SABANCI HOLDİNG’DEN TÜM İŞ KOLLARINDA GELİRLERDE ÇİFT HANELİ BÜYÜME

Sabancı Holding, 2021 yılının ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Pandeminin ekonomi üzerindeki olumsuz etkisini devam ettirdiği birinci yarıyılda, teknoloji ve sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarıyla büyümeye devam eden Sabancı Holding, söz konusu dönemde konsolide net satışlarını yüzde 30 artırarak 35 milyar 601 milyon TL seviyesine yükseltti. Aynı dönemde bilançosunu güçlendirmeye devam eden Holding’in konsolide net kârı ise 3 milyar 464 milyon TL oldu.

 

“GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRMEYE DEVAM EDİYORUZ”

 

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, konuyla ilgili değerlendirmeleri öncesinde, son dönemde ülkemizin farklı bölgelerinde yaşanan orman yangınlarından dolayı duydukları üzüntüyü paylaşırken, Sabancı Topluluğu’nun bu zorlu dönemde de tüm imkanlarıyla ülkesinin yanında durduğuna dikkat çekti.

 

Cenk Alper, Holding’in birinci yarıyıl performansı hakkında ise şu ifadeleri kullandı: “2020 yılının başından bu yana dünya ekonomisinde derin izler bırakan COVID-19 pandemisinin etkilerini bu dönemde de yaşamaya devam ettik. Pandeminin yarattığı tüm olumsuz koşullara rağmen büyümeye, yatırımcılarımıza ve tüm paydaşlarımıza değer yaratmayı sürdürüyoruz. Açıkladığımız bu sonuçlar, bugüne kadar hayata geçirdiğimiz dijital dönüşüm ve teknoloji yatırımlarının ne kadar önemli olduğunun da bir göstergesi. Topluluk şirketlerimizin yurt içi ve yurt dışı pazarlarda belirsizlikler karşısında ortaya koyduğu esnek ve çevik yönetimi, güçlü tedarikçi ilişkileri, kaliteden ödün vermeyen kesintisiz hizmet anlayışı bu başarılı finansal performansın en önemli göstergesi. Bu kapsayıcı yaklaşım sayesinde bir yandan ana işlerimizi koruyup büyütürken, bir yandan da uygulamaya koyduğumuz 2021-2025 stratejimiz kapsamında Toplululuğumuzun geleceğini şekillendiriyor; dünyada yeni normalin oyun kurucu şirketleri arasında yerimizi alıyoruz” dedi.

 

BANKA DIŞI KOMBİNE GELİRLER YÜZDE 34 ARTTI

 

2021 yılının ilk yarısında, Sabancı Topluluğu’nun faaliyet gösterdiği tüm alanlarda gelirlerini çift haneli seviyelerde yükselttiğini belirten Cenk Alper, “Söz konusu dönemde, banka dışı kombine gelirlerimiz yüzde 34 seviyesinde artış gösterdi. Özellikle sanayi ve yapı malzemeleri  şirketlerimizin yurt içi ve yurt dışı pazarlarda sergilediği yüksek satış performansı dikkat çekti. Yapı Malzemeleri iş kolumuz bu dönemde yüzde 67’lik bir büyüme yakalarken banka dışı gelirlerimizdeki yükselişe öncülük etti. Çimsa markamız, dünyanın önde gelen beyaz çimento üreticilerinden Bunol’u bünyesine katarak, uluslararası yatırım ağını Avrupa’nın en teknolojik fabrikalarından biriyle taçlandırdı. Bu sayede  Türkiye’deki lider konumunu küresel arenaya taşıdı” dedi.

 

Sanayi iş kolunun da yüzde 65 büyüyerek Sabancı Topluluğu’nun yıllardır süregelen üretim tutkusunu ve yetkinliğini ortaya koyduğunu ifade eden Cenk Alper şunları söyledi: “Bu dönemde Kordsa ve Brisa şirketlerimiz uluslararası alanda ortaya koydukları performansla bir yandan yurt dışı pazarlardaki varlıklarını güçlendirirken diğer yandan yaptıkları katma değerli ihracatla ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmayı sürdürdüler.

Bankamız da bu dönemde ekonomimize sağladığı kredi desteğini 307 milyarı nakdi olmak üzere toplam 373 milyar TL seviyesine çıkarırken, yüzde 20,9 düzeyinde gerçekleşen güçlü konsolide sermaye yeterlilik oranıyla, reel sektörün büyümesine ve gelişmesine destek olmayı sürdürdü.

Enerji, perakende ve sigorta iş kollarımız da bu dönemde teknoloji odaklı yatırım, hizmet ve projeleriyle Topluluğumuzun sürdürülebilir büyümesine önemli katkıda bulundular” dedi.

