BAKAN KURUM’DAN KOCAELİ’YE MÜJDELER

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İl Koordinasyon toplantısında Kocaeli’ye 10 önemli müjde verdi. Kurum, Kocaeli’de yapılacak kentsel dönüşüm, alt yapı çalışmaları, millet bahçeleri ve Yürüyüş Yolu projelerinin tüm ayrıntılarını açıkladı.

SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ

Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından Bakan Kurum, kongre salonunda basın toplantısı düzenledi. Sanayi ve emek şehri Kocaeli’nin projelerini görüştüklerini söyleyen Bakan Kurum, “Belediye başkanlarımızla birlikte vatandaşlarımızın sorunlarını istişare ettik. Saruhan ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Hiçbir can kaybı ve yaralı yok. Bakanlığımızın ilgili ekipleri olay yerine gidip hasar tespit çalışmalarına başlıyorlar. Aynı şekilde Van’da 5,4 şiddetinde deprem oldu. 17 mahallede hasar tespitleri başladı.

KOCAELİ GEÇMİŞTE BÜYÜK ACILAR YAŞADI

Van’da, Manisa’da, Bingöl’de ekiplerimiz sahada. Biz bu noktada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. En kısa zamanda yaralarını saracağız. Kocaeli’de geçmişte çok büyük acılar yaşandı. 1999’dan bu yana depreme hazırlıklı bir şehir için kararlı bir dönüşüm yapılıyor. Ülkemiz iklim değişikliğinin etkilerini net bir şekilde hissediyor. Derelerin taşması, aşırı yağışlarda vatandaşlarımız hayatlarını kaybediyor. Bize düşen topyekûn hareket etmektir. Vatandaşlarımızla hep birlikte hareket ettik. Virüs sürecinde dünyaya örnek olan bir süreç izledik. Deprem ve iklim değişikliği noktasında belediyelerimizin aynı birlikteliği göstermelerini bekliyorum.

EKİMDE İHALE YAPACAĞIZ

Depremle ilgili Kocaeli’de her ilçede çalışmalar yapıyoruz. Körfez’de 1300 rezerv konut yapacağız. 97 bin metrekare alanda. Bu konutları Barbaros, Kabakoz ve Derince Deniz Mahallesi’ndeki vatandaşlarımıza sunacağız. Ekim ayında rezerv konutların ihalesini yapacağız.

KARAR VATANDAŞIN

Derince Deniz Mahallesi’ndeki vatandaşların yerinde dönüşüm teklifini de değerlendireceğiz. Vatandaşımızın rızası ile projelerimizi yapacağız. Deniz Mahallesi’ndeki proje vatandaşlarımızın isteği doğrultusunda Derince ve Büyükşehir Belediyemiz tarafından 3 ay içinde yapılacak.

Projenin tamamlanması ile birlikte mahalle sakinleri ister yerinde dönüşüm yapar ister Körfez’de yapılacak rezerv alana gider” dedi.

CEDİT’İ BÜYÜKŞEHİR YAPACAK

İzmit Cedit Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm ile ilgili açıklama yapan Kurum, “Cedit Mahallesi’ndeki dönüşüm projesini alıyoruz. Kentsel dönüşüm projeleri zordur. İlçe belediyelerinin bunu yapması takdir edersiniz ki zor. Büyükşehir Belediyesi ve bakanlığımız vatandaşımıza vermesi gereken desteği verecek. Kat sayısını azaltacağız ve örnek bir dönüşüme imza atacağız, Burada TOKİ 1150 konut inşa edecek” dedi.

KANDIRA’DA DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR

Gölcük Denizevler Mahallesi’ndeki konutların yapımının devam ettiğini söyleyen Kurum, “Örnek bir çalışma var. Merkez Mahallesi içinde talepleri alıyoruz. Talepler doğrultusunda bir çalışma yapıyoruz. Derince’de dönüşüm çalışması başladı. 410 konut Yenikent’te devam ediyor. Kandıra Akdurak Mahallesi’nde vatandaşlarla görüşmeleri başlatacağız. Büyükşehir, Kandıra Belediyesi ve bakanlığımız birlikte yapacak.

MİLLET BAHÇELERİ YILSONUNDA BİTECEK

GÖLCÜK 18 AĞUSTOS

Her ile bir millet bahçesi sözümüz var. Kocaeli’de devam eden 9 millet bahçesi var. Bitince 9 milyon metrekare yeşil alan kazandıracağız. 2 tanesini Büyükşehir Belediyesi yapacak. Gebze’de millet bahçesinin projeleri bitti. Derince’de eski stadın alanı 17 Ağustos’ta ihale edilecek. Burada aynı zamanda pazar alanı yapacağız. Gölcük’te 18 Ağustos’ta Dilovası’nda 18 Ağustos’ta, İzmit’te Fuar alanını yapacağız. Bunu da bakanlığımız yapacak. En kısa zamanda ihale yapılacak. En kısa zamanda bitireceğiz. Körfez Millet Bahçesi çalışması devam ediyor. Hünkar Çayırı çok önemli bir alan. Buraya çok önemli bir millet bahçesi kazandıracağız. Bölge bu çalışma ile ihya olacaktır. 7 gün 24 saat insanlar alandan yararlanacak.

YÜRÜYÜŞ YOLUNA 20 MİLYONLUK YATIRIM

İzmit Yürüyüş yolunda iyileştirme yapacağız. Tüm cepheleri değiştireceğiz. 20 milyon bedelli bir çalışma. 10 milyonu hibe, 10 milyonu kredi ile yapılacak. Şehir merkezinde çok güzel bir çalışma olacak. Yürüyüş yolunun tüm aydınlatma ve zeminlerinde değişim yapılacak. Otoban kenarında gürültü kirliliğini önlemek için gürültü kirliliği bariyeri projesini bu yıl bitireceğiz.

DERİNCE VE KÖRFEZ’E 110 MİLYONLUK YATIRIM

Körfez ve Derince’nin alt yapısını yapmak için İller Bankası ile proje yapılacak. 110 milyonluk bir yatırım. İller Bankası krediyi verecek. Böylece iki ilçede alt yapı tamamlanacak. 22 atık arıtma projesi var. Mavi bayraklı plajlar var. Daha yeşil ve yaşanabilir bir Kocaeli için çalışıyoruz.

VATANDAŞIMIZIN RIZASINI ALARAK BAŞLAYACAĞIZ

Dilovası Kömürcüler OSB’nin taşınacağını seçimde söyledik. Bu alanda artık kömürcülük faaliyetlerinin yapılmaması için adımları atıyoruz. Temmuz ayında yeni bir planlama yaparak Tavşancıl’ın üstünde kamulaştırma sürecini başlattık. Kocaeli ve Dilovası’na yakışır bir çalışma yapacağız. 1500 konutun ihalesini bu yılın sonuna kadar yapacağız ve önümüzdeki yıl da etaplar halinde konutları teslim edeceğiz. Önümüzdeki yıl o alanın taşınmasına başlayacağız. Vatandaşımızın rızasını alarak dönüşüm projesini başlatacağız. 50 milyon lira kamulaştırma parası aktaracağız. Büyükşehir bizim adımıza kamulaştırma yapacak” dedi.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

67 − 60 =