BAKAN ÇELİK’TEN EYT AÇIKLAMASI..!
Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili flaş açıklamalar geldi.
Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bengüturk TV’de EYT ile ilgili flaş açıklamalar yaptı.
Cumhuriyet döneminde en uzun süre Çalışma Bakanlığı yapan isim olan Çelik, EYT’lilerin sorunlarının çözülebileceğini belirterek, Cumhur İttifakı’nın konuyu Parlamento’da çözüme kavuşturulabileceğini söyledi.
Çelik, 8 Eylül 1999 tarihli yasayla kademeli emeklilik getirildiğini hatırlattı ve şunları söyledi:
İŞTE EYT TARİFİ
“Eski yasaya göre, 85 yılında işe başlayan bir vatandaş 99 yılında emekli oluyor. 5 bin prim günü, 15 yıl. 85’de işe başladınız, ama 2 yıl iş bulamadınız. Dolayısıyla bu yasaya takıldınız. Yasa size diyor ki siz 85’te işe girdiniz, 49 yaşında emekli olacaksınız. Yani 20 yaşında işe başlamış olsanız, 15 yıl ilave edin, 14 yıl daha çalışacaksınız, diyor. İşte emeklilikte yaşa takılanlar bu. Sayı ne kadar biliyor musunuz?”
SAYIYI AÇIKLADI
6 milyon 300 bin kişi, 99’dan önce işe başlayanlar. Bunun 1 milyonu BağKur’lu, 1 milyonu Emekli Sandığı’nda. Geriye kalan 4 milyon 300 bin kişi işçi, SSK’lı. BağKur’luların emekliliği çok zor. 9 bin gün prim ödemesi gerekiyor. Emekli Sandığı’nın bir sorunu yok zaten. 65 yaşına kadar çalışacak. Her türlü sosyal güvencesi var. O 1 milyon için de çok önem arz etmiyor. Ama esas sorun 4 milyon 300 bin işçi. İşçi 45-50 yaşına geldikten sonra kalan 5-10 yılı çalışarak doldurması çok zor.
‘PARLAMENTO DÜZENLEME YAPMALI’
Sosyal Güvenlik reformuyla uğraştık. Çok ağır bir yüktü. Onunla uğraşırken 99’daki yasanın eksikliğini tamamlamamız mümkün olmadı. 99’dan önceki vatandaşların sorunlarını ele alamadık. EYT’lilerin sorunlarını, benim kişisel kanaatim, Parlamento oturup, özellikle Cumhur İttifakı, bu vatandaşların yükünü hafifletici düzenleme yapması gerekiyor.
‘SAĞLIK GÜVENCESİNE KAVUŞTURULMALILAR’
Bir; sağlık her yıl uzatılıyor, ama sağlık güvencesine bu vatandaşları kavuşturmak gerekiyor. Neden? Bu insanlar diyor ki, ‘maç oynarken kural değişti, bu değişikliğe biz denk geldiğimiz için ceza çekiyoruz, denk gelmeyenler var, onlar aldı başını gitti’ diyorlar. Onun için bu insanlara dönük bir düzenleme yapılabilir.
‘NE YAPILABİLİR?’ SORUSUNUN CEVABI VAR
İşin içinde olan biri olarak söylüyorum, ‘Ne yapılabilir?’ sorusunun cevabı bence var. Diyelim ki 54 yaşında emekli oluyorsa vatandaş 50 yaşına çekilebilir.
‘ŞİMDİ DÜZENLEME YAPSANIZ 300 BİN KİŞİ’
6 milyon 300 kişiden hesap yapılıyor. O da 750 trilyon gibi bir rakam yapıyor. Ama bugün siz bununla ilgili tümden bir düzenleme yapsanız ilk etapta sizin karşınıza çıkacak olan 300 bin kişidir. Yani 2019 yılında bizim karşımıza çıakcak olan 300 bin kişidir.
‘KADEMEYİ DARALTMAK LAZIM’
Bir çoğu da emekli olma imkanını zaten kaybetmiş. Bin gün-2 bin gün çalışmış, bakıyor ki benim dodurma şansım yok, yaşım da 45-50 olmuş. O sistemden çıkmış. Emekli olamayacaklara sağlık güvencesi vermek gerekiyor. Emekli olabileceklere de o kademeyi biraz daraltmak gerekiyor. Bunlar hesap kitap işi.
‘BU İNSANLAR JESTİ HAK EDİYOR’
Örnek olsun diye söylüyorum: ’54 yaşında emekli olacaksınız’ dediğimize 50 yaşında, 57 yaşında emekli olacağa da 53-54 dememiz lazım. Ben eski bir Çalışma Bakanı olarak bu insanlar böyle bir jesti hak ediyor, diye düşünüyorum.”
KAYNAK :ENBURSA