KENTSEL DÖNÜŞÜME OY BİRLİĞİ İLE YETKİ VERİLDİ

Gölcük Belediye Meclisi, bugün Belediye Meclis Salonu’nda tek gündem maddesiyle olağanüstü toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda kentsel dönüşüm projesi ile ilgili Gölcük Belediye Başkanı’na yetki verilmesi konusu görüşüldü ve oy birliği ile kabul edildi.

Toplantı bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başladı. Ardından gündem maddesine geçildi.

“BAŞKANLIK MAKAMINA YETKİ VERİLMESİ”

Toplantının ilk ve tek gündem maddesinde, “Gölcük Merkez Mahallesi 4,63 hektar büyüklüğündeki Riskli Alan ilan edilen bölgede kentsel dönüşüm sürecinin etkin ve hızlı bir şekilde devam etmesi amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Gölcük Belediyesi arasında protokol yapılabilmesi için Belediye Başkanlık Makamı’na yetki verilmesi” konusu ele alındı. Söz konusu gündem maddesi hakkında görüşlerini ifade eden Belediye Başkanı Sezer, “2015 yılında ilgili kanun kapsamında Merkez Mahallesi sınırları içerisindeki 4,63 hektarlık alan, riskli alan ilan edilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu konuda yetkiyi Belediye Başkanlığı’na vermişti. Buradaki önemli gelişme, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nün verdiği yazıyla ilgili plan tadilatıydı. Bu plan tadilatı, 25 Kasım 2020 tarihinde askıya çıkarıldı. Bir aylık askı süresinin tamamlanmasının ardından plan tadilatı kesinleşti. Yapılan plan tadilatına herhangi bir itiraz olmadı. Dolayısıyla bu plan tadilatı kesinleşmiş oldu. 4 Mayıs 2015 tarihinde riskli alan ilanı ve 25 Kasım 2020 tarihindeki plan tadilatının kesinleşmesi, 2 önemli tarih olarak göze çarpıyor. Meclisimiz tarafından alınan bir karar var. Bu da belediye başkanına verilen kararı kapsıyor. 3 dönüşüm alanı ile ilgili olarak alınmış bir karar bulunuyor ama bu kararda Büyükşehir Belediyesi bulunmuyor” dedi.

‘YASANIN ÖNGÖRDÜĞÜ ŞEKİLDE DESTEK VERİLECEK’

Sözlerine devam eden Başkan Sezer, “Merkezdeki dönüşüm alanını biliyoruz. 19 Mayıs Caddesi, 20. Sokak, D-130 Karayolu ve Amiral Sağlam Caddesi arasında kalan 4,63 hektarlık bir alanda dönüşüm yapılacak. Dönüşüm, birinci ve ikinci etap olarak bölümlendirildi. 19 Mayıs Caddesi üzerindeki alan ticari, D-130 Karayolu’na bakan kısım ise konut alanı olarak planlanmış durumda. Birinci etapta 10 blok bulunuyor. İlk çalışma bu alan üzerinde olacak. İşyerlerinin tamamı aynı anda boşaltılacak. Bundan dolayı bir sıkıntı olacağını öngörüyoruz. İkinci etapta bazı işyerlerinin, bazı bankaların taşınmasının uzun zaman alacağını düşünüyoruz. Yerinde dönüşümün gerçekleştirilmesi mümkün gözüküyor. İşyerleri ve konut kira yardımı konusunda, yasanın öngördüğü şekilde destek verilecek. İşyerlerinin temini konusunda çalışmamız olacak. Bu konuda Esnaf Odası Başkanı tarafından yapılan bir açıklama vardı. Burada geçici olarak sanayi sitesi alanında geçici işyerleri temini yapılabilir şeklinde bir beyanat verdi. Terminalin oradan ayrılması ile bir değerlendirme söz konusu olabilecek. Pandemi sürecindeyiz. İşyerlerinin uzun süre kapalı kalması söz konusu oldu. Bu yerle alakalı olarak dönüşümün belediye kaynağı ile yapılmasının yanında, özel sektör tarafından yapılması konusunda girişimlerimiz oldu. Bu alanın esnaf odasının öngördüğü şekilde geçici işyeri olarak değerlendirilmesi mümkün olabilir” dedi.

“İLÇEMİZDEKİ GÖRÜNTÜYÜ  DEĞİŞTİRECEK MODERN BİR GÖRÜNTÜYE KAVUŞTURACAK”

Başkan Sezer, açıklamasının devamında “Otopark olarak planlanan ve kamulaştırılan işyerleri var. Kendine iş yeri bulamayan ve iş yeri ihtiyacı olan kişilere yönelik olarak bir çalışma yapacağız. Kira geliri, yasa çerçevesinde bakılacak bir durum. Otopark konusunda da dönüşüm projesinin yapılacağı alan altında bin araçlık otopark da bulunuyor. Yapılan hesaplamalara göre projenin 180 milyon Türk Lirası kadar bir zarar edeceği tahmin ediliyor ama bizim hesaplamalarımıza göre bu zarar, bu kadar olmuyor. Büyükşehir Belediyesi de bu projede destek olarak zararın 75 milyon Türk Lirası tutarındaki bölümünü karşılayacağını dile getirdi. Protokolün üçlü olacak şekilde düzenleneceği ifade edildi. Taslak olarak bir çalışma var. Büyükşehir’de Sayın Büyükakın’a yetki verildi. Biz de protokole imza atacağımız için sizden yetki istiyoruz. Proje imalatına başlanabilmesi, işin bittiği anlamına gelir. Sözleşmede öngörülecek süre içerisinde binanın yapılması beklenecek ve o tarihte de binalar bitmiş olacak. Değişen koşulların öngörülerek fiyatların güncellenmesini isteyeceğiz. Şehrimiz açısından belki de depremden sonra en önemli nokta, dönüşüm projesi olacak. Deprem sonrasında yeni yapılan evler, şehrin güneyinde kaldı. Şehrin merkezi, konutların yenilenmediği alanda kaldı. Yapılacak kentsel dönüşüm projesi de ilçemizdeki görüntüyü değiştirmiş ve modern bir görüntüye kavuşturmuş olacak. Ben projenin ilçemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.  

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

61 − = 52