MUHTARLIK MAHALLENİN ANASI BABASI ABLASI AĞABEYİDİR

19 Ekim Muhtarlar Günü’ne istinaden Anıtpark’ta düzenlenen törende konuşan Gölcük Muhtarlar Derneği başkanı Bilge Saral; “Muhtarlık gönül işidir. Muhtarlık köyünün mahallesinin anası, babası, ablası, ağabeyidir” dedi.

19 Ekim Muhtarlar günü dolayısıyla Anıtpark’ta geniş katlımlı tören düzenlendi. Gölcük Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Saral tarafından düzenlenen törene, Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Gölcük Jandarma Komutanı Binbaşı Burçak Kırca, Gölcük Emniyet Müdürü Selçuk Özdemir, Necati Çelik Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Yüksel Pehlevan, Gölcük Orman İşletme Müdürü Hamdi Kaptanoğlu, Gölcük Nüfus Müdürü Aysun Dinç, Gölcük Kaymakam Yazı İşleri Müdürü Lütfü Yılmaz, İlçe Turizm Birlik Müdürü  Ayşe Dışpınar, siyasi parti İlçe başkanları ve yöneticileri, sivil toplum kuruluş başkanları, Gölcük Mahalle Muhtarları ve çok sayıda davetliler katılım sağlandı. Gölcük Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Saral’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan törende ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

SARAL, MUHTARLAR GÜNÜ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Törende günün anlam ve önemini belirten açıklama yapan Gölcük Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Saral sözlerine ilk olarak muhtarlar gününün oluşumu hakkında bilgiler vererek başladı. Saral; “değerli konuklar, 19 Ekim 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan sayılı Başbakanlık genelgesi ile her yılın 19 Ekim tarihi Muhtarlar günü olarak kararlaştırılıp kabul edilmiştir. Bu tarih 19 Ekim 1829 ‘da 2. Mahmut döneminde yayınlanan ve muhtarlık müessesinin temeli atan ferman göz önünde tutularak verilmiştir. Muhtarlar gününün kabul görmesi tüm muhtarlarımızı onurlandırmış ve mutlu etmiştir. Anadolu’da köy ve mahalle muhtarlık örgütünün kuruluşu 1933 yılında Kastamonu Taşköprü’de karşımıza çıkmaktadır ve ilk muhtarlık seçimi burada yapılmıştır. Sultan II. Mahmut, 1826’da Yeniçeri Ocağı’nı kaldırdıktan sonra idari alanda yenilikler yapma teşebbüsüne girişmiş ve bu şekilde merkezi otoriteyi güçlendirmeyi hedeflemiştir. II. Mahmut’un merkezi otoriteyi güçlendirmek için yaptığı girişimlerden birisi de muhtarlık teşkilatının kurulması çalışmalarıdır” dedi.

“MUHTARLAR EN DEMOKRATİK SEÇİMLE GELEN KİŞİLER”

Saral; “Muhtarlık teşkilatı Tanzimat’ın ilanı ile birlikte yaygınlaşmıştır. Ancak ilk muhtarlar seçimle değil tayinle görevlerine başladılar. 1833’ten sonra muhtarlık teşkilatı yavaş yavaş ülkenin her yerinde uygulanmaya başladı. Muhtarların çoğu tayin edilirken, bazı bölgelerde ise muhtarlar seçimle göreve geldi. Muhtarlık, mevzuatla verilen çeşitli görevleri yapan, organları da seçimle gelen, merkezi ve yerel yönetimlerin yardımcısı olan bir kuruluştur. Muhtarlarımız, bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı rol oynarken, Yerelde de vatandaşın sesi olmaktadır. Diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedirler. Muhtarlarımız mahallesinde görev saati gözetmeksizin gece gündüz günün her saatinde görev yapmakta, yerel ve genel idare ile vatandaşlarımızın akla gelebilecek her türlü sorununu çözmek için köprü vazifesi görmektedir. Muhtarlarımız vatandaş ın gören gözü, konuşan dilidir. Muhtarlarımız seçilmişlerin İçinde Mahallesi tarafından en demokratik seçimle seçilmiş kişilerdir” diye belirtti.

