuşmasının ardından yabancı üniversiteli öğrencilere seslenen Başkan Karaosmanoğlu:” Kendi ülkenizde kendi şehrinizde kendi mahallenizde ve hatta kendi köyünüzde yaşadığınızı kabul ediniz. Kocaeli sizin evinizdir misafir ise asla değilsiniz. Ama sizler inanıyorum ki gelecekte her biriniz Türkiye’nin gönüllü elçileri ve dostları olacaksınız. Sizler bizim evlatlarımızsınız. Sizlere başarılar diliyorum. Burada öğrendiklerinizi kendi ülkenize taşımak için çalışacak ülkelerinizin gelişimlerine katkı sunacaksınız. Sizlere güveniyor ve seviyoruz. Sizlerin de Türkiye ve Kocaeli halkını sevdiğinizi biliyoruz. Sizlerin elde ettiği başarılarla bizler mutlu olacağız. Memleketinizde ki ailenize ve sevdiklerinize bizden kucak dolu selam söyleyin. Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’na da hepiniz adına bugün buraya gelerek bizleri onurlandırdığı için çok teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

AKSOY: TÜRKİYE’NİN GÖNÜL DOSTU OLACAKLARINI İNANIYORUM

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy ise yapmış olduğu konuşmada:” Kocaeli Sanayi kenti olarak bilinir ama aynı zamanda bir eğitim kentidir. Kocaeli Üniversitemiz ve Gebze Teknik Üniversitemizde toplamda 95 bine yakın öğrencimiz eğitim görmektedir. Kocaeli yaklaşık olarak 1600 yabancı öğrenciyle sadece Türkiye’de değil uluslararası alanda eğitim kurumlarına sahiptir. Böylesine önemli bir kentte eğitim gören öğrencilerimiz sadece bilgi yönüyle değil sosyal ve diğer yönlerle kendilerini geliştirebilecekleri bir ortama sahiplerdir. Bu anlamda Kocaeli’yi tercih eden ve burada üniversite okumak isteyen yabancı öğrencilerimiz için de Kocaeli’nin güzel bir tercih olduğunu düşünüyor ve değerlendiriyoruz. Farklı ülkelerden ve farklı kültürden insanların bir arada bulunarak bu kültürleri paylaşmaları birbirlerine karşı eğer varsa ön yargıları bakımından da bu birliktelik büyük önem taşımaktadır. Bu yönüyle Kocaeli’de onlara en güzel şekilde ev sahipliği yapabilme adına başta üniversitelerimiz olmak üzere Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin önderliğinde tüm kurum ve kuruluşlarımızla bu gibi organizasyonlar düzenlenmektedir. Kocaeli’yi tercih edip gelen bütün yabancı öğrencilerimize başarılar diliyorum. Bundan sonraki süreçte de Türkiye’yi unutmayacaklarını Türkiye’nin gönül dostu olacaklarını inanıyorum.” diyerek organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.

ÇAVUŞOĞLU: KENDİSİNDEN OLMAYANA HOŞGÖRÜSÜZLÜK VAR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Öğrenciler Evinize Hoş geldiniz programına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise: “Bugün bir tarafta Tek başıma ben varım diyen ABD diğer tarafta çok kutuplu dünya oluşturmak için çaba sarf edenler ve çok taraflılığı savunan ülkeler var. Hangisi galip gelecek ve biz ne taraftayız Türkiye olarak biz çok taraflılıktan yanayız ama çok etkin taraflılıktan yanayız çifte standartlardan iki yüzlülüklerden uzak samimi çok taraflılıktan yanayız.” dedi. Çavuşoğlu ülkesinin gelişimine katkı sağlayacak farklı alanlarda eğitim almak isteyen uluslararası öğrenciler için Türkiye ve Kocaeli’nin doğru bir seçim olduğunu ifade ederek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:” Elbette ülkenize hizmet edeceksiniz ama şunu unutmayın sizlerden sadece ülkeleriniz bir şey beklemiyor dünya insanlığı sizlerden çok şey bekliyor. Çünkü bugün dünyamızda zorluklar sınamalar savaşlar terör ve evini terk etmek zorunda kalan insanlar var. İslam düşmanlığı var kendisinden olmayana hoşgörüsüzlük var. Bugün dünyada küresel savaş olmamasına rağmen İkinci Dünya Savaşındakinden daha fazla insan evini terk etmek zorunda kaldı.”

