KONKORDATO NEDİR?
Dolardaki artış ve bunun yanında şirketlerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar sonrasında ismini çokça duyduğumuz şirketler tarafından ilan edilen “Konkordato” nedir? Sizler için araştırdık. Konkordato ilan edince neler oluyor? Nasıl bir süreç işliyor? Şirketler neler yapıyor? Haberimizi okuyun!
Hukuki bir terim olan konkordato ile ticari durum sarsılmış, ödeme gücünü belirli oranda yitirmiş, dürüst ve iyi niyetli borçluların korunması amaçlanır. Konkordato alacaklıların ⅔’ü ile yapılan, ticaret mahkemelerinde tasdik edilerek geçerlilik kazanan bir anlaşma türüdür. İmtiyaz sahibi olmayan alacaklılar, anlaşma ile alacaklarının belirli bir kısmından feragat eder. Borçlu ise konkordato ile kabul edilmiş borç tutarını ödeyerek borcun tamamından kurtulur.
KONKORDATO ŞARTLARI
Ödeme gücünü yitiren ve konkordato hükümlerinden yararlanmak isteyen borçlular, İcra Tetkik Mercii Hakimliği’ne başvuruda bulunur. Başvuru dilekçesinde, ayrıntılı bir bilanço ile borçlarını nasıl ödeyebileceğini beyan eder. İcra Tetkik Mercii Hakimliği ödeme teklifini ve konkordato için şartların uygun olup olmadığını inceler. Borçlunun varlıklarının, borçların minimum %50’sini karşılamaya yetip yetmediği, borçlunun ödeme teklifi ile varlıkların uygun olup olmadığı gibi hususlarda tetkik makamı bilirkişi değerlendirmesine başvurur. Yapılan inceleme sonucunda, borçlunun konkordato süresi için gerekli şartları taşımadığı kararına varılırsa, başvuru reddedilir. Şartların taşınması halinde başvuru onaylanarak süreç başlar ve komiser ataması yapılır.
KONKORDATO KOMİSERİ
Konkordato başvurusunun onaylanmasının ardından atanan konkordato komiseri, alacaklıların çıkarlarını korumak için borçluyu ve işlemlerini denetler. Konkordatoyu hazırlayıp ticaret mahkemesine sunmak, borçlunun mal varlığına ilişkin defter tutmak, alacaklılara ilan yapmak, alacakların bildirilmesi ve incelenmesi, alacaklıların toplanması ve konkordatonun kabulü için gerekli çoğunluğun sağlanıp sağlanmadığının tespiti gibi başlıca görev ve sorumluluklara sahiptir
KONKORDATO BELGESİ
Konkordato belgesi bağlı bulunulan ticaret sicil müdürlüklerinden alınır. Belgenin alınabilmesi için ilgilinin yazılı talebi gereklidir.
KONKORDATO DİLEKÇESİ
Konkordato hükümlerinden faydalanmak isteyen borçlu kişiler dilekçe yoluyla gerekçe belirterek icra mahkemesine başvuru yapar.