Olası Marmara Depremine Kocaeli Hazır mı?

Kocaeli İl Afet ve Acil Durum Müdürü Salim Tekoğul olası Marmara depreminde AFAD olarak Kocaeli’nde hazır olduklarını belirterek, “Olası Marmara depremine Kocaeli hazır mı? sorusuna cevap vermek çok zor.
İstanbul’da meydana gelen ve Kocaeli’de de büyük paniğe sebep olan depremin ardından akıllara beklene büyük İstanbul depremi geldi. Peki beklene büyük depreme Kocaeli ne kadar hazır. Bu konuda en yetkili isim olan Kocaeli İl Afet ve Acil Durum Müdürü Salim Tekoğul, Kocaeli’nin durumu anlattı.
Kocaeli İl Afet ve Acil Durum Müdürü Salim Tekoğul olası Marmara depreminde AFAD olarak Kocaeli’nde hazır olduklarını belirterek, “Olası Marmara depremine Kocaeli hazır mı? sorusuna cevap vermek çok zor. AFAD olarak bize bu soru sürekli sorulduğu için biz de başka bir soruyla cevap veriyoruz. Türkiye hazır olmadıkça, Kocaeli’nin tüm fertleri hazır olmadıkça, STK’ları, kamu kurumları, özel şirketleri hazır olmadıkça tam manasıyla bir hazırlıktan söz etmek mümkün değil. Bir afetle baş edilmesi bir kurumun inisiyatifiyle ve gücüyle mümkün görünmüyor. Bireysel anlamda, toplumsal anlamda toplumun bütün kesimleri mutlaka hazır olmalı. Kendine düşenler bakımından yerine getirmesi lazım. Başka türlü mümkün değil. Biz AFAD olarak hazır olma noktasında kapasitemizi çok artırdık. Bütün AFAD’lar olarak 1999 yılıyla kıyaslanamayacak kadar bir kapasitemiz var ama biz daha çok hazırlıklar bağlamında çalışmalar yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Kapasiteyi artırmış durumda olabiliriz, müdahale kapasitemiz, ekipman kapasitemiz, insan gücü kapasitemiz çok olabilir ama müdahaleyi azaltacak çalışmalara herkesin odaklanması lazım. Özellikle vatandaşlarımızın bu depremin olacağı bilinciyle hareket etmesi gerekiyor. Önce zeminden başlayarak binanın mukavemetinin mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. İnsanlar bir küçük araç alırken bile paraya kıyabiliyor, onu baktırabiliyor ustasına ama bina alırken bu titizliği pek göstermiyoruz diye düşünüyorum. Onun için mutlaka binalarımızın teknik anlamda sağlam olup olmadığını sorgulamak gerekiyor.” dedi.

‘İLETİŞİM ANLAMINDA SORUNUMUZ VAR’
İstanbul’da yaşanan depremin ardından iletişim sorunu yaşandığını açıklayan Tekoğul, “Aile olarak depremden sonra nerede toplanacağız, neler yapacağız konusunda planlama yapılmalıdır. Panik oluşturmadan bu soruların her birinin aile planı olarak düşünmemiz ve tasarlamamız lazım. Bizim iletişim anlamında sorunumuz var. Bunu İstanbul’da yaşanan depremden sonra da yaşadık. Depremden hemen sonra hemen haber almak gibi bir iştiyak oluşuyor. Bu durum da bütün iletişim hatlarının yoğunlaşmasından dolayı bir sıkıntı oluşturuyor, bu çok yanlış bir durum. Mesajla iletişim kurmanın çok önemi var. Mesaj bir şekilde yolunu bulup istenen yerden bilgi alma ihtiyacını karşılayabiliyor. Bu anlamda trafik yoğunluğu kapasiteye bağlı bir durum. Örneğin Boğaz Köprüsü’nden geçebilecek araç sayısı belli, o sayının 5 katına ya da 10 katına çıkardığınızda oranın kilitleneceği çok açık. Bizler acil müdahale yetkililer olarak birbirleriyle iletişimde sorunlar yaşıyoruz böyle ortamlarda. Bizim alternatif çözümlerimiz var. Telsiz gibi, uydu gibi iletişim tekniklerimiz var ama hızlı iletişimde de GSM’lerin yerini hiçbir şey tutmuyor şu anda. Daha hızlı iletişim kurulabiliyor. Bu yoğunluğu yaşatmamak lazım, vatandaşlarımızın da bu anlamda bilinçlenmesi lazım. diye konuştu.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)