İMAR BARIŞI BÜYÜK FIRSAT!

Gölcük Belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçemizde gerçekleştirilen toplantıda “İmar Barışı” düzenlemesi hakkında bilgilendirme yapıldı Gölcük Belediyesi Kongre Sarayı’nda düzenlenen seminerde Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, toplantıya katılanlara bilgiler verdi.

 

 

 

 

Konu hakkında vatandaşların bilgilendirilmesi, karşılaşılan sorunların çözülmesi adına düzenlenen toplantıya Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Kahraman, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Osman Günler, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Toplantıda, “İmar Barışı nedir?” “Kimlerin imar barışına ihtiyacı var?” “İmar barışına nasıl başvurulur?” konularında bilgilendirme yapıldı. Program sonunda, toplantıya katılan vatandaşlara “İmar Barışı” ile ilgili bilgilendirme broşürü dağıtıldı.

HALKIMIZI YÖNLENDİRME KONUSUNDA YARDIMCI OLUYORUZ

Toplantıda ilk olarak sözü alan Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, “Hükümetimizin açıkladığı imar barışı ile ilgili olarak sorun ve problemlere çözüm üretmek üzere yasal bir düzenleme yapıldı. Gölcük’te bir şekilde iskan alamayan ve ruhsatı olmayan binalar mevcut. Böyle bir imkan verildiyse bu fırsatı değerlendirmek, herkes açısından büyük bir avantaj. Yasa ile ilgili olarak birinci derecede sorumluluk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda. Bizler de Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri olarak halkımıza yönlendirme konusunda yardımcı olmaya hazırız. Başvuruların nasıl olacağı ve sorunların nasıl çözüme kavuşacağı ile ilgili olarak sizlere bilgiler verilecek. Sizler de sorularınız varsa yönelteceksiniz. Herkese sevgi ve saygılar diliyorum” dedi.

VATANDAŞLARIMIZ İÇİN BÜYÜK FIRSAT

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, toplantıda sözü alarak “Hükümetimiz tarafından seçim öncesinde imar barışı adı altında bir çalışma yapıldı. İmar barışını ne olduğu, bundan kimlerin yararlanabileceği hakkında sizlere bilgiler vereceğiz. Evinde bir şekilde oturan ve bazı haklardan istifade edemeyen kişiler için imar barışı getirildi. Ruhsat ve iskansız yapı adı altında bir sorun mevcut. Elektriği ve suyu bağlanamayan, ruhsatsız yapıldığı için ceza kesilmiş kişiler var. Sorunların çözümü adına bir düzenleme yapıldı ve ruhsatsız, iskansız binalar kayıt altına alınsın istendi. Doğalgazı bağlanamıyorsa, elektrik bağlatamıyorsa, kat mülkiyetine geçemiyorsa kişilerin bu imkandan yararlansın istendi. Sorunları çözmek adına devlet, vatandaşla bir barışa karar verdi ve kanunda düzenleme yapıldı” dedi.

YANLIŞ BİR BEYAN YAPILIRSA GEREKLİ CEZAİ İŞLEMLER UYGULANIYOR

Sözlerine devam eden Mengüç, “İmar barışından 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış binaların sahipleri yararlanabilecek. Sonrasında yapılmış binalar için bu haktan yararlanmak mümkün değil. Devlet, imar barışı konusunda vatandaşına güveniyor. İşlemler, tamamen beyan üzerine yapılıyor. Devlet, beyanlarınızın doğru olduğunu kabul ediyor. Ama yanlış bir beyan yapılırsa gerekli cezai işlemler uygulanıyor. İmar barışından üçüncü kişilere ait olan arsalarda yapılan binaların sahipleri yararlanamıyor. Mesela bir kişi, bir başkasının arsası üzerine bina yapmışsa o bina için imar barışından faydalanamaz. Kesinleşmiş uygulama imar planında yer alıp sosyal donatı alanında kalan ve ilgili kurumlara tahsis edilmiş arsalarda kalan yapıların sahipleri de imar barışından yararlanamayacak. Bir defaya mahsus olarak imar barışı, devlet tarafından yapılacak” dedi.

SON BAŞVURU TARİHİ 31 EKİM

Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yapılan binaların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan konut ve işyerleri için başvuru yapılabiliyor. Belirtilen tarihten önce yapılan binalar için vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendirilen kurum ve kuruluşlara 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvurabiliyor. Yapılan işlemlerin ardından Yapı Kayıt Belgesini alan vatandaşlar elektrik, su ve doğalgazını bağlatabilecek. Toplu yapılarda daire sahibi olan vatandaşlar ise kat mülkiyetine geçerek, tapusuna kavuşacak. Yapı kayıt belgesini alan kişiler elektrik, su ve doğalgazını bağlatacak, kat mülkiyetine geçecek ve tapusuna sahip olacak” dedi. Mengüç, yaptığı bilgilendirme konuşmasından sonra vatandaşların sorularını cevapