AKV’den Bir Yazar Geçti
Bölgemizin başarılı kalemlerinden Şeyda Aksel, Anadolu Kalkınma Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kütüphane Kulübünün davetlisi olarak okulda bir imza günü ve söyleşi gerçekleştirdi.
Kütüphane Kulübü, öğrencilere kitap sevgisi aşılamayı ve okuma alışkanlığı kazandırmayı amaçlıyor. Bu amaçlar doğrultusunda “Neden okumalıyız, nasıl kitaplar seçmeliyiz, okur nedir ve nitelikli okur nasıl olunur?” konularında söyleşi yapmak amacıyla Yalovalı başarılı yazar Şeyda Aksel’i okula davet etti. Vaveyla, Dört Yapraklı Yonca ve Barınak kitaplarının yazarı olan Şeyda Aksel, okulun konferans salonunda gerçekleştirdiği söyleşiyle yazarlık serüvenini dinleyicileriyle paylaştı.
Aksel, küçük yaşlardan bu yana duygularını yazarak ifade etmekten hoşlandığını ve yazdıklarının beğenilmesinin yazmaya olan hevesini artırdığını söyledi. Yazar olmanın öncelikle iyi bir okur olmaktan geçtiğini belirten Aksel, şunları söyledi: “Kitaplarla tanışmak bir insanın yaşamının daha ilk yıllarında deneyimlediği bir şey olmalı. Özellikle 0-6 yaş arasında kitaplarla tanışan çocuklar ilerleyen yıllarda iyi bir okur oluyor ve okudukları üzerine yorum yapan, beğenilerini biçimlendiren, yönünü bulabilen bireylere dönüşüyor.”
Aksel söyleşi sırasında kendine yöneltilen soruları da yanıtladı. Okul Müdürü Hüseyin Gürlagap’ın “Sizin en beğendiğiniz kitaplar hangileridir ve yazarlar kimlerdir?” sorusunu Aksel “En beğendiğim kitaplar, Beyaz Zambaklar Ülkesinde ve İnsan Ne İle Yaşar kitapları. En çok beğendiğim Türk yazar ise İskender Pala.” diyerek yanıtladı.
Bir öğrencinin yönelttiği “İlk kitabınızı yayımladığınızda beğenilmemekten korkmadınız mı?” sorusuna ise Aksel, “İlk kitabı Vaveyla’yı 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde yaşamını yitirenlere ithafen yazmıştım. Depremin insanların üzerinde bıraktığı o büyük acıyı kurgulayarak öyküleştirdim. İstedim ki yaşanan acılar unutulmasın. Beğenilmeme gibi bir korkum olmadı aksine eleştirilmeyi istedim. Çünkü eleştiri bir insanın kendini geliştirmesi için çok değerli bir şey. Okurla ikinci buluşmam Barınak adlı antolojiyle oldu bu kitap da benim dışımda 15 şaire ait şiirler yer alırken benim de bir öyküm yer aldı. Son kitabım ise Dört Yapraklı Yonca’da ise eskimeyen ve insanlık tarihi boyunca da eskimeyecek bir konu olan aşkı ele aldım.” dedi.
Söyleşinin sonunda Şeyda Aksel, okurlarının kitapları imzaladı.