Büyükşehir’den Kocaeli’ye 3 yılda 4,5 milyarlık eser ve hizmet

Başkan Büyükakın, Büyükşehir Belediyesi’nin 3 yılda Kocaeli genelinde tamamlanan, devam eden, ihale/proje aşamasında olan eser ve hizmetlerini anlattı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden bu yana geçen 3 yılda kente kazandırılan eser ve hizmetleri düzenlenen geniş katılımlı bir toplantıyla kamuoyu ile paylaştı. Başkan Büyükakın, ‘’Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 3 yıllık dönemde 4.525.751.620 TL tutarında 309 eser ve hizmeti hayata geçirdi, sahada 2.654.393.982 TL maliyetle 102 eser ve hizmet devam ediyor, halen ihale/proje aşamasında ise 155 eser ve hizmet bulunuyor’’ açıklamasını yaptı.

 

‘’3 YILDA 15 GÜN TATİL YAPMADIM’’

Kocaeli Kongre Merkezi’nde “3 Altın Yıl-Sevdamız Kocaeli” sloganıyla gerçekleşen programda konuşan Başkan Büyükakın, “Kocaeli halkımızın bize teveccühünün ardından 3 yılda ne bayram, ne hafta demeden, 15 gün bile tatil yapmadan, 1095 gündür sahada yorulmadan çalışıyoruz’’ dedi.

 

3 ALTIN YIL SEVDAMIZ KOCAELİ

Kocaeli Kongre Merkezinde gerçekleştirilen programa Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Etik Kurulu Üyesi İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti MKYK Üyesi Davut Coşkun Şiviloğlu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, MHP İl Başkanı Yunus Emre Kurt, BBP İl Başkanı Remzi Kaya, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, AK Parti eski İl Başkanı Mahmut Civelek, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcıları, oda başkanları, meclis üyeleri, daire başkanları, Sivil Toplum Kuruluşlarından temsilciler ve vatandaşlar katıldı. Başkan Büyükakın, yaklaşık 4,5 milyar TL tutarındaki 309 adet eser ve hizmeti sunumda anlatmasının uzun zaman alacağını ifade ederek, yapılan çalışmaların anlatıldığı 4,5 dakikalık bir filmin ardından devam eden ve ihale/proje aşamasındaki eser ve hizmetleri ‘’3 Altın Yıl-Sevdamız Kocaeli’’ başlığı altında örneklerle anlattı.

 

BAŞKAN: BELEDİYECİLİK EMANETTİR

‘’Sevdamız Kocaeli’’ diyerek, tam 3 yıl önce yola çıktıklarını ve Türkiye’nin en fazla eser ve hizmet üreten belediyesi olduklarını vurgulayan Başkan Büyükakın, “Sayın Cumhurbaşkanımız adaylığımızı ilan ettikten ve seçim sürecini tamamladıktan sonra 3 yıl önce bugün, hemşerilerimizin teveccühü ile Bismillah dedik ve görevimize başladık. O zamana kadar Cumhur İttifakımızın adayıydık ondan sonra herkesin başkanı olarak çalışmaya başladık. Belediye nedir diye sorulduğunda, benim üzerinde duracağım kavram emanet olur. Emanet ve eminlik kavramları üzerinde durmak lazım. Emin olduğunuzda, size emin denebilmesi için verdiğiniz sözü tutmanız lazım. Yalan söylememeniz lazım. Buna dikkat etmeye çalıştık. Dikkat etmemiz gereken 2. husus da şuydu; Biz bu emaneti milletten aldık. Rızasını kazanmamız gereken tek merci de milletti. Bunu da akıldan çıkarmadan çalışmamız gerekiyordu. Öyle de yaptık. 3 yıl geçti. Bugün itibariyle bin 95 gün oldu. Bayram ve hafta sonu dahil olmak üzere bin 95 gündür sahadayız. Durmadan, şikayet etmeden koşturmaya devam ediyoruz. Bizim kulağımızda hep büyüklerimizin sözleri var. Şeyh Edebali ne öğütlediyse oradan devam ediyoruz. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın sözüyle de asıl hizmet makamının millet olduğunu, Kocaeli’deki vatandaşlar olduğunu akıldan çıkarmadan devam ediyoruz” ifadesini kullandı.

 

‘’CUMHURBAŞKANIMIZA MİNNETTARIZ’’

Gebze-Darıca OSB metro çalışmalarına da değinen Başkan Büyükakın, ‘’Metronun tamamlanması için bizim kaynaklarımız yeterli olmazdı. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile görüştük. Kısa sürede bu projemiz Ulaştırma Bakanlığımıza devredildi. Yapımı bittikten sonra da Büyükşehrimiz tarafından işletilecek. Şehrimiz için muhteşem bir hizmet. Bunun için Cumhurbaşkanımıza ne kadar minnet etsek azdır’’ dedi.

