NEVRUZ ATEŞİ GÖLCÜK’TE YANDI

 

 

 

 

 

21 Mart Nevruz etkinlikleri kapsamında Gölcük Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi bahçesinde Türk Dünyası ve Toplulukların günü ve Orman Haftası kutlandı. Protokol üyelerinin yakılan ateşin üzerinden atlaması renkli görüntülerin oluşmasına neden oldu. Nevruz coşkusu doyasıya yaşlandı.

 

 

 

 

 

21 Mart Nevruz, Türk Dünyası ve Toplulukları Günü ve Orman Haftası kutlama programına Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Abdulhamit Durgut, İlçe Müftüsü İlyas Öztel, İlçe Jandarma Komutanı Bnb. Burçak Kırca, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yılmaz, İlçe Nüfus Müdürü Ersin Aydın, CHP Gölcük İlçe Başkanı İsmet İşeri, MHP İlçe Başkanı Bilal Çakır, Gölcük Orman İşletme Müdürü Hamdi Kaptanoğlu, Kütüphane Müdürü Şengül Avcı, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Gölcük Şubesi Başkanı Mehmet Arslan, Gaziler, Türk Hava Kurumu Gölcük Şubesi Başkanı Mustafa Cintaş, Okul Müdürleri, Öğretmenler ve Öğrenciler katılım sağladı.

 

“NEVRUZ YENİ BİR BAŞLANGIÇTIR”

Programa saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlandı. Programda konuşma yapan Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş; “Kaymakam Altıntaş, yaptığı konuşmada, “Bildiğiniz gibi Nevruz yeni bir başlangıç. Bugün tüm dünyamızın huzura mutluluğa kavuşmasını diliyorum. Bir çok coğrafyada kutlanan bu bayram ortak bir kültürün ürünüdür. Bu kültürde dayanışma, yardımlaşma var. Bugün Afrin’de olduğu gibi Türk Dünyası sıkınıda olan bölgelere yardım götürmektedir. Bugün yine aynı günde Orman Haftasını kutluyoruz. Türk Milleti olarak bizler ormana değer veren bir millet olarak bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Siz değerli çocuklarımızın ormanlarımıza sahip çıkmanızı istiyorum” dedi.

 

“NEVRUZUN 3000 YILLIK TARİHİ GEÇMİŞİ VARDIR”

Okul Müdürü Nurettin Aksu, günün anlam ve önemi hakkında ve şunları dile getirdi: “Nurettin Aksu; “21 Mart tarihi dünyamızın kuzey yarı küresinde gece ve gündüzün eşitlendiği bugün Türk Dünyasında aynı zamanda yeni yıl başlangıcını simgeler. Türk Dünyası deyince çok geniş bir coğrafyadan söz ediyoruz. Çin Seddinden Orta Avrupa’ya, Adriyatik Denizinden Ortadoğu’ya, Orta Asya’da yaşayan Türkler tarihte birçok savaşlar yapmışlardır. Hatta Çin Seddi Türk akınlarını durdurmak için yapılmış olup, dünya üzerinden en büyük yapıdır. Ergenekon destanına göre Orta Asya’da Türklerle baş edemeyen düşmanlar, Bir savaşta hileyle Türkleri yenerler. Sağ kalanlar bir dağın arasında bulunan adına Ergenekon denilen yere yerleşirler. Burada 400 yıl yaşarlar ve çoğalırlar. Bulunduğu arazi dar gelince başka diyarlar çıkmak için demirden dağı yaktıkları, ateşi eriterek dışarı çıkarmak ve dünyanın dört bir yanına dağılırlar. Batıya göç edenlerin bir bölümü Hazar denizinin güneyine, bir bölümü ise kuzeye hareket ederler. Bir kısmı ise doğuya gider. Gittikleri yerlerde bulunan devletleri ve İmparatorlukları yıkarlar. Yeni devletler imparatorluklar kurarlar. Çağ kapatır çağ açarlar. Okulumuza adı verilen Fatih Sultan Mehmet gibi büyük devlet adamları Orta Çağı kapatıp yeniçağı açmıştır. Büyük işler yapan atalarımız her zaman kendilerine ait gelenek ve görenekleri devam ettirirler. Bunlardan birisi de nevruzdur.  Nevruz Farsça’da birleşik bir kelime olup yeni gün anlamına gelmektedir. Nevruz’un milattan önce 800 yüzyıllarda Hunlular tarafından kutlandığı Kaşgarlı Mahmut’un ünlü divanı-ı Lügat-ı Türk adlı kitabında yazılıdır. Bugün nevruz ülkemizde KKTC’de, Azerbaycan’da, Kazakistan’da, Özbekistan’da Türkmenistan Kırım’da Balkan ülkelerinde İran’da, Irak’ta, Suriye ve Afganistan’dan orta Avrupa içlerine kadar olan ülkelerde kutlanmaktadır. Türki Cumhuriyetlerde Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra 1992 yılından bayram edilmiş ve resmi tatil gününe alınmıştır. Nevruz Türklerin esaretten özgürlüğe, bağımsızlığa adım attıkları ilk gün olarak Türk tarihinin sembol günlerinden birdir. 3000 yıllık bir tarihin geçmiş olan nevruz bu topraklar üzerinde yaşayan Türklerin en önemli mirasıdır” dedei.

