Şimşirgil: Tarihimizi doğru okutalım

  1. Kocaeli Kitap Fuarı’nda kitapseverlerle buluşan tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, “Osmanlı’yı Yücelten Değerler” adlı söyleşisinde önemli açıklamalar yaptı

 Birçok farklı etkinlik, söyleşi ve özel oturumları ile Kocaeli Kongre Merkezi’nde devam eden 13. Kocaeli Kitap Fuarı’nda tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Selim Sırrı Paşa Salonu’nda “Osmanlı’yı Yücelten Değerler” üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi. Aynı salonda Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Bilgievleri öğrencilerinin de katkıda bulundukları Kocaeller Dergisi’nin özel sayısının tanıtımı yapıldı. Kocaeller Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Çocuk Edebiyatı Yazarı Melih Tuğtağ, “Kocaeller Dergisi’nde Kocaelili çocukların yazdıkları öyküler var” dedi.

 

“OKUDUKLARINA İNANIYORLAR”

“Osmanlı’yı Yücelten Değerler” söyleyişinde, doğru tarih kaynağını bulmanın çok zor olduğunu dile getiren tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, kendi kitaplarının asıl kaynaklar olduğunu ifade etti. Şimşirgil, “Her kitap okunmalı ama doğru ölçülere sahip olunarak okunmalı. Elimde doğru ölçü olmazsa onların hangisi olduğunu bilemem öyleyse doğruyu anlamam lazım. Bize doğru bir tarih anlatmadılar. Biz öyle bir döneme düştük. Osmanlı Devleti’ne çok iftiralar atıldı ki doğru eğriden ayırt edilemedi. Okuyan inanıyor. Okuduklarına inanıyorlar. Önce doğru denilen doğru mu bunu bilmek lazım” diyerek doğrunun önemi üzerinde durdu.

 

“ÖYLE BİR TARİH VAR Kİ İNANIN BAMBAŞKA”

Şimşirgil, “Öyle bir tarih var ki inanın bambaşka. Benim kitaplarımı okuyun. Herkesin kullandığı kaynakları kullanıyorum ama onların görmediğini gösteriyorum. Ruhunu bize vermiyor. Onlar sadece bize kalıbını veriyor. Ruhsuz kalıp leş olur. Bazıları dünya da yaşarken de leştir. Milyon takipçileri olunca kendilerini bir şey zannediyorlar” açıklamalarında bulunarak, kendi yazdığı kaynakların doğruluğuna değindi.

 

KOCAELLER DERGİSİ TANITILDI

  1. Kocaeli Kitap Fuarı’nda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Bilgievleri öğrencilerinin de katkıda bulundukları Kocaeller Dergisinin özel sayısının tanıtımı yapıldı. Bu bağlamdaki söyleşi aynı zamanda Kocaeller Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Çocuk Edebiyatı Yazarı Melih Tuğtağ tarafından gerçekleştirildi.

 

TUĞTAĞ: DERGİDE BİLİMİ ANLATACAĞIZ

Tuğtağ, “Kocaeller Dergisi’nde bilimi anlatacağız. Kocaeli bir endüstri şehri. Elimizde endüstri şehrine yakışır bir içerik olması lazım. Bu endüstri şehrinin içerisinde teknoloji olması lazım, bilimi biliyor olmamız lazım, bu bilimin öncesi var ve bundan dolayı da tarih bilmemiz lazım. Sonrasında bu tarihle ve bilimle yapılmış icatları bilmemiz lazım. Daha önemli gördüğüm bir şey vardı benim. Problem çözmeyi anlatmamız lazımdı. Daha sonrasında normal birinin sadece bilim değil ilim de ilgileniyor olması lazım. O zaman birazda sosyal bilimlerle de ilgileniyor olmamız lazımdı. Buradan hareketle bizden önce yaşayanları bilmemiz gerekiyordu” dedi.

 

“DERGİNİN İÇERİSİNDE KOCAELİ’NİN ÇOCUKLARI VAR”

Kocaeller Dergisi’nin içerisinde Kocaelili çocukların olduğunu aktaran Yazar Tuğtağ, “Bu çocuk dergisinde muhakkak çocuk edebiyatı olmalı dedik. Edebiyat köşeleri olması lazımdı ve en önemli kısma geldik. Dedik ki bu derginin içerisinde Kocaeli’nin çocukları da olsun istedik. Biz dedik ki, dışarıdan birilerini yazdıklarını Kocaeli’nin güzel insanlarının önüne sunmayalım. Kocaeli’nin çocukları bizzat kendileri de burada olsun. Bunun için hali hazırda yapmış olduğumuz yazarlık atölyeleri vardı. Yazarlık atölyelerinin içeriklerini dergimizin son sayfasına koyduk. Derginin her sayısının son iki sayfasında yazarlık atölyesi alıştırmaları var. Bunları Bilgievlerimizdeki yazarlık atölyesindeki hocalarımız ve öğrencileri yazdılar. Bizim bu dergide en kıymetli gördüğümüz yer burasıydı. Çünkü önde profesyoneller, piyasanın en çok bilinen insanları, çocuk edebiyatı denildiğinde en çok bilinenler ve o profesyonellerle birlikte dedim ki Kocaeli’nin çocukları da aynı yerde bulunsun. Allah’a şükür güzel bir ilgi ile her sayıda sekiz tane Kocaeli’mizin güzel çocuğunun öyküsünü yayınladık” dedi.

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

52 + = 58