 

“GÜÇLÜ BİR ALTYAPIMIZ VAR”

Deprem ve afetler açısından altyapı yatırımlarının önemli olduğunu ifade eden Başkan Büyükakın, “Alt yapıda 29 tane eser ve hizmetimiz devam ediyor. Küresel ısınma, bize afetlere hazırlıklı olmamız gerektiğini söylüyor. Bu da şehrin alt yapısını güçlendirmekten başka çare bırakmıyor. Çok ciddi alt yapı yapıyoruz. Ben ülkemde, şehrimde insanlar afetlerde ölmesin istiyorum. O nedenle alt yapıya çok önemli yatırım yapıyoruz. Belediye hizmetlerinde şöyle bir şey var. Siz o hizmeti yaparken fark edilmez. Olmasa fark edilir. Dolayısıyla buradaki hizmetleri böyle görmek lazım. Popülizmden uzak durmak lazım” açıklamasını yaptı.

 

“KENTSEL DÖNÜŞÜME ÖNEM VERİYORUZ”

Kentsel dönüşümün bir şehir için yenilenme olduğunu ifade eden Başkan Büyükakın, sözlerine şöyle devam etti; “Kocaeli genelinde depremin izlerini silmek, daha güzel bir şehirleşme için kamulaştırmalar yaptık. Cedit Mahallesi örneği var. Cedit Mahallesinde bir ilki gerçekleştirdik. Hak sahipleriyle %99’luk bir anlaşmayla kentsel dönüşüm başlattık. Gölcük’te yeni bir kentsel dönüşüm başlatıyoruz. Gölcük’te Kentsel Dönüşüm projesine 75 Milyon TL destek vereceğiz. Çayırova Sazlıdere ve Dilovası Kentsel Dönüşüm ve Kömürcüler OSB’de kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor.’’

 

‘’HALKIMIZIN NEFES ALACAĞI ALANLAR’’

‘’Tüm ilçelerimizde vatandaşlarımıza nefes alacak alanlar oluşturuyoruz’’ diyen Başkan Büyükakın, “Sahillerimizde vatandaşlarımızın nefes alacağı alanlar inşa ediyoruz. Çevre temizliği ve denetimlerimiz devam ediyor. Deniz uçağımızla denetimlerimizi sürdürüyoruz. Müsilaj meselesinden kurtulmak için önümüzdeki süreçte 3 tane daha İleri Biyolojik Arıtma tesisi inşa edeceğiz. Böylece Türkiye’de atık suların %100 arıtıldığı tek il olacağız” açıklamasını yaptı.

 

“YENİ CAZİBE MERKEZLERİ OLUŞTURUYORUZ”

‘’Şehir için yeni cazibe merkezleri oluşturuyoruz’’ ifadesini kullanan Başkan Büyükakın, konuyla ilgili şu bilgileri verdi; “Milli İrade Meydanı, 24 saat canlı ve yaşayan bir hizmet olacak. Şehrin yeni cazibe merkezi olacak. 50 bin metrekare alan 7’den 70’e herkese hitap edecek. Yaşam alanı olacak şekilde tasarlandı. 11 Nisan’da ihaleye çıkıyoruz. Kocaeli Fuar Alanı ve Akvaryum için çalışmalarımız devam ediyor. Sulak alanı Kocaeli Uluslararası Fuar Merkeziyle birlikte yeniden tasarlayacağız. Kamusal alan olarak kalması için talep artıyor. Yeni fuar alanımızı Cengiz Topel Havaalanının yanında inşa edeceğiz. 60 bin metrekareyle eski fuar alanının 2 katı büyüklüğünde olacak. Bir fuar alanı olarak değil, bir fuarcılık merkezi, bir yaşam alanı olacak. Gebze’de Fatih Sultan Mehmet’in son otağını kurduğu ve hayatını kaybettiği alanı devraldık. Yakında çalışmalar başlayacak. Seka, Türkiye’nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesidir. Şu an içinde bulunduğumuz Kongre Merkezimiz bir fabrikaydı. Biz bu binanın çelik mimarisini koruduk. O mimari üzerinde Kongre Merkezine çevirdik. Bu bölgede kamusal bir alan oluşturmak istiyoruz. Kongre Merkezinin yanındaki eski arıtma tesisinde Büyükşehir Meclis binamızı yapacağız. Diğer binaları da zamanla şehrimize kazandıracağız” dedi.

