ESNAFIMIZ ÇOK DERTLİ

Kocaeli’ye gelen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken “Yeni iş açan esnaf yok. En büyük sıkıntı işsizlik, zincir marketler, AVM’ler ucuzluk siteleri, kamu kurumlarının esnafın işini yapması. Bunlar ortadan kalkmadıkça bizim sorunumuz bitmez” dedi

BAŞKANLARDAN TAM KATILDI

Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen oda başkanları toplantısına Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken katıldı. Toplantıya Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kadir Durmuş, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Faruk Demir, yönetim kurulu üyeleri ve bağlı adaların başkanları katıldı. Maide Restoran’da gerçekleşen toplantıda esnaar, toplantının neden esnaf lokantasında yapılmadığı eleştirisi yaptı.

 ÜLKEMİZ ZOR SÜREÇTEN GEÇİYOR

Toplantıda konuşan Genel Başkan Bendevi Palandöken, “Hem sanayicinin hem de esnafın olduğu bir kent. Türkiye’nin en sanayisini olduğu bölge. Esnaf ve sanatkarı birbirinden daha iyi hizmet etmek için yarışan bir bölge. Kocaeli’nin eksiklerini ve sorunlarını almak için buradayım. Kentin durumunu öğrenmenin yanı sıra birliğin başkanı Kadir Durmuş’a hayırlı olsun demek için geldim. Ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. Üst üste gelen seçimler, esnaflarla ilgili yasal düzenlemeler, zamlar ve ekonomik kriz büyük sıkıntılara neden oluyor.

KADIN VE ÇOCUK CİNAYETLERİ GÜNDEMDE

Haksız rekabet ve kuralsızlıkla uğraşıyoruz. Bunların yanı sıra kadın ve çocuk cinayetleri ile uğraşıyoruz. İnsanların sorumsuz davranışları ve 10 lira için gencecik çocuklar öldürülüyor. Her gün neredeyse 2 kadın öldürülüyor. Kadınlarımızın hayatını yok sayanlardan huzursuzluk duyuyoruz. İnsanımız işsizlikten ve bu cinayetlerden bıktı. Konfederasyon olarak öfke kontrolü ile ilgili çalışama yapacağız. Oda başkanlarımız ve üyelerimize eğitim vereceğiz. Ekim ayından itibaren ikişer günlük seminer ile eğitimleri yapacağız.

BELEDİYELER İŞLETMECİ OLMAMALI

81 ilin başkanı ile bu hafta idrak ettiğimiz Ahilik Haftası hayırlı olsun. Dükkanların büyük bölümü boş, haksız rekabet var. Bu konuda esnafın önündeki engellerin kalkması için bakanlık düzeyinde çalışma yapıyoruz. Yerel yönetimlerin, esnafların ve kamu kurum ve kuruluşların çalışma yapması gerekiyor. Yerel yönetimlerin işi restoran ve otel işletmesi doğru değil. Devlet sermayeye dönüşmemeli. Çağ internet üzerinden satış yapılıyor.

HAKSIZ REKABET VAR

Bir markanın bir kentte 10 tane mağazası olmamalı. Buna bir sınırlama getirilmeli. Kuaförün yanında kuaför olmamalı. Eskiden pazara gittiğimizde gözümüz doyuyordu. Piyasanın kontrolü ile ilgili mutlaka bir düzenleme yapılmalı. Türkiye artık değişiyor. Bu değişime ayak uydurmayanlar ayakta kalmıyor. İnsanların giyim ve kuşam alışkanlıkları değişiyor. Haksız rekabet çok fazla.

PİŞMANİYE  GİDEREK YOK OLUYOR

Esnaf, kendi yemediğini başkasına yedirmez, iki kişi kavga etse birini dükkana sokar kavgayı ayırır. Ülkede hoşgörü eksikliği var. Birbirimizi dinlemiyoruz. Bilmediğimiz işe girip geleceğimizi karartıyoruz. Pişmaniye üreticilerinin giderek yok olduğunu görüyorum. Bizden sonraki nesillerin üreteceğini düşünmüyorum. Kalan üreticilerde de müşteri yok. Sahip olduğumuz geleneksel yapının zor olduğunu görüyoruz. Yarın bu küçük üretim alanlarını da kaybedeceğiz.

 EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK

Kendimizi yenilemeye imkan arayacağız. Devletin ciddi destekleri var ama esnafın bu desteklere ulaşmasında ciddi sıkıntılar var. Kocaeli’nin sorunlarını Ankara’da masaya yatıracağız. Bu kenttin geleneklerinin korunması açısından önemli adımları birlikte açacağız” dedi. Kocaeli’nin sorunları ile ilgili soruya ise Palandöken, “En büyük sorun işsizlik. Yeni bir teşebbüs esnaf olmak istemiyor çünkü işçi bulamıyor. En büyük sıkıntı şehir içindeki zincir marketler ve AVM’ler. Ucuzluk adı altında vatandaşın aldatıldığı siteler. Esnafların işini yapan kamu kurumları ortadan kalmadıkça Kocaeli’nin sorunu ortadan kalkmaz” dedi.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

+ 81 = 86