ÖNEMLİ UYARI
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hava sıcaklığı 40 dereceyi aştı, bazı yerlerde 44 dereceye ulaştı. Sıcaklık Diyarbakır’da 42, Şanlıurfa’da 41, Ceylanpınar ilçesinde 42, Siirt’in Baykan ilçesinde 41, Batman’da 42, Şırnak’ın Cizre ilçesinde 44, Silopi ilçesinde ise 41 derece olarak ölçüldü. Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nizamettin Toprak, “Kalp hastaları, fazla kilosu olanlar, çocuklar, yaşlılar ve gebeler sıcak havada dikkat etmezlerse ciddi problemlerle karşılaşabilir” uyarısında bulundu. Terlemenin ciddi oranda su, tuz ve diğer elektrolit kaybına neden olduğunu belirten Toprak, bunun da ani kan basıncının düşmesine, ısı çarpmasına neden olabildiğine işaret ederek “Bu ölümcül de olabilir” dedi.
Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, yazın başlamasıyla bölge genelinde genellikle 40 derece altında seyreden sıcaklıklar temmuzun sonuna doğru 4-5 derece yükseldi.
Sıcaklık bugün Diyarbakır’da 42, Şanlıurfa’da 41, Ceylanpınar ilçesinde 42, Siirt’in Baykan ilçesinde 41, Batman’da 42, Şırnak’ın Cizre
ilçesinde 44, Silopi ilçesinde 41 derece ölçüldü.
Sıcaklığın yaşamı olumsuz etkilediği bölgede bunalan vatandaşlar klimalı mekanlardan çıkmazken, bazıları park ve bahçelerdeki gölgelik alanlarda, çocuklar ise süs havuzlarında serinlemeye çalışıyor.
“Sıcaklık, hasta grupları için ciddi bir risk faktörü”
Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr Nizamettin Toprak, son dönemde bölgede mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklardan olumsuz etkilenilmemesi için özelikle hasta, gebe, yaşlı ve çocukların 10.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmaması gerektiğini vurguladı.
“Sıcaklıklar, hasta grupları için ciddi bir risk faktörü oluşturuyor. Kalp hastaları, fazla kilosu olanlar, çocuklar, yaşlılar ve gebeler sıcak havada dikkat etmezlerse ciddi problemlerle karşılaşabilir.” diyen Toprak, terlemenin ciddi oranda su, tuz ve diğer elektrolit kaybına neden olduğunu belirtti