AF YOK! 36 TESİSE 6 MİLYON CEZA

5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Vali Hüseyin Aksoy, 2017 yılında kaçak atık döken 36 tesise 6 milyon 199 bin 499 TL ceza kesildiğini hatırlatarak denetimlerin aralıksız sürdüğünü ifade etti.

 

 

 

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayımladı. Vali Aksoy mesajında şu ifadeleri kullandı: “Dünya nüfusunun hızla artması, buna bağlı olarak artan sanayileşme ve kentleşme çevre ile ilgili problemlerin artmasına neden olmaktadır. Bu problemlere ilişkin farkındalık oluşturmak ve doğal çevrenin korunması amacı ile 1972 yılında Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan bir karar ile 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. Sağlıklı, yaşanabilir, yeşil, daha güzel bir dünya için üzerinde durulması gereken öncelikli konulardan biri çevre konusudur. Gerekli önlemler alınmazsa, başta iklim değişikliği olmak üzere çok ciddi küresel çevre sorunları insanlığın geleceğini tehdit edecektir.

EVRENSEL BOYUT

Bu nedenle, Dünya Çevre Günü; tüm dünyada çevre korumacılığının yaygınlaştırılması, çevresel kalitenin iyileştirilmesi ve bilinçli bir katılım sağlanması amacıyla evrensel bir bilinçlendirme günü olarak da değerlendirilmektedir. Çevrenin korunması ve ekolojik dengenin sağlanması bugün ulusal sorun olmaktan çıkmış, evrensel boyutlara ulaşmıştır. Ülkemizin çok özel ve güzel köşelerinden biri olan ve yoğun sanayileşmenin bulunduğu ilimizde de çevrenin iyileştirmesine yönelik çalışmalara öncelik verilmesi valiliğimizin hassas davrandığı çalışma alanlarından birisidir.

13 İSTASYON VAR

İlimizde mevcut olan 11 hava kalitesi istasyonu 2017 yılı sonu itibari ile 13’e çıkarılmıştır.  Hava kalitesinin değerlendirilmesi için Dilovası’nda 4, İzmit’te 3, Gebze’de 2, Başiskele, Yeniköy, Kandıra ve Körfez’de 1’er adet sabit olmak üzere toplam 13 adet sabit hava kalitesi ölçüm istasyonu bulunmaktadır. Ayrıca 37 tesise ait toplam 108 baca on-line olarak izlenmektedir. Bu sayede; sistemde bulunan fabrikaların emisyonları anlık olarak 7/24 izlenmekte, veriler bilgisayarlara kaydedilmekte ve günlük olarak değerlendirilmektedir.  İlimizde hava kalitesini iyileştirmeye yönelik olarak kimyasal depolamalara ilişkin Valilik Genelgesi yayımlanmış, bu genelge ile Türkiye’de ilk defa kimyasal depolama yapan firmaların emisyonlarına yönelik çalışma yapılmış,  belli başlı kimyasallar için emisyon tedbirleri bir standarda bağlanmıştır.

CEZA KESİLİYOR

Yine Valilik Genelgesi ile lisanslı tehlikeli atık geri kazanım/bertaraf ve ara depolama tesislerine kamere sistemi kurulmuş, 24 saat esasına göre giriş ve çıkışları kayıt altına alınmakta ve bu alınan kayıtların da 1 yıl süre ile saklanması şartı getirilmiştir. Türkiye genelinde ilk ve tek uygulama ilimizde olup, kaçak atık dökümlerinin önüne geçilmesinde örnek teşkil etmektedir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri tarafından 2017 yılında 2791 adet tesis denetlenmiş ve uygunsuzluk tespit edilen 36 adet tesise 6.199.499,30 TL idari yaptırım, 2018 yılı Ocak-1 Mayıs tarihleri arasında ise 940 adet tesis denetlenmiş, uygunsuzluk tespit edilen 13 tesise 776.979,00 TL idari yaptırım uygulanmıştır. Çevre sorunlarıyla mücadelenin en önemli aşamalarından biri de çevre sorunları konusunda çocuk yaşlardan başlayarak, toplumda hassasiyetin artırılması ve bu hususta bilinçlendirilmesidir.

TASARRUF SAĞLANDI

Bu amaçla da 2017-2018 eğitim-öğretim yılı içerisinde 36 okulun öğrencilerine çevre bilincinin artırılması için eğitimler verilmiş olup bu eğitimler tüm okullarımızda devam edecektir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayeleri ve öncülüğünde başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında; valilik kompleksinde 23 Şubat ile 1 Mayıs tarihleri arasında 4470 kg atık kağıt, 555 kg atık cam, 305 kg atık metal ve 157 kg atık plastik atık toplanmış ve geri kazanım firmasına teslimatı yapılmıştır. Bu sayede 76 ağaç kesilmekten kurtarılmış, atık cam, plastik ve metal toplanması ile % 95 hammadde tasarrufu sağlanmıştır.

HERGÜN HATIRLANMALI

Sadece 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde değil, 365 gün yaşadığımız dünyanın ve bu çevrenin bizim olduğu hatırlanmalı, içtiğimiz suyun, soluduğumuz havanın, ayak bastığımız toprağın, bilinçsizce tükettiğimiz kaynakların insanlığın geleceği için taşıdığı önemi tüm vatandaşlarımıza anlatmamız gerekmektedir. Bu duygu düşüncelerle; Dünya Çevre Günü’nün çevre sorunları konusunda toplumsal farkındalığın artmasına katkı sağlamasını temenni ediyor, gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmak temennisi ile 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutluyor.”

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

23 − 13 =