KO-MEK kursiyerlerinin el emeği göz nuru eserlerinin yer aldığı sergiler bu kez Gölcük ile Gölcük Kongre Sarayı’nda açıldı. Sergiye yoğun katılım olurken kurslarda bir dönem boyunca yapılan ürünler sergilendi
İlimiz genelinde 2004-2005 dönemi içerisinde ilk kez açılan ve kısa adı KOMEK olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları’nın Gölcük Sergisi’nin açılışı, bugün Gölcük Kongre Sarayı’nda gerçekleştirildi. Sergi açılışına Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Berna Abiş, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Gölcük Halk Eğitim Merkezi Müdürü Necmettin Türkmen, siyasi partilerin ilçe başkan ve yöneticileri, kurs öğreticileri, kursiyerler ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi. Sergi açılışında ilk olarak bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı’mız okundu.
‘BÜYÜK BİR AİLEYİZ’
Sergi açılışında bir kursiyerin düşüncelerini dile getirmesinin ardından sözü alan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “Muhteşem kalabalık ve ilgiyi gördüğüm için büyük bir mutluluk duyuyorum. KOMEK bir halk üniversitesi. Kıymetli başkanımız da bir akademisyen. Dolayısıyla böyle bir şansımız var. Büyük bir aileyiz. İlçemizdeki vatandaşlarımızın meslek sahibi olması da oldukça önemli. Sergiyi büyük bir heyecanla bekliyorum. Ellerinize sağlık. Halk üniversitesinin muhteşem etkinliğinin gerçekleşmesini sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
‘TALEP OLDUKÇA FAZLA’
Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, konuşmasında “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde devam eden, Halk Eğitim Merkezleri ile ortak yürütülen KO-MEK kursları, kadınların sosyal hayatına katkı veriyor ve onların meslek edinmesine büyük bir fayda sağlıyor. Gördüğüm üzere talep çok fazla. Bir yıl boyunca verilen kursların yılsonu sergisinde çok sayıda ürün var. Bu açılış için uzaktan yakından gelen herkese teşekkür ediyor, herkesi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” ifadelerine yer verdi.
‘BURASI BİR HALK ÜNİVERSİTESİ’
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, programda yaptığı konuşmasında, “KO-MEK’in diğer kurslarında olduğu gibi bu sergi de son derece renkli. Sizlerle bu programlarda buluşmak çok keyifli oluyor. Her birinizin el emeği, göz nuru ürünler var. Emeğin ne kadar büyük olduğunu da görüyoruz. Heyecanınızı da görmekteyiz. Gerçekten burası bir halk üniversitesi etiketini hak ediyor. Buralarda çok güzel şeyler yapılıyor. Boş zaman aktivitesi var, kafayı dağıtmak var. Herkes kurslarda rahatladığını anlatıyor. Bundan dolayı bir rehabilite imkanı da var” dedi.
‘HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ KO-MEK KURSLARINA GELDİ’
Başkan Büyükakın, “Kurslarda yeni arkadaşlar edinmek, yeni bir çevre bulmak, değişik bir çevreye atılmak gibi birçok imkan var. Belediye, devlet halkın mutluluğu için var. Bir kişinin birden fazla kursa gittiğini biliyoruz. Tek sayarsak 600 bin kişi, hepsini saydığımızda 910 bin 679 kişi şimdiye kadar eğitim almış. Kocaeli nüfusu 2 milyon. Böyle bakınca 600 bin kişi kurslara gelmiş. Yani ilimizde her 3 kişiden biri kursa gelmiş. Kursa gelenlerin yüzde 80’i kadınlardan oluşuyor. Kocaeli’nin yarısı kadın. Bir milyonun 600 bini gelmiş. Çok bereketli ve güzel bir iş yapıldığı ortada” dedi.
