Gölcük’te Muhtarlar Günü kutlandı

19 Ekim Muhatlar Günü nedeniyle Gölcük Anıt Park’ta düzenlenen törene Gölcük mahalle ve köy muhtarları karıldılar.

Gölcük’te kutlanan Muhtarlar Gününü Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Fikret Ormancıoğlu, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Lütfü Yılmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu, İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Özdemir, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mahir Sarıdağ, İlçe Müftüsü İlyas Öztel, Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Saral,  AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, SP, Sivil Toplum Kuruluşlarının başkanları ve mahalle ve köy muhtarları katıldılar.

19 Ekim Muhtarlar Günü töreninde çelenk sunumu ardından iskilal marşı söylendi daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmasını Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Saral konuştu Bilge Saral konuşmasında şunları dile getirdi:

Sayım Kaymakamım, Sayım Belediye Başkanım, Başkan yardımcılarım, meclis üyelerim, değerli Daire Müdürlerim ve siyasi partilerimizin değerli başkan ve yöneticileri, sivil toplum örgütlerimizin sevgili Başkanları ve üyeleri çok kıymetli vefakar, cefakar yol arkadaşlarım muhtarlarım, gözümüz kulağımız değerli basınımız, bizi bu mutlu günümüzde yalız bırakmayarak yanımızda olduğunuz için hepinize sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.

19 Ekim 2015 tarihli 29507 say111 Resmi Gazetede yayımlanan Başbakanlık genelgesi ile her yılın 19 Ekim tarihi Muhtarlar Günü olarak kararlaştırılıp kabul edilmiştir. Bu tarih 19 Ekim 1829’da 2. Mahmut dönemimde yayınlanan ve muhtarlık müessesinin temelini atan ferman göz önünde tutularak verilmiştir Muhtarlar gününün kabul görmesi tüm muhtarlarımızı onurlandırmış ve mutlu etmiştir.

Muhtarlık, mevzuatla verilen çeşitli görevleri yapan, organları da seçimle gelen, merkezi ve yerel yönetimlerin yardımcı olan bir kuruluştur.

Muhtarlarımız demokrasinin beşiği değil ta kendisidir. Siyaset kanalı ile seçim kazanmazlar. Onlar kendi isimleri ile bulundukları köy ve mahallelerde seçimlere girerek başarı sağlarlar ve seçilirler. Muhtarlarımız seçilmişlerin içinde mahallesi tarafından en demokratik seçimle seçilmiş kişilerdir.  Görev yaptıkları köy ve mahallelerdeki sorunların çözümü, vatandaşların talep ve beklentilerinin yerine getirilmesi yolunda, kamu idareleri ve yerel yönetimlerle işbirliği içinde hareket eden önemli birer hizmet odaklarıdır. Bizzat yaşadıkları ve görev yaptıkları mahallelerinin her türlü sorununu ilgili yerlere aktarma ve takip etme görevini gerçekleştiren muhtarlarımız, vatandaşlarımızın hizmetle buluşturulması noktasında tüm resmi kurumların arkadaşındadır.

Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler ve devlet hizmetlerinde bürokrasinin en aza indirgenmesi çalışmaları kapsamında muhtarlarının yüklerinin önemli ölçüde  azalmasına rağmen, muhtarlarımızın vatandaşa hizmet yolunda üstlendikleri misyon, önemini muhafaza etmektedir.

Vatandasın hastasında, cenazesinde, düğününde kısaca sosyal yaşamın içerisinde kendini gösteren her türlü üzüntüde ve sevinçte kapısının gönül rahatlığıyla çaldığı  ve devletini en yakınında hissettiği makamdır. Yerelde vatandaşım sesi olmaktadır. Diğer yandan da çağdaş, kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın önemli bir görevini yerine getirmektedir.

Muhtarlık gerekli ve vazgeçilmezdir. Günümüzde mahalle sakinleri ile belediyeler ve tüm kamu kurumlan arasındaki diyalog, muhtarlarımızın üzerinden kurulmaktadır diyalog kurulurken en büyük sorumluluk ise muhtarlarımıza düşmektedir. Muhtarlarımız da bu sorumlulukları yerine getirebilmek adına gece gündüz görev yapmakta ve mesai saati diye bir kavramları bulunmamaktadır.

