FETHİ GÖRMÜŞ AĞAÇ İÇİN TANITIM YAPILDI

Kocaeli Doğa Koruma Derneği tarafından Kocaeli’nin En Yaşlı Anıt Kestane Ağacı Tanıtımı ve Doğa Yürüyüşü Etkinliği Eski Halıdere Mahallesinde düzenlendi.

Kocaeli Doğa Koruma Derneği tarafından Kocaeli’nin En Yaşlı Anıt Kestane Ağacı Tanıtımı ve Doğa Yürüyüşü Etkinliği büyük bir katılım sağlandı, Programa Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Levent Değirmenci, Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu, Orman İşletme Müdürü Hamdi Kaplanoğlu, Kocaeli Doğa Koruma Derneği Başkanı Hasan Ali Demir ve yönetimi, Eski Halıdere Belediye Başkanı Niyazi Çakır, Halıdere Ortaokul 5 sınıf öğrencileri ve köylüler katıldılar. Programda ilk konuşan Kocaeli Doğa Koruma Derneği Başkanı Hasan Ali Demir yaptı Demir konuşmasında şunları dile getirdi “Kocaeli Doğa Koruma Derneğimizin amaçları: “İlimizin doğası, biyolojik çeşitliliği. ekolojik süreçlerinin takibi, korunması ve sürdürülebilir yönetimine katkı sağlamaktır. Derneğimiz bu amaçlara ulaşmak için:” insanları doğayla buluşturmak. Doğanın bir bütün olarak algılamasını. sevilmesini, insanların doğaya zararı dokunmadan yaşama bilinci kazanmasını ve yerel değerlerin korunmasına çalışır. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla. üniversitelerle. sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği oluşturur. Doğayla ilgili sorunlara kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışır. Dünyamızda yaşayan bazı ağaçlar gerçekten insan idrakini zorlayacak kadar yaşlı. Bazıları binlerce. yüzlerce yıllık tarihe tanıklık ediyorlar. Tarih ve ders kitaplarında okuduğumuz pek çok olayın canlı tanıkları. Medeniyetlerin kuruluşlarına. yok oluşlarına tanık olan bu ihtişamlı ağaçlar, dünyamızın tarihini bizden daha iyi tanıyorlar ve tanıklık etmeye devam ediyorlar. İşte tüm bu bilgiler ışığında bulmuş olduğumuz bu kestane ağacının yaşını tespit ettirdik. 400 ile 500 yıl arasında bir yaşta olduğu belirlendi. İlimizde tespit edilen en yaşlı kestane ağacımız maalesef biraz hasta, tedavisi devam ediyor. Anıt Ağaç başvurusu sonucuna göre tescilini yaptıracağımız özel arazisinde bulunan bu ağaca sahip Çıkarak koruyan: doğaya ve tarihe göstermiş olduğu saygı ve emekten dolayı; 0098 Koruyanları adına Mensur Keskin beye teşekkür ederiz” dedi.

