BAKAN SELÇUK EYT’Lİ KARDEŞLERİMİZ DEDİ VE AÇIKLADI!
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, CNN Türk’te Hakan Çelik’in Hafta Sonu programına konuk oldu. Bakan Selçuk deprem bölgesine 5 milyon liralık kaynak aktarılacağını söyledi. Bakan Selçuk, emeklilikte 3 parametre olduğunu ve EYT’lilerin bunu karşılamadığını söyledi. EYT’liler ise yasa konusunda bekleyişini sürdürüyor.
Bakan Selçuk’un açıklamalarından satır başları şu şekilde:
EYT SORUSU
Emeklilikte Yaşı Tutmayanlar demeyi tercih ediyoruz. Emeklilikte 3 ana parametre var. Sigorta süresi, prim ödeme ve yaş. İkisi olup bir tanesi olmadığında olmuyor. Üçünün aynı anda sağlanması gerekiyor.
Bu kurulan sistemin dengesinde değişiklikler oluyor. Bu dengeyi sarsıntığında bozukluklar olmuş oluyor. 1993 yılında Süleyman Demirel hükümetinde bu yaş kriteri kaldırılıyor.
Maliyet hesapları var. Prensipte de sorunu var. Emeklilik dediğimiz şey teknik olarak kullandığımız tabirde “Yaşlılık aylığı”. Yaşlılık aylığı yaşlı olunca alınır. Dolayısıyla EYT bekleyenlerin ortalama yaşı 48. Dünyanın hiçbir yerinde 48 yaş yaşlı olarak kabul edilmiyor. Geçen yıl emekli ettiğimiz nüfusun ortalaması 52-53 bandında. Bunun 65 yaşa dönmesi 2048 yılını bulacak. Emeklilik aylığı süremiz diğer ülkelerden yüksek.
Temel sebep esasında EYT’den emekli edildiklerini düşündükleri zaman tekrar çalışmak istiyorlar. Emekli maaşlarının üstüne bir maaş daha eklemek için. Hazine ve Maliye Bakanımızla çalışıyoruz. EYT’nin bize göstermiş olduğu şey emeklilik konusunda bir reforma ihtiyacımız var. Uzun soluklu bir çalışma bu.
‘’REFORMU GERİYE DÖNDÜRMEK AKTÜERYAL DENGENİN BOZULMASI DEMEK”
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, geçtiğimiz aylarda Hürriyet Gazetesi’ne verdiği röportajda ise “Bunların yüzde 80-90’ı da çalışmaya devam ediyor. Biliyorsunuz, emekliliği hak etmenin üç şartı var: yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi. Dolayısıyla, emeklilikte yaşa takılanlar dediğimizde, yaştan dolayı emeklilik hakkını kazanamayanlar var. Konuyu etraflıca inceledik ve birden fazla alternatif üzerinden çalışıp maliyetleri çıkardık. Yüksek maliyetinin yanı sıra sosyal güvenlik reformundan bir geri dönüşü ifade ettiği için ilke olarak da karşıyız. Reformu geriye döndürmek aktüeryal dengenin bozulması demek” demişti.
Biraz fedakarlik yapinda maaşlarinizdan bu insanlari yukunu taşimayin bunun mebali sorulacak sizlere ordada biçbiryerdeyok boyle kanunmu diye savunacaksiniz sizene dunyadan burasi turkiye biz musluman bi ulkeyiz yasiz taşiyamayacaginiz yuku yuklemeyin ustunuze allahin afalati birgun gelir tecelli ederse ne cevap vereceksiniz ozaman