Kocaeli’den Antalya’ya Kınama!

Kocaeli’den Antalya’ya Kınama!

Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mevlüt Yeni’nin bir kadın gazeteciye ‘Hakaret’  etmesi üzerine, whatsapp konuşması ve hakareti sosyal medyada çığ gibi büyüdü. Kullanılan kelime kişinin şeref ve saygınlığına ve kişiyi küçük düşürmek için kullanılmış argo bir hitap olmasıyla adeta Antalya ayağa kalktı.

Kadın gazeteciler ve basın camiasının büyük bir bölümü Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mevlüt Yeni’yi kınıyor.

Bu kınamayı şeklen de göstermek isteyen, Antalyalı kadın gazeteciler cemiyetin binasına siyah çelenk koymak istedi.

Konuyu sosyal medyaya taşıyan İl’imizin deneyimli ve tecrübeli gazetecilerinden Antalya haberimizvar.net gazetesinin sahibi Ebru Küçükaydın, bir kadına sarf edilen hakareti ve küçük düşürücü söylem üzerine sosyal medyasından paylaştığı yazıyla meslektaşı olan kadın gazeteciye yapılan bu çirkin saldırıyı kınadı.

İşte Küçükaydın’ın o yazısı;

Önce kadın, ardından da bir gazeteci olarak, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı gibi sorumluluk, bilinç, tecrübe, hepsinden önce insanlık gerektiren görevde olan Mevlüt Yeni’nin bir kadın gazeteciye ‘şıllık’ demesini kınıyorum. Mesleğimin temsil edildiği cemiyetin başkanlığından istifa etmesini bekliyorum. Ayrıca kendisini danışman olarak atayan Akdeniz Üniversitesi’nin ilk kadın rektörü Sayın Özlenen Özkan’ın da bir kadın olarak bu konuda duyarlılığını görmek istiyorum. Bu konunun ‘zorunlu açıklama’ adı altında ‘normal’leştirilmeye çalışılmasına, üstünün kapatılmasına, diğer yandan da aba altında sopa gösterip, demokrasi ve insan haklarından uzak tavır sergilenmesine karşı mücadele edeceğim. Bir insanın başka bir insana hakaret etmesi karşısında sessiz kalırsanız, bir gün size de aynısının yapılacağını unutmayın. Bu kadın düşmanı, insanlık düşmanı kirli, karanlık kafalara karşı başta kadınlar olmak üzere, herkes sesini yükseltmelidir. Ben sesimi yükseltiyorum! Gazetecilik mesleğini bu utançtan kurtaralım!

Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mevlüt Yeni’nin çirkin söylemi üzerine Antalyalı kadın gazeteciler cemiyetin binasına siyah çelenk koymak istedi.

Pandemi nedeniyle gösteri yasağı ile karşılaşan kadın gazeteciler, polis tarafından engellendi. Kadın gazeteciler daha sonra basın açıklamasını bir gazete binasında gerçekleştirerek, AGC Başkanı Yeni’nin istifasını istedi.

KADINLARDAN ÇAĞRI

“Biz kadınlar toplumun mihenk taşı olmamıza karşın mesleğimizde, sosyal yaşamda ve evimizde insani değerlerden uzak davranışlara, şiddete maruz kalıyoruz. Genel olarak insana, ama özellikle de kadına yönelik şiddet hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Bu şiddet de erkek dilinin çirkin yüzünden, bakış açısından, hegemonyasından besleniyor. Erkek egemen dil yaşamın her alanında, her kesiminde, her meslek grubunda alışkanlık haline getiriliyor. Sözlü şiddete uğrayan kadın toplum tarafından da yalnızlaştırılıyor.” Dedi. Kadın gazetecilere yapılan saygısızlığı kınayan Ebru Küçükaydın, “Bir kadın gazeteciye karşı kullandığı çirkin ifadeler için en ufak bir özür bile dilemeyen Mevlüt Yeni, üstüne üstlük başkalarını suçlamakta, kendini aklamak için sağa sola saldırmaktadır. AGC Başkanı Mevlüt Yeni’nin bu normalleştirme çabası kabul edilecek bir durum değildir. Kadına yönelik şiddete, hakarete, aşağılamalara, kirli söylemlere, karanlık kafalara dur demek adına Antalya’nın kadın gazetecileri, kadın örgütleri ve siyasetçileri olarak bugün buradayız”.

KADIN REKTÖRE SESLENDİLER

Mevlüt Yeni’nin Akdeniz Üniversitesi’nin ilk kadın rektörü olan Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın danışmanlığını üstlenmesi de ayrı bir ayıp olduğunu belirten Ebru Küçükaydın, sözlerine şöyle devam etti: “Kadınlara karşı bütün ilkelliğini gazeteci meslektaşlarının gözünün önünde sergileyen Mevlüt Yeni’nin Antalya Gazeteciler Cemiyeti başkanlığı ve Akdeniz Üniversitesi danışmanlığından istifa etmesini bekliyoruz. Bu görevler böylesi bir ayıbı, utancı ilkelliği hak etmiyor” dedi.

Bir kadına, bir kadın gazeteciye hakaret eden buraya yazmaya bile çekindiğimiz,  fakat kendisinin kullanmakta bir sakınca görmediği Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mevlüt Yeni’nin nasıl davranacağını merakla bekliyoruz. Yeni belki de sessiz sedasız istifa edecek? Fakat bir kadına hakaret eden Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni’yi bizler hiç unutmayacağız.

 

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

− 4 = 6