Muhtarlık gönül işidir, köyünün mahallesinin anası babası, ablası ağabeyidir. Herkesin sırdaşıdır, ailesi ile paylaşamadığı konuların paydaşıdır sorumluluğu çok ama yetkisi olmayan muhtarlarımızın ve muhtarlık müessesinin ihtiyaçları ve karşılaştıkları sorunların günün şartlarına göre çözümlenmesi için 21. yüzyıla yaraşır muhtarlık kanunu ivedilikle çıkarılması gerekliliğini düşünüyor ve bekliyoruz.

Muhtarlıklarımız belediyelerimizin desteği ile ayakta durmaktadır. Kocaeli Muhtarları olarak bizler, birçok ilde olmayan imkanlara sahibiz ve kendimizi diğer illere göre şanslı hissediyoruz. Bu nedenle birçok konuda destek gördüğümüz Büyükşehir Belediyemize ve Gölcük Belediyemize teşekkür ediyoruz.

Mülki amirimiz olan Sayın Valimiz ve Kaymakamlarımız biz muhtarların en büyük güvencesi ve destekçisidir. Bu anlamlı günümüzde vesilesi ile Sayın Kaymakamımıza

dayanışma içinde hizmet ettiğimiz daire müdürleri ve ekiplerine de ayrıca teşekkür
ediyoruz. Biz Muhtarlar bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da mahallemiz  köyümüz için ilimiz, ilçemiz için ve vatanlarımız için gece gündüz , var gücümüzle hizmet etmeye devam ediyoruz, edeceğiz. Ülkemize hizmet için görevi başında şehit düşen ve ahrete göç: eden muhtarlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz.

Halen görevde olan ve vatandaşlarımızın kamu ve yerel yönetimlerce gerçekleştirilen hizmetlerle buluşması, insanımızın mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmesi için kamu ve yerel yönetimler arasında önemli bir köprü vazifesi gören tüm muhtarlarımızın “19 Ekim Muhtarlar Gününü kutluyor, sağlık ve mutluluklar diliyorum. Bu anlamlı günümüzde yanımızda olduğunuz için de hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor saygılarımızı ve sevgilerimizi sunuyoruz” dedi.

Bilge Saral’ın ardından söz alan Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Fikret Ormancıoğlu ise konuşmasında şunları dile getirdi Ormancıoğlu “Öncelikle Belediye Başkanımız Ali Yıldırım Sezer’in il dışında olması nedeniyle tüm muhtarlarımızın muhtarlar gününü kutladı, evet bizler burada muhtarlarımızla uyum içerisinde çalışıyoruz, Bilge Saral muhtarım ile uzun yıllardır birlikte bir çok çalışmalar gerçekleştirdik kendisine bu anlamda teşekkür ediyorum, 19 Ekim Muhtarlar Gününüzü kutluyor sağlık esenlikler diliyorum” dedi.

 

Başkan Yardımcısı Ormancıoğlu’nun ardından Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut söz aldı Karabulut konuşmasında şunları dile getirdi “Değerli mesai arkadaşlarım değerli muhtarlarımız, siyasi partilerimizin başkan ve yöneticilerimiz,muhtarlık müessesesi bizim yönetim sistemimizde çok önemli bir yeri vardır, muhtarlıklarla köy kanununa baktığımızda cumhuriyet tarihinden önce yürürlüğe girmiş mevzuatımızdır, bu mevzuat Türkiye’nin şartlarına bürokratik yapısına, sosyaleşik yapısına, uygun olarak hazırlanmış bir mevzuattır, bu mevzuatlarımızda bazı değişiklikler yapılması günümüze bir ihtiyaç haline gelmiştir, zannediyorum bu konuda yapılan çalışmada genel yönetimlerin muhtarlarında görüşleri alınmak üzere önümüzdeki süreçte tekrar gözden geçirilecektir, bizlerle en yakın çalışma arkadaşlarımız köy ve mahalle muhtarlarımızdır, ilimiz büyükşehir olması asabiyle köy muhtarlıklarımız kalmadı mahalle muhtarlıkları olmuştur, özellikle vatandaşlarımızın bizimin ulaştıramadığı hizmetleri, talepleri, sorunları, istekleri bizlerin bilgi sahibi olamadığımız konuları bizlere aktarmaktadırlar ve çok önemli bir görev icra ediyorlardır ayrıca kanundan kaynaklanan sorumlulukları ve yetkileri var bölgeyi tanımamızda, oradaki hizmetlerin yürütülmesinde çok önemli misyon icra ediyorlar 45 gündür ilçede göreve başladık bir çok kurumla uyum içerisinde çalışmamız vardır daha sağlıklı bir şekilde hizmet sağlıyoruz ben bu vesile ile 19 ekim muhtarlar gününüzü kutluyor” dedi.

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)