 

Alper, sözlerine “PPF Group ile birlikte yeniden çok güçlü ve çok hızlı bir şekilde ayağa kaldırdığımız Temsa’da da 300 milyon TL’lik bir sermaye artırımı yaparak, bu zorlu dönemde ekonomimize hatırı sayılır bir kaynağı da kazandırmış olduk. Teknosa’da gerçekleştirdiğimiz 91 milyon TL’lik sermaye artırımımızla,  şirketimizi finansal olarak daha da güçlendirdik.” şeklinde devam etti.

 

Sigorta iş kolunda ise Aksigorta’nın ortağı Ageas ile olan birlikteliğin her geçen gün güçlendiğine vurgu yapan Cenk Alper, “Bu birlikteliği bireysel emeklilik ve hayat sigortası alanlarına taşıdık. Böylece yeni markamız AgeSA ile yolumuza çok daha güçlü bir şekilde devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE İLKLERİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”

 

‘Sürdürülebilirlikte öncü olma’ stratejileri kapsamında, bu dönemde çok önemli projeleri hayata geçirdiklerinin de altını çizen Cenk Alper şöyle devam etti: “Geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaştığımız 2020 Sürdürülebilirlik Raporumuz kapsamında, tüm Topluluk içinde sürdürülebilirlik göstergeleri hesaplanırken, sürdürülebilir ürün ve hizmet tanımlaması yapıldı. Topluluk genelinde 30’a yakın sürdürülebilirlik göstergesinde bağımsız denetimden geçerek, denetimin kapsamı açısından bir ilke adım attık. Geçtiğimiz yıl banka dışı faaliyetlerde sürdürülebilir ekonomiye geçişe katkı sunan 828 ürün ve hizmetle bu alandaki ürün ve hizmet sayısını açıklayan Türkiye’deki ilk Topluluk olduk. Bununla birlikte, Topluluğumuzun sürdürülebilir alanlarda yaptığı yatırım, AR-GE ve çevresel harcamaların toplam büyüklüğü aynı dönemde 287 milyon TL olarak gerçekleşti. Sürdürülebilirlik odaklı AR-GE faaliyetlerinin toplam AR-GE içindeki payı ise yüzde 44’e ulaştı. Ayrıca, üst yönetim temsilcilerimizden oluşan Sürdürülebilirlik Liderliği Komitesi’ne ek olarak, sadece bağımsız yönetim kurulu üyelerimizden oluşan bir “Yönetim Kurulu Sürdürülebilirlik Komitesi” oluşturduk. Sürdürülebilirlik konusunda hem Yönetim Kurulu hem de üst yönetim seviyesinde iki ayrı komite oluşturarak güçlü bir yapılanmaya giden Türkiye’deki ilk Topluluk olduk.” dedi.

 

“TÜM YARALAR SARILINCAYA KADAR ÜLKEMİZİN YANINDAYIZ”

 

Sabancı Topluluğu’nun, 90 yılı aşkındır ‘Bu topraklardan kazandığını, bu toprakların insanlarıyla paylaşma prensibi doğrultusunda’ faaliyetlerini sürdürdüğünü sözlerine ekleyen Cenk Alper, ülke genelinde yaşanan orman yangınlarıyla ilgili de şunları söyledi: “Ege ve Akdeniz bölgelerimizde yaşadığımız yangınlar, verdiğimiz kayıplar hepimizi derinden üzdü. Sabancı Topluluğu olarak bu süreçte, ilk günden itibaren tüm imkanlarımızı seferber ettik. Önceliğimizi yangınla mücadeleye ve söz konusu yangınların bertaraf edilmesine verirken, Topluluk şirketlerimizle birlikte, bir dayanışma ruhuyla, yangından zarar gören vatandaşlarımızın yanında olduk. Bu süreçte, ilgili birimlerin de yönlendirmeleriyle, 41 su tankerini Muğla, Antalya, Denizli ve Isparta bölgerine gönderdik. Özellikle Enerjisa Üretim şirketimiz, Adana ve çevresindeki yangınlarda öncelikle santrallerini korumaya ve arz güvenliğini sağlamaya odaklanırken bir yandan da bölge halkına ekipman ve iş makinesi yardımlarında bulundu.

 

Önümüzdeki dönemde Sabancı Gönüllülerimiz ve tüm Topluluk şirketlerimizle birlikte, tüm yaralar sarılıncaya  kadar ülkemizin ve milletimizin yanında durmayı sürdüreceğiz. Kapsayıcı, bütüncül ve bilimsel bir yaklaşımla, zarar gören alanlardaki ekosistemin doğru şekilde rehabilitasyonu için imkanlarımızı seferber edeceğiz. Tüm Sabancı gönüllüleriyle birlikte önümüzdeki 5 yıl içerisinde toplam 1 milyon fidanın ekilmesine destek vereceğiz. Tüm bu uygulamalar kapsamında, hissedarlarımızın ve Topluluk şirketlerimizin yaptığı münferit yardımların dışında, 15 milyon TL’nin üzerinde bir kaynağı orman yangınlarının yaralarını sarmak için kullanacağız.”

 

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

43 − 33 =