ARTIK HERKES EMLAKÇILIK YAPAMAYACAK

Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, emlakçılık sektöründe hayata geçirilen yenilikler sayesinde herkesin emlakçılık yapamayacağını söyledi.

Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, emlakçılık sektöründe meydana gelen yenilikler ve mevcut durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Hayata geçirilen yenilikler sayesinde herkesin emlakçılık yapamayacağını, artık sadece uygun şartları yerine getirebilenlerin emlakçılık sektörün içerisi de var olabileceğini ifade eden Hacıoğlu “Evrakta sahtecilik yapanlar, ticari bir ahlaksız yapanlar zaten emlakçılık yapamıyor. Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği çıktıktan sonra 5 Aralık’a kadar yetki belgesi alınması lazım. Şahıs yada şirket olmak çok önemli değil. Sadece ve sadece tabelamda emlak yada gayrimenkul yazacak, başka bir şey olmayacak. 5 Aralık 2019’a kadar yetki belgesi almazsa o işyeri kapatılacak. Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği 22 madde olarak çıktı. Biz bu 22 maddenin 11 tanesinin düzenlenmesini istedik. Bu 11 maddenin de 6’sı değişti. Diğer bazı maddelerle de görüşmeler yapıyoruz. Yeni çıkan bir yönetmelik. Bunu her yerde anlatıyorum. Müşterilerimizle sözleşme yapma zorunluluğumuz var bizim.  Oda üyelerine bu sözleşmeleri veriyoruz” şeklinde konuştu.

YETKİ BELGESİNİN SÜRESİ 5 YIL

“Devlet tarafından yetki belgesine sahip olan bir emlak ofisi tescilli bir emlak ofisidir” diyen Hacıoğlu, “ Çünkü biz bunu yıllardır anlattık. Bizim sektörün başıboş, bizim sektöre düzenleme gelmesi lazım dedik. Bugün bir babanın evladına vermediği yetkiyi insanlar bizlere veriyorlar. Bu gayrimenkulümü al sat diyor. Parasını sen alıyorsun, vekaletnameyle işlem yapıyorsun, ama burada bir suiistimal olduğunda karşınızda bir muhatap bulamıyorsunuz. Yasal boyutlarla ilgili sıkıntılarımız vardı. Biz isteriz ki hata yapan herkes hatasının bedelini ödesin. Bu yönetmelikte para cezası da var, meslekten men de var, ticaretin engeli de var. Yetki belgesinin süresi 5 yıl” dedi.

EZBERLER DEĞİŞTİ

Sözlerine devam eden Hacıoğlu “Bizim aktif kayıtlı olan 950 üyemiz var. Bu üyelerimizin 280 tanesi yetki belgesi almış durumda.  Bize ne kadar kayıtlı üye varsa yarısı kadar da üye olmayıp bu işi yapanlar var. Bu ciddi bir rakam. Şirket olup ticaret odası kaydı olanlar da var. Bana göre toplam 3 bin 500 – 4 bin kişi Kocaeli’nde gayrimenkul ticaretini yönlendiriyor. Bu yönetmelikten memnunum.  Bu yeni doğan bir bebek, yeni doğan bir bebekten maraton koşmasını bekleyemezsiniz. Bunu beraber yetiştireceğiz. Eski ezberler değişti artık sektör daha güzel bir hale gelecek” şeklinde konuştu.

AFİŞLERE CEZA

“Ağaçlara, direklere, duraklara gelişigüzel bir şekilde satılı, kiralık afişleri asıyorlar” diyen Hacıoğlu” Örneğin bir terzi camında beş tane satılık ilanı var. Bu uygun değil. Bunun tespitlerini yaptığımızda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Zabıta Amirliği bize destek veriyor. Her ilçede esnaflara uyarılarımızı yaptık. Bazılarına para cezaları da kesildi. Bizim insanımız yasal işleme maruz kalınca çekiniyor. Her üye yapılacak kişiden vergi levhasını, esnaf odası kaydını, şirket ise ticaret odası kaydının istenmesi konusunda bakanlık bir uygulama getirdi” dedi.

YETKİ BELGESİ OLMAK ZORUNDA

Sözlerini sürdüren Hacıoğlu “O sürecin ardından internet sitelerine üyelik anlamında düşüşler yaşandı. Bunun ardından siteler fiyat artışına geçti. Eğer bir emlak ofisinin üyeliği aktif hale getirilecekse internet sitesi olarak, yetki belgesi olmak zorunda. Hürriyet Emlak, birçok internet sitesinden daha eski. Bu anlamda birçok ilde olduğu gibi bizde mevcut emlak sitelerine karşı fiyatları makul bir seviyede olan Hürriyet Emlak ile bir araya getirdik. Amacımız üyelerimizin ilanlarını rahatça yayınlayabilmesi, pazar ortamını sağlaya bilmesi için daha avantajlı fiyatları sunmak istedik. Çabalarımızın sonucunda bu ortamı oluşturduk. 950 üyemizden 120 üyemiz Hürriyet Emlak’a ile imzaladığımız protokole katılım gösterdi” dedi.

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

+ 35 = 38