“PLASTİK KART ESNAFIN KAZANÇ ORTAĞI”

“PLASTİK KART ESNAFIN KAZANÇ ORTAĞI”

Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Vekili  ve Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman hemen hemen herkesin cebinde olan kredi kartları ile yapılan alışverişlerden bankaların kestiği komisyonların küçük esnaf ve sanatkarların omuzlarına büyük bir yük bindirdiğini ifade etti.

“KOMİSYON ORANLARININ DÜŞÜRÜLMESİ ŞART”

Konu hakkında açıklama yapan Başkan Kocaman, “ Esnaf ve sanatkarlarımızın kredi kartı ile yaptığı satışlarda iş yerinin cirosuna ve satışın vadesine göre değişen oranlarda bankadan bankaya farklılık gösteren kredi kartı komisyon kesintisi yapılıyor. Bu da özellikle küçük esnaf ve sanatkarlarımızın omzuna büyük bir yük bindiriyor. Ayakta kalma mücadelesi veren esnafımız yüksek kredi kartı komisyon kesintisini kaldıracak durumda değil. Kredi kartı kullanımı her geçen gün artarken esnafımızın da çağa ayak uydurabilmesi için komisyon oranlarının düşürülmesi şart.

İLK 6 AYDA KREDİ KARTI İLE 384 MİLYON LİRALIK ALIŞVERİŞ YAPILDI

Günümüzde kredi kartı kullanımının her geçen gün artış gösterdiğini ifade eden Başkan Kocaman, “ BKM verilerine göre bu yılın ilk 6 ayında kredi kartları ile nakit çekim haricinde 384 milyon 630 bin 37 liralık alışveriş yapıldı. Bankalar bu alışverişlerden kestikleri komisyon oranları ile esnafımızın kazancına ortak oluyor. Kredi kartı ile satış yapan esnafımız parasını ertesi gün almak istediğinde yüzde 3 ile 5 arasında değişen oranlarda kesinti yapılıyor. Satış yaptıktan sonra 20-30 gün beklemeyi göze alırsa o zaman komisyon oranları düşüyor. Ancak peşin ödeme yapan ve onlarca kalemde maliyeti olan esnafımız yaptığı satışın karşılığını bir an önce almak istiyor. Vade arttıkça komisyon oranı arttığı için esnafımız sıkıntıya giriyor. Alacağın bir ay sonra ödenmesi çözüm değil. Veresiye defterinde olan risk kredi kartında yok. Bu yüzden bankalar komisyon oranlarında daha esnek olmalı” dedi.

İŞ YAPAMAYAN ESNAF ÜRÜN FİYATLARINI ARTIRAMAZ

Başkan Kocaman son olarak, “Büyük mağazalar ürün fiyatlarına kredi kartı komisyon oranlarının maliyetini ekleyip etikete yansıtabiliyor. Bir kazağın üzerine tek çekim ya da taksitli çekim olmak üzere değişen iki fiyatlı etiket yapıştırılıyor. Oysa esnafımız zaten iş yapamazken bir de bu maliyeti ürün fiyatlarına eklerse vatandaştan tepki alır. İş yapamayan esnaf ürün fiyatlarını artıramaz. Günümüz şartlarında esnafın kredi kartı satışlarını iptal edip sadece nakit çalışma gibi bir lüksü de yok. Esnafın kredi kartından soyutlanması çağ dışı olur. Vatandaşlar kart kullanmayacağı ya da taksit yaptırmayacağı ürünü almaktan vazgeçer. Bu da esnafımızın işlerinin iyice kötüye gitmesi demektir. Küçük esnafa kredi kartı komisyon oranlarında acilen bir kolaylık getirilmeli” dedi.

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

72 − 65 =