 

“ORMANLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUM”

Gölcük Orman İşletme Müdürü Hamdi Kaptanoğlu; “Öncelikle şahsım ve kurumu adına hepiniz saygıyla selamlıyorum. Bugün hem ormanın hem de baharın bayramını birlikte kutluyoruz. Büyük bir gururla bahsederim ki ormancılarımız son 40 yılda yaptığı başarılı çalışmalar sayesinde ormanlık alanını arttıran ülkelerin başındayız. Bizlerin amacı orman alanlarını ülkenin yüzde 30 yüzde 40’lara çekmek en büyük hedeflerimizdir. Orman alanlarında oluşan sanayileşmenin olumsuz etkileri olmuştur. Buna farkındalık oluşturmak için BM’nin aldığı karar neticesinde 21 Mart tarihi Orman Haftası olarak kutlanmaktadır. Bizler Orman İşletme Müdürlüğü çalışanları olarak bu bilinçle ormanlarımızın korunması ve gelişmesi için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Kaçak ağaç kesimlerini önlemek gelecek nesiller için çok önemlidir. Yeşilin olmadığı yerde solunumun ve eko sistemin perişan olacağı aşikardır. Bu vesileyle bu gün münasebetiyle hepinizi ormanlarımıza sahip çıkmanızı davet ediyoruz” dedi.

 

HALK OYUNLARI GÖSTERİSİ YAPILDI

Konuşmaların ardından Türk dünyası ve toplulukları günü ve Orman haftası kapsamında Gölcük Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen şiir yarışmasında dereceye giren öğrenciler şiirlerini okudu. Akabinde öğrenciler hazırladıkları halk oyunları gösterileri gerçekleştirdi. Öğrencilerin performansı büyük beğeni toplarken, yoğun alkış aldılar. Öğrencilerin halkoyunu gösterisinin ardından Geleneksel Yarışmalara geçildi. Öğrencilerin yarışmalardaki performansı alkış aldı.

 

YARIŞMALARDA DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Geleneksel yarışmaların ardından öğrencilerin Harman Dalı Zeybek gösterilerine geçildi. Öğrenciler Zeybek oyunundaki başarılarıyla dikkat çekerken, başta ilçe protokolü olmak üzere katılan herkesin beğenisini topladı. Geleneksel Yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Ödülleri Kaymakam Altıntaş, Başkan Ellibeş, Orman İşletme Müdürü Hamdi Kaptanoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Abdulhamit Durgut ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu verdi. Yarışmalarda İlkokul öğrencileri arasında düzenlenen “Hoşgeldin Bahar” konulu resim yarışmasında 3. Olan Barbaros İlkokulu öğrencisi Yusuf Sütçü’ye,

ŞİİR VE KOMPOZİSYON YARIŞMASI

Ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen “İlkbahar” konulu şiir yarışmasında 3. Olan Gölcük Ortaokulu öğrencisi Samet Ulusu’ya Lise öğrencileri arasında düzenlenen “İlkbaharı Bekleyenler” konulu kompozisyon yarışmasında 3. Olan Çakabey Anadolu Lisesi öğrencisi Saliha Fatma Kantar’a, Yarışmalarda 2. Olan İhsaniye Çiftlik İlkokulu öğrencisi Gamze Karlıdağ’a Yazlık Tabosan Ortaokulu öğrencisi Nazlı Pekcan’a, İhsaniye Anadolu Lisesi öğrencisi Gözdenur Karadiken’e ödülerini, Yarışmalarda 1. Olan Piri Reis İlkokulu öğrencisi Duru Şıkkibar’a  Gölcük Ortaokulu öğrencisi Sultannur Baran’a Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi öğrencisi Feyzanur Ece’ye ödülleri ilçe protokolü tarafından takdim edildi.

 

NEVRUZ ATEŞİNDEN ATLADILAR

Kaymakam Altıntaş’ın konuşmasının ardından Nevruz ateşi yakıldı. İlçe Protokolü ve birçok öğrenci ateşin üzerinden atlayarak, Nevruz Bayramını kutladı. Akabinde Demir dövme etkinliği ile program sona erdi. Öğrencilerin performansı büyük beğeni topladı.

 

 

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

80 + = 89