Türk Kadınını Seçme ve Seçilme günü kutlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk 5 Aralık 1934 yılında Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişin 86. Yılında Gölcük Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Özgören Turnalı tarafından Gölcük Anıtpark’ta tören düzenlendi.

Turnalı günün anısına yaptığı açıklamada şunları dile getirdi “5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişin 86. Yıl dönümü kapsamında Gölcük Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Özgören Turnalı tarafından Gölcük Anıtpark’ta düzenlediği tören düzenlendi. Düzenlenen törene AK Parti Gölcük ilçe başkanı Çetin Seymen, MHP Gölcük İlçe Başkanı Bilal Çakır, Gölcük Kent Konseyi Başkanı Dr. Metin Şentürk, Gölcük Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Saral ve Davetliler katılım sağladı.

Tören Atatürk anıtına çelenk sunumu saygı duruşu ve ardından istiklal marşının okunmasından sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Gölcük Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Özgören Turnalı; “kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıyan yasanın kabulü, Cumhuriyetimizin en önemli reformlarından biridir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1925 te Kastamonu’da yaptığı konuşmada toplumu kalkındırmak istiyorsak, izlememiz gereken daha emin ve daha etkili bir yol vardır. o da Türk kadının çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımız onunla birlikte yürütmek, kadının, bilimsel, toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur.

Tarihimiz boyunca devlet idaresinde, çalışma hayatında ve aile içinde etkin bir yer tutan, kadim kültürümüzün, şekillendirmesinde, eğitimde, istihdamda, karar alma ve yönetim mekanizmalarında büyük bir görev üstlenen Türk Kadınına, Cumhuriyet döneminde siyasi hayatta hak ettiği rolü üstlenme imkanı tanınmış, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde dünya geneline göre oldukça erken bir tarihte kadınlarımız seçme ve seçilme hakkına kavuşmuşlardır. 5 Aralık 1934 tarihinden bu yana kadın hakları günü olarak kutlanmaktadır.

Batılı birçok ülkede, kadınlar bu hakları 2. Dünya savaşı sonrasında elde etmişken, Kadınlarımız 1934 yılında seçme ve seçilme hürriyetine sahip olması, kadınlarımıza verilen değerin en güzel örneğidir. Kadınlarımız bu gün eğitimden sağlığa, ticaretten bürokrasiye, sanattan spora her alanda büyük başarılara imza atmışlardır. Kadın yaşayan bir toplumun, bir milletin en temel ögelerindendir. Türk Kadını geçmiş yüzyıllarda yaşadığımız çağa kadar üzerine düşen bütün görevleri başarıyla yerine getirmiştir. Kadınlarımızın eğitimli ve bilinçli olması sağlıklı bir toplumun şartıdır” dedi.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

74 − = 68