ALTUNTAŞ: “FIRTINA KOPARMANIN ANLAMI YOK”

 

 

 

Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Orhan Altuntaş, Gölcük’te ki şarbon olayının halk sağlığını tehdit edecek boyutta olmadığını belirterek, “İlgili tedbirler alınıyor. Bakanlık her yıl düzenli olarak şarbon aşısı düzenlemeye devam edecek. Fırtına koparmanın anlamı yok” dedi.

 

 

Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Orhan Altuntaş, Kocaeli gündeminde büyük ses getiren Gölcük İlçesi Lütfiye Köyü’nde büyükbaş hayvanlarda görülen şarbon hastalığı hakkında açıklama yaptı. Gölcük’te ki şarbon olayının halk sağlığını tehdit edecek boyutta olmadığını söyleyen Altuntaş, ilgili tedbirlerin alındığını da ifade etti.

 

ŞARBONDAN ÖLENLERİN SAYISI 10

Basın açıklamasında konuşan Altuntaş, “Sağlık ve Tarım bakanlığı konu ile ilgili açıklama yaptı. Türkiye’de şarbon vakası var. Kocaeli’ye 2012-2017 yılında şarbon vakası görüldü. Bu yıl 5 kez görüldü. 2018 yılında şarbon hastalığında artma var. Son 10 yılda şarbondan ölenlerin sayısı 10 kişidir. Şarbon bir bakteridir. Kedi ve köpeklerin hastalıklı hayvan etlerini yemesi sonrası ortaya çıkan bir hasatlıktır. Kamuoyunda şarbon hasatlığı büyük yankı uyandırdı. Bu hastalığın insandan insana bulaşması mümkün değil. Hasta hayvan temasından ortaya çıkar. Sıcakta ve kaynatmada bakteri ölmektedir” dedi.

 

FIRTINA KOPARMANIN ANLAMI YOK

Şarbonla ilgili bu kadar fırtına koparmanın bir anlamı yok diyen Altuntaş, “Şarbon bir Türkiye gerçeğidir. Kocaeli Gölcük ilçesinde büyük bir işletme hakkında şarbonla ilgili bir haber yapıldı. Bu işletme içinde ölen hayvan yok. Bir vatandaş eti kendisi getirmiş. O işletme işini çok iyi yapan bir işletme. İşletme içerisinde ölen hayvan yok. Türkiye’de ithalatta ilgili hatalar yapılmıştır. Dışarıdan yapılan hatalarda veteriner hekimler devre dışı bırakılmıştır. Türkiye’de haber yapılması geren husus şarbon değil, genetik yapısı değişen ürünler ve tarımlardır. Türkiye’nin acilen milli tarım seferberliği ilan etmelidir. 1980’li yıllara geri dönülmelidir. Köylerden kentte göçü engellenmelidir. Türk halkının öz kaynakları yabancı çiftçilere verilmesi kabul edilemez” diye konuştu.

 

KONUYU SAPTIRMAMAK LAZIM

Altuntaş, “Gölcük’te ki şarbon olayı halk sağlığını tehdit edecek boyutta değildir. İlgili tedbirler alınıyor. Bakanlık her yıl düzenli olarak şarbon aşısı düzenlemeye devam edecek. Konuyu saptırmamak lazım. Gölcük’te ki şarbon olayı kesinlikle ciddi bir olay değil. Bir vatandaş elinde ki rahatsızlık sebebiyle hastaneye gidiyor. Kendisine tedavi uygulanıyor. Kendisine hayvan kesip kesilmediği soruluyor. Kestiği hayvanı köpeklere yedirmek için buzdolabına saklıyor. O etlerden şarbon çıkıyor. Tedbirler alınarak gömülmesine müsaade ediliyor. O işletmede şarbon var diyemem” açıklamalarında bulundu.

 

 

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)