 

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ÇEVRE PROJESİ”

‘’İzmit Körfezi’ne nefes aldıracağız’’ diyen Başkan Büyükakın, “İzmit Körfezimiz için hayati bir projemiz var. Dip çamuru temizleme projesi. Ulaştırma Bakanlığı’nın bir gemisi var. Borulardan bir uçla denizdeki çamuru sulandırarak alıyor. İzmit Körfezi’nde 8.5 milyon metreküp çamuru bertaraf etmemiz gerekiyor. Bu çalışmamız müsilajla da ilgili olacak. Bu çamurun içinde temizlenmesi gereken maddeler var. Türkiye’nin en büyük çevre projesi olacak” ifadesini kullandı. Başkan Büyükakın, konuşmasının sonunda Büyükşehir Belediyesinin mali profilini de aktardı.

 

  1. YIL TAMAMLANAN İŞLER

Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 yıllık dönemde 4.525.751.620 TL’lik yatırımla tamamlanan 309 eser ve hizmetin arasında 129 adet yeni otobüs alımı, Karamürsel Köprülü Kavşağı, Körfez İlimtepe Bağlantı Yolu 1. Etap, Başiskele Yeni Emniyet Binası Otopark ve Çevre Yolları, Gölcük Kavaklı Sahil Caddesi, Gölcük Devlet Hastanesi Yolu, İzmit Eski Kandıra Kavşağı, GEBZESEM, Gebze Yarı Olimpik Yüzme Havuzu, Gebze Spor Salonu, Gebze Metin Oktay Stadı, İzmit Çocuk Trafik Eğitim Merkezi, Körfez ve Gebze Akademi Lise, Kartepe İHL Spor Salonu, Kandıra Yarı Olimpik Yüzme Havuzu, Ereğli Evleri Restorasyonu, Körfez Hereke Sahil Parkı, Darıca Balyonoz Parkı, Derince Cımbızdere Mesire Alanı, Gebze Tatlıkuyu Vadisi 2. Etap, İzmit Çubuklubala Seyir Terası, İzmit Cumhuriyet Bulvarı gibi hizmet ve eserler yer aldı. Ayrıca sosyal ve kültürel alanlarda Büyükşehir, 41 Kart, hasta nakil, engelsiz taksi, gönül kazan gibi hizmetlerle ihtiyaç sahiplerinin yanında oldu. Kılavuz Gençlik Projesinde binlerce öğrenci ve genç bir araya geldi. Pandemi boyunca salgından etkilenen tüm kesimlerin yanında olundu. Şoför esnafı ve pandemiden etkilenen şehir esnafı desteklendi. Üretim ve istihdama ayrı bir önem veren Büyükşehir Belediyesi, gübre desteklemesi, mazot desteği, tohum desteği ve hibe projeleriyle çiftçinin ve üreticinin yanında oldu.

 

  1. YIL DEVAM EDEN İŞLER 

Büyükşehir Belediyesi halen sahada 2.654.393.982 TL tutarındaki 102 eser ve hizmetle Kocaeli halkına hizmet etmeye devam ediyor. Ulaşım, alt yapı, üst yapı, çevre ve şehirciliğin yanı sıra üretim ve istihdama katkı sağlayacak Kuruçeşme Tramvay Hattı, İzmit Alikahya Stadyum Yolu, Darıca Osman Gazi Köprüsü, Çayırova Turgut Özal Köprüsü, Dilovası Hastane Yolu Viyadük, Gebze Yeni Trafik Dolaşım Planı, Karamürel Tepeköy Kavşağı, Kartepe Teleferik Hattı, Kandıra Belediyesi Hizmet Binası, Tıbbi Distilasyon Merkezi, Dilovası Katlı Otopark, Gebze Beyaz Kalpler, İtfaiye Hizmet Binası, Robotik Kodlama Sınıfları, Cedit Kentsel Dönüşüm, Derince Sağlıklı Yaşam Parkı, Gölcük Halıdere-Değirmendere Sahili, Körfez Yarımca Atalar Parkı, Dilovası Adnan Kahveci Parkı gibi çok sayıda eser ve hizmet tamamlanmak için gün sayıyor.