“MUHTARLIK GÖNÜL İŞİDİR”

“Muhtarlık gönül işidir” diyen Başkan Saral; “köyünün mahallesinin anası, babası, ablası, ağabeyidir. Herkesin sırdaşıdır, ailesi ile paylaşamadığı konuların paydaşıdır. Her türlü sorunun çözümünde yol göstericidir. Her geçen gün bu onurlu göreve taleple artarken, halen 1924 ve 1944 Senelerinin şartlarına göre hazırlanmış Kanunlarla görev yapmaktayız. Sorumluluğu çok ama yetkisi olmayan muhtarlarımız ve muhtarlık müessesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunların günün şartlarına göre çözümlenmesi, bunun için de genelgeler ile bazı değişiklikler yapılsa da günümüz şartlarına ve 21. yüzyıla yaraşır kanunun ivedilikle çıkarılması gerekliliğini düşünüyor ve bekliyoruz. Muhtarlıklarımız, belediyelerimizin desteği ile ayakta durmaktadır. Kocaeli Muhtarları olarak bizler, birçok ilde olmayan imkanlara sahibiz ve kendimizi diğer illere göre şanslı hissediyoruz. Birçok konuda destek gördüğümüz Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve Gölcük Belediye başkanımıza, başkan yardımcılarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

ALTINTAŞ; “MUHTARLARIMIZ KİŞİYİ TUTUKLAMA VE GÖZ ALMA YETKİSİNE SAHİP OLAN KOLLUK DIŞINDAKİ ÖNEMLİ BİRİMİDİR”

Başkan Saral’ın ardından konuşma yapan Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş; “Tüm muhtarlarımızın muhtarlar gününü kutluyorum. Hepimizin bilindiği gibi Türk yönetim yapısında Osmanlı’dan beri var olan ve kamunun yerel ilişkisini sağlayan, en demokratik bir idare birimidir. Bu günde halkın katılımıyla en iyi şekilde yaşanmaktadır. Arkadaşlarımız hem yerelin, hem devletin temsilcilik şeklinde görev sürdürmektedirler. Muhtarlarımız kişiyi tutuklama ve göz alma yetkisine sahip olan kolluk dışındaki önemli birimidir. Kolluk dışında bu başka birimde yoktur. Biz muhtar arkadaşlarımıza bölgesinin sıkıntısını gerek yerelde gerekse genel idarede takip etme ve iletme sorumluğundayız. Aynı zamanda kurumların hizmetlerini Devlet ve Cumhurbaşkanlığı emirlerini vatandaşa aksettirme yönündeler. Bunlar muhtarlarımızın görevleri arasında. Hem yerel görevi var hem merkezin Cumhurbaşkanlığın sistemlerinden doğan görev ve sorumlukları vatandaşa iletmek. Burada tabi ki zamanında daha önceki Cumhuriyet hükümetlerimiz muhtarlarımızın birçok sıkıntıları yerelde çözümü için adımlar attı. Her geçen günde Sayın Cumhurbaşkanımız başkanlığında Hükümet görevlileri muhtarlarımızın gerek yetki gerek diğer konu sıkıntıların gidermek için çalışmalar yapıyorlar” dedi.

“SİZLER YERELİN SESİSİNİZ”

“Muhtarlarımız ne kadar güçlü olursa idaredeki sıkıntılarımız azalır” diyen Kaymakam Altıntaş; “Vatandaşların sıkıntılarını genel yönetime aksettirmesi kolaylaşır. Bunlar birçok konuda gerek belediyemiz, gerek Büyükşehir ve Valiliğimizin çalışmalarıyla birçok yetki sağlanmakta. Sizler yerelin sesisiniz. Yerelin temsilcisiziniz ve birçok konunun sokak çocuklarının, sokakta yaşayan insanlara, muhtaçlara, sıkıntılı olan kişilere kadar birçok konuda merkezi hükümetin temsilcileri ile bir ve berabersiniz. Bir sıkıntı olursa devletin birimlerini bilgilendirip ve işin takipçisi olursunuz. Bu konudaki çalışmalarınız inşallah artarak devam edecektir. Sizlerin talepleriniz en kısa zamanda yerine gelecek. Bizde sizlerin bu taleplerinizi yerine getirmek zorundayız. Daha öncede söylediğim gibi bölgenizde mahallenizde yaşayanları tanımanız lazım. Yani komşunu tanıyalım. Tanıyalım ki mahallemiz de yaşayanların sıkıntılarını, okuma yazma bilmeyenleri, çocuklarımızın eğitim durumundan haberdar olmalıyız” diyerek açıklamasını tamamladı.

MUHTAR GÖKDENİZ ŞİİR OKUDU

Açıklamaların ardından sonra Gölcük Merkez Mahalle Muhtarı Melahat Gökdeniz’in “Muhtarım” adlı şiirini okumasının ardından tören son buldu.

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)