İSLAMI BİLE SUİSTİMAL EDEN TERÖR ÖRGÜTLERİ VAR

Çavuşoğlu: Neden bugün 70 milyon insan evini terk etmek zorunda kaldı Bugün kendisinden olmayana yönelik nefret neden arttı hoşgörüsüzlük neden en üst düzeyde neden İslam düşmanlığı had safhaya geldi? Terör örgütleri değişik ülkelerde nasıl yer buluyor ? Hangi şartlarda kendilerini geliştirebiliyorlar? Silahlar elinde birçok insanı öldürebiliyorlar? Kendilerine devşirecek insanlar için hangi ideolojileri kullanıyorlar? Barış dini İslamı bile suistimal eden terör örgütleri var.” ifadelerini kullandı. Bugün dünyada çevre sorunları ekonomik krizler işsizlik ve var olan zenginlikleri kullanma kapasitelerinde eksiklikler olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu” Savaşları nasıl durdurabileceğiz? Bugün Birleşmiş Milletler dahil barışı korusun çatışmaları önlesin ve sorunlara barışçıl çözüm bulsun diye kurduğumuz uluslararası ve bölgesel örgütler yetersiz kalıyor. Bugün İkinci Dünya Savaşı sonrası bir dünyada yaşamıyoruz. Her gün farklı sınamalarla karşı karşıya kalan bir dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla buna adapte olmak durumundayız. “ dedi.

TÜRKİYE OLARAK ETKİN ÇOK TARAFLILIKTAN YANAYIZ

Bakan Çavuşoğlu bugün sadece olumsuz anlamda değil olumlu anlamda da dünyanın değiştiğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti: Ekonominin gücü Batıdan Doğuya doğru kayarken bunu nasıl takip ediyoruz bunu kendi ülkeleriniz için sizler nasıl fırsata çevirebileceksiniz diye soran Çavuşoğlu şunları söyledi: “Uzmanlara göre 2050 yılında Afrika kıtasının dünya ekonomisine katkısı 50 katrilyon dolar olacak. Bundan kim faydalanacak Afrika halkları mı yoksa hala sömürgeciler mi faydalanacak? bundan Bunun için birlikte ne yapacağız Kazan kazan anlayışıyla Afrika’nın bu potansiyelini önce Afrikalılar ve tüm dünya için nasıl harekete geçirebileceğiz İşte bunların hepsi bir çalışmayı bir anlayışı gerektiriyor ama karamsar değiliz zorlukların farkındayız çözüm önerilerini de biliyoruz. Çözüm önerilerinde siz gençlere de güveniyoruz. Biliyoruz ki sizlerin enerjisiyle sizlerin idealleriyle bilgisiyle ve vizyonuyla önce kendi ülkelerimizi ayağa kaldıracağız sonra küresel barış için hep birlikte çalışacağız. Ülkelerimizin potansiyelini hafife almayalım sorunlar yaşayabiliriz ama hep böyle gitmez gitmeyecek de.”

103 BİN ÖĞRENCİNİN EĞİTİM ALDIĞINI GÖRMEKTEYİZ

Türkiye’nin ABD’ye göre ülkelere kalkınma konusunda daha fazla yardım yaptığını da kaydeden Çavuşoğlu: Kalkınma yardımında şu an dünyada açık arayla birinciyiz. 2017 yılında Amerika’nın yaptığı yardım ve kalkınma yardım miktarları 6.7 milyar dolarken Türkiye’nin yaptığı yardım miktarı 8.1 milyar dolardır. Neredeyse 1 buçuk milyar dolar daha fazla. Hemen hemen her ülkeyle anlaşmamız var. Bir taraftan Maarif Vakfı ile tüm dünyada okullar açıyoruz. Diğer taraftan verdiğimiz burslarla birçok öğrencinin Türkiye’de eğitim görmesini sağlıyoruz. Geçen sene 2017 rakamlarına göre ülkemizde tüm dünyadan gelen 4 bin 697 öğrenciye burs verdik. 2002 yılında ülkemizde eğitim alan yabancı öğrenci sayısı binlerle söylenirken geçen senenin rakamlarına baktığımızda ülkemizde 103 bin öğrencinin eğitim aldığını görmekteyiz. Bu sayı gelecek senelerde daha da artacak.” açıklamalarında bulundu. Uluslararası öğrencilerle kendisini buluşturmasından dolayı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na teşekkür ederek konuşmasını tamamladı. Uluslararası öğrencilerle olan birliktelik çeşitli hediyelerin sunulmasının ardından Bakan Çavuşoğlu ve Başkan Karaosmanoğlu’nun öğrencilerle hatıra fotoğrafı çekmesiyle sona erdi.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

96 − = 94