 

PROJE/İHALE AŞAMASINDAKİ ESER VE HİZMETLER

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki süreçte kent genelinde 155 eser ve hizmeti hayata geçirmek için proje ve ihale çalışmalarına devam ediyor. Bu eser ve hizmetler arasında Seka Kültür Havzası, İzmit Milli İrade Meydanı, Yeni Kocaeli Fuarı, Kocaeli Uluslararası Fuar Alanı Dönüşümü, Kocaeli Fuar Alanı, Gebze Hünkar Çayırı, kent genelinde yeni yaya üst geçitleri, Derince Sporcu Mükemmeliyet Merkezi, Gebze ve İzmit’e engelsiz yaşam merkezleri, meydan düzenlemeleri, ilçe terminal binaları, yeni millet bahçeleri, park ve sahil düzenlemeleri yer alıyor.

 

  1. YIL TAMAMLANAN İŞLER

3 yıllık dönemde 129 adet yeni otobüs alımı, Karamürsel Köprülü Kavşağı, Körfez İlimtepe Bağlantı Yolu 1. Etap, Başiskele Yeni Emniyet Binası Otopark ve Çevre Yolları, Gölcük Kavaklı Sahil Caddesi, Gölcük Devlet Hastanesi Yolu, İzmit Eski kandıra Kavşağı, GEBZESEM, Gebze Yarı Olimpik Yüzme Havuzu, Gebze Spor Salonu, Gebze Metin Oktay Stadı, İzmit Çocuk Trafik Eğitim Merkezi, Körfez ve Gebze Akademi Lise, Kartepe İHL Spor Salonu, Kandıra Yarı Olimpik Yüzme Havuzu, Ereğli Evleri Restorasyonu, Körfez Hereke Sahil Parkı, Darıca Balyonoz Parkı, Derince Cımbızdere Mesire Alanı, Gebze Tatlıkuyu Vadisi 2. Etap, İzmit Çubuklubala Seyir Terası gibi hizmet ve eserler hayata geçirildi. Ayrıca sosyal ve kültürel hizmetlerde Büyükşehir, 41 Kart, hasta nakil, engelsiz taksi, gönül kazan gibi hizmetlerle ihtiyaç sahiplerinin yanında oldu. Kılavuz Gençlik Projesinde binlerce öğrenci ve genç bir araya geldi. Pandemi boyunca salgından etkilenen tüm kesimlerin yanında olundu. Şoför esnafı ve pandemiden etkilenen şehir esnafı desteklendi. Üretim ve istihdama ayrı bir önem veren Büyükşehir Belediyesi, gübre desteklemesi, mazot desteği, tohum desteği ve hibe projeleriyle çftçinin ve üreticinin yanında oldu.

 

  1. YIL DEVAM EDEN İŞLER

Büyükşehir Belediyesi halen sahada 2.654.393.982 TL tutarındaki 102 eser ve hizmetle Kocaeli halkına hizmet etmeye devam ediyor. Ulaşım, alt yapı, üst yapı, çevre ve şehirciliğin yanı sıra üretim ve istihdama katkı sağlayacak Kuruçeşme Tramvay Hattı, İzmit Alikahya Stadyum Yolu, Darıca osman Gazi Köprüsü, Çayırova Turgut Özal Köprüsü, Dilovası Hastane Yolu Viyadük, Gebze Yeni Trafik Dolaşım Planı, Karamürel Tepeköy Kavşağı, teleferik hattı, Kandıra Belediyesi Hizmet Binası, Tbbi Distilasyon Merkezi, Dilovası Katlı Otopark, Gebze Beyaz Kalpler, İtfaiye Hizmet Binası, Robotik Kodlama Sınıfları, Cedit Kentsel Dönüşüm, Derince Sağlıklı Yaşam Parkı, Gölcük Halıdere-Değirmendere Sahili, Körfez Yarımca Atalar Parkı, Dilovası Adnan Kahveci Parkı gibi çok sayıda hizmet tamamlanmak için gün sayıyor.

 

PROJE/İHALE AŞAMASINDAKİ ESER VE HİZMETLER

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki süreçte kent genelinde 155 eser ve hizmeti hayata geçirmek için proje ve ihale çalışmalarına devam ediyor. Bu eser ve hizmetler arasında Seka Kültür Havzası, İzmit Milli İrade Meydanı, Yeni Kocaeli Fuarı, Kocaeli Uluslararası Fuar Alanı Dönüşümü, Kocaeli Fuar Alanı, Gebze Hünkar Çayırı, kent genelinde yeni yaya üst geçitleri, Derince Sporcu Mükemmeliyet Merkezi, Gebze ve İzmit’e engelsiz yaşam merkezleri, meydan düzenlemeleri, ilçe terminal binaları, yeni millet bahçeleri, park ve sahil düzenlemeleri yer alıyor.

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

3 + 1 =