KADINA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLMUŞTUR

KADINA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLMUŞTUR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Kadın Kolları Başkanı Mine İşeri, Kadına Seçme ve Seçilme hakkının verilmesinin 85. yıldönümü münasebetiyle açıklamalarda bulundu.

Mustafa Kemal Atatürk’ün farkı

Başkan İşeri, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: ‘’Kadınlara seçme seçilme hakkının tanınması 1930’lar da, Türkiye’ de kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden birisidir. Çıkarılan bir dizi yasa ile önce 3 Nisan 1930 tarihinde Belediye seçimlerine katılma, sonra 26 Ekim 1933’de köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanındı. Kadınların Milletvekili seçme ve seçilme hakları 5 Aralık 1934’de Anayasa ve seçim kanununda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. 8 Ekim 1934’de kabul edilen ve 5 Aralık 1934’de yürürlüğe giren bir başka yasa ile kadın- erkek eşitliği alanında bütün haklar “Kadınlara Millet Vekili Seçme ve Seçilme Hakkı”nın Tanınması ile verilmiş oldu.Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı, birçok Avrupa ülkesinden önce Mustafa Kemal Atatürk tarafından ülkemiz kadınlarına verilmiştir.Ancak bugün nüfusumuzun yarısını kadınların oluşturulmasına rağmen, fiili olarak “eşit yurttaş” olmadıkları görülmektedir.Kadınlar anayasa ve yasalarla zorunlu kılınacak özel önlemlerle desteklenmedikçe “sonuçta eşitlik”ten söz edilemez, hayatın her alanında kadın ve erkek eşit olmadan toplumsal refah sağlanamaz’ dedi.

Mücadelemiz asla durmayacak

İşeri, Kadınlar karar mekanizmalarında ne kadar fazla yer alırsa, erkek egemen toplum zihniyeti yıkılacak ve şiddetin önlenmesinde de, daha fazla başarı sağlanacaktır.Kadın insan hakları ihlalinin önüne geçmek için;  kız çocuklarının kesintisiz eğitim yapmasına olanak sağlayacak, kadın istihdamını arttıracak, yine erken yaşta evlenmelerin, kadının şiddet taciz görmesine engel olacak eğitimlerin verilmesi ve yasaların buna göre düzenlenmesi gerekir.Kadınlara ve çocuklara yönelik istismar, taciz, tecavüz ve cinayetlerin engellenebilmesi, bu davalarda cezaların caydırıcı ve ibret verici olabilmesi için üst sınırlar yükseltilmeli ceza alanlar olası af kapsamları dışında tutulmalıdır.Siyasi partiler yasasında kadın lehine yasal düzenlemeler yapılması, seçim sisteminde kadınları engelleyen ayrımcı unsurların kaldırılması kadın ortak mücadelesiyle olacaktır. Seçme ve Seçilme Hakkını kazanışımızı sağlayan kadınların mücadelesine bıraktıkları yerden devam ediyoruz. Kadın mücadelesinin kazanımları ile durmayacak, eşitliği sağlayacağımız güne kadar mücadele edeceğiz. 5 Aralık Kadınlar Seçme ve Seçilme Haklarını elde etmenin 85. yıldönümü tüm kadınlara kutlu olsun’ diyerek açıklamasını tamamladı.

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

6 + 2 =