‘SİZLERDEN RİCAM VAR’
Sözlerine devam eden Başkan Büyükakın, “KOMEK, zaman içerisinde sosyal sorumluluk projeleri de yapmaya başladı. KOMEK kursiyerleri, pandemi döneminde birçok ürün yaptı. KOMEK bohçası diyorlar, gelinlik kızlara çeyiz hazırlıyorlar. KOMEK hurması diyorlar, Ramazan ayında sofralara misafir oluyorlar. Bu dönemde sizlerden rica ettiğim bir şey var. Çok uzunca bir süredir Filistin’de bir soykırım var. İsrail’in yaptığı bir katliam var. Toplam 35 bin insan öldürüldü. Çocukların sayısı 14 bin civarında. Kadınların sayısı 9 bin civarında. Deprem dendiğinde Gölcüklüler bilir, o anılar akla gelir. Orada soykırım var dendiğinde sizler hissediyorsunuz” dedi.
‘BİR GÖREV VE SORUMLULUĞUMUZ VAR’
Büyükakın, “Bunu anlayabilmek için kadınlar şöyle düşünmeli: Evladınızın başına bir şey geldiğini düşünün. Sizin başınıza bomba yağdığını düşünün, insanlığı düşünün. İnsanlığımızdan utanmamız gereken bir durum var. Bir görev ve sorumluluğumuz var. Sizden bir ricada bulunmak istiyorum. Yakamda bir karpuz sembolü var. Filistin’de Filistinliler bayraklarını sallayamıyor. İsrail Filistin’i devlet olarak saymadığı için orada bayrak sallayamıyorsunuz. Orada işgalci kim? İsrail. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak neyi savunuyoruz? 1967 sınırlarına geri çekilsinler ve iki devlet olsunlar diyoruz. Birleşmiş Milletler de öyle diyor. Ama onlar bunu dinlemiyor” dedi.
‘GAZZE İLE KARDEŞ ŞEHİR ANLAŞMASI YAPACAĞIZ’
Başkan Büyükakın, “İsrail’in istediği şey, kendilerine vaat edilen toprakları almaktır. Türkiye’nin güneydoğusu ve doğusu da buna dahil. Onlar bunu istiyor. Oraya hakim olmak istiyorlar. Bunun bizim ulusal güvenlik meselemiz olduğunu unutmayın. Bu sembol neden karpuz? Filistin bayrağının renkleri üzerinde olduğu için. Hiçbir şey yapamıyorsanız bunu yapın. Biz ne yaptık? Mahalli seçimlerin hemen ardından topladığımız ilk büyükşehir belediye meclisinde bir karar aldık. Oradaki durum son bulur bulmaz, ateşkes ilan edilir edilmez orada bir düzen kurulduğu zaman oranın ayağa kalması için Gazze ile kardeş şehir anlaşması yapacağız ve süreç biter bitmez oranın ayağa kalkması için elimizden gelen çalışmayı orada yapacağız” dedi.
‘DEĞERLERİMİZİ ASLA UNUTMAMALIYIZ’
Başkan Büyükakın, “Zulmü unutursak Anadolu coğrafyasında ayakta kalmak zorlaşır. Bu topraklardan sayısız medeniyet geldi geçti. En uzun Hititler yaşadı. O da bin yıl. Biz ne kadar yaşadık? 2071’de bizim de bin yılımız olacak. 2023, 2053, 2071 gibi hedef yıllar, aslında bir milleti bir zincirle tarihine bağlayan yıllardır. 2071 de bizim Anadolu’ya gelişimizin bininci yılı oluyor. Değerlerimizi asla unutmamalıyız. Sizlerden KOMEK’lerde bunları istiyoruz. Çok güzel emekler verdiniz. Az sonra emeklerinizi inceleyeceğiz. Hepinizin emeğine sağlık. Her birinizi ve usta öğreticilerinizi tebrik ediyorum. Herkesi sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum” dedi.
HEDİYELER VERİLDİ
Konuşmaların ardından kursiyerler adına Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a deri seccade ve Kur’an-ı Kerim hediye edildi. Daha sonrasında KO-MEK bohçası, düğününü yapacak olan bir kişiye hediye edildi. Serginin açılış kurdelesi, protokolün de katılımı ile kesildi. Son olarak sergiye geçen protokol üyeleri, her bir stantta kurs öğreticileri ve kursiyerlerle sohbet ederek anı fotoğrafında buluştu.