Minyatür ve Katı süsleme sanatlarını öğreniyorlar

Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Eğitim Merkezi’nde, minyatür ve katı sanatı öğreniliyor.

Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Eğitim Merkezi’nde, öğrenciler minyatür, katı’ gibi geleneksel Türk süsleme sanatlarını öğreniyor. Seka Kültür Alanında hizmet veren Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Merkezi, geleneksel sanatlarımızın öğretilerek nesilden nesile yaşaması için hizmet veriyor. Öğrenciler tarafından yapılan sanat eserleri gerek Kocaeli’de gerekse il dışında çeşitli sergilerde sergileniyor.

İLBER ORTAYLI’NIN TEŞVİKİ İLE

Deniz Gülsüm Sarıbay tarafından yetenek sınavıyla seçilen öğrencilere,

minyatür ve katı’ gibi geleneksel Türk süsleme sanatları eğitimi veriliyor. “Minyatür sanatına Ankara Üniversitesi’nde öğrenci iken İlber Ortaylı hocamın teşviki ile başladım” diyen Deniz Gülsüm Sarıbay; “ Prof. Dr. Süheyl Ünver’in öğrencisi olan Bediha Altunbaş ve Nusret Çolpan hocalarım oldu.  6 yıldır Seka Kültür Alanında öğrenci yetiştiriyorum.” dedi.

“MİNYATÜR SANATI ÇOK ZENGİN BİR SANATTIR”

Minyatür sanatının çok zengin bir sanat olduğunu ifade eden Sarıbay” Eğitimimize çini desenleriyle başlıyoruz.  11. ve 14. yüzyıl Selçuklu minyatür eserleriyle eğitim sürdürüyoruz. 15. ve 18. yüzyılları arası Topkapı Saray çinilerinin minyatür çalışmalarını yapıyoruz. Kuran-ı Kerim kapaklarında yer alan şemsi desenleri yapıyoruz. Nakkaş Osman, Nevni gibi ustalarımızın eserlerini üretiyoruz. Minyatürün önemli bir dalı da Şukufe sanatıdır. Çiçek boyama ve çiçek süsleme olarak da Katı’ eserler yapmaktayız. Her türlü tasviri Katı’ sanatında yapabiliyoruz. Oyma, kağıt ve yapıştırma sanatıdır Katı’” ifadelerini kullandı.

YILSONU SERGİSİNDE ÇOK ÖZEL ESERLER OLACAK

“Ülkemizde günümüzde toplasanız minyatür ve katı’ sanatı öğretebilecek ondan fazla hoca çıkmaz. Kocaeli’nde bir tek bu atölyemizde geleneksel sanatlarımız öğretilmekte. İstanbul’da kubbe altında ve Üsküdar’da birkaç atölye bulunmakta” diyen Deniz Gülsüm Sarıbay, üç yıllık eğitimin ardından öğrencilerine icazet verdiğini belirtti. Bu yıl yapılacak yılsonu sergilerinde çok özel eserlerle sanatseverlerin karşısına çıkacaklarını ifade etti. Sarıbay, 18. yüzyılda İstanbul’da İngiliz Büyükelçiliği yapmış Mundi isimli büyükelçinin o dönem Osmanlı kıyafetlerinin yer aldığı minyatür eserler kitabıyla ülkesine döndüğünü bu minyatür eserlerin British Museum’dan bir kopyasının temin edilerek eserlerin öğrenciler tarafından çalışıldığını ve bu yıl sergileneceğini belirtti.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)