FETHİ GÖRMÜŞ KESTANE AĞAÇIDI

Daha sonra Gölcük Orman İşletme Müdürü Hamdi Kaplanoğlu yaptı Kaplanoğlu şunları dile getirdi: Gölcük Orman İşletme Müdür Hamdi Kaptanoğlu katılımcıları selamladıktan sonra konuşmasında, “ Aslında beden, bu ten bu ağaçlar bu kuşlar bu doğa hepsi bize Allah’ın bir emanetidir. Müminin vasfı da Allah’ın emanetine sahip çıkmaktır. Allah emanetini koruyanları sever. Aslında bugün bu etkinliğimize katılım daha yoğun olacaktı ama araç sıkıntısından dolayı gelemediler. Kıymetli misafirler Orman İşletme Müdürü olarak kısaca kurumumdan bahsedip kısaca durumu özetlemek istiyorum. Bizim işletme müdürlükleri olarak devletin bize verdiği ve kamu adına yaptığımız vazife aslında doğayı ve doğanın içinde ki bütün varlıkları ve en önemli öğesi olan ormanları korumak, geliştirmek ve bunları eko sistem bütünlüğü içinde bütünü gözeterek gelecek nesillere taşıma görevini infa ediyoruz. Biz bu görevi yaparken aslında bütün doğa kaynakları kamı yönetiyor ama biz bu görevi yaparken topluma da düşen ciddi bir deneti görevi vardır. Bunun sorumluluğunu bütün toplumda olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Doğayı koruma vazifesi sadece orman işletmenin değildir. İşte doğayı koruma derneği bizim vazifemizi kendine misyon edinmiş ve doğayı koruma adına çalışmalar yapıyor. Ben çok memnun ve mutluyum. Kendilerine yapacakları bütün çalışmalarda destek olmayı taahhüt ediyorum ve çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.
Doğayı koruma konusunda eğitimin çok önemli olduğunu vurgulayan Kaptanoğlu, Orman İşletme Müdürlüğü olarak Aytepe’de bir eğitim merkezi kurduk. Bu merkez de çocuklarımıza bu konuyla ilgili eğitim veriyoruz. Buradan on binlerce insan geçmiş ve bu ağaca bakmıştır. Fakat bu ağacı bir kişi gördü. Karamürsel Orman İşletme Şefi Mustafa Levent’e çok teşekkür ediyorum. Bu ağacın yaşlı bir ağaç olasıdan öte daha önemli bir özelliği var. Bu ağaç evet yaşlı ama en önemli genlere sahip olmasıdır. Bu nedenle bu kestane ağacımız koruma altına alınmasının yanı sıra tohumları ile bu sağlam genleri daha da çoğaltacaktır” dedi.

İNSAN ÇEVRESİYLE VARDIR

Daha sonra söz alan Gölcük Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu şunları dile getirdi Gülsuyu “Değerli misafirler insan çevresiyle vardır. Bindiğimiz dal, yaşadığımız ortam çevredir. Çevre yok olursa aslında bizlerde yok oluruz. Böyle bir kestane ağacının ilçemiz de olması bizleri mutlu etti. Çocuklarınız için doğayı tanımaları adına güzel bir etkinlik oldu. Geleceğe umutla bakan ve iyi yetişen bir nesil olmaları düşüncesiyle bu etkinliğe katılım sağladık. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

BİZLERİN DOĞAYLA PROJELERİMİZ VARDIR

İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu’dan sonra düşüncelerini dile getiren Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Levent Değirmenci Gölcük Belediyesi olarak doğaya ve doğayı koruma adına bir çok proje yürüttüklerini ifade ederek, “ Gölcük Belediyesi olarak Erikli Tepe Tabiat parkını hayata geçirdik. Burada doğal yürüş parkurlarımız ile zaman geçirebileceğiniz aileniz ile birlikte gidebileceğiniz çok güzel bir park oldu. Ayrıca Gölük Belediyesi Tarih Koridoru projesi ile Yalı Evleri’nde Erikli Tepe’ye kadar bir tarih koridorumuz bulunuyor. Tabi böyle tarihi bir ağacın Gölcük sınırları içinde bulunması bizleri oldukça mutlu etti. Doğayı Koruma Derneği’ne de yapmış olduğu çalışmalardan dolayı ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

PLAKET TÖRENİ YAPILDI
Son olarak ta plaket töreninde 400-500 yıllık olduğu tespitini bulan Karamürsel Orman İşletme Şefi Mustafa Levent’in plaketini Eski Halıdere Belediye Başkanı 80 yaşındaki Niyazi Çakır ve Kocaeli Doğa Derneği Genel Sekreteri Veysel Kavrayan ile birlikte verirken diğer plaketi ise Ağaçın sahibi Halidereli Mensur Keskin’in plaketini ise Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Levent Değirmenci ve Gölcük Orman İşletme Müdürü Hamdi Kaptanoğlu tarafından takdim edildi. Program sonunda katılımcılara köfte ikramında bulunuldu.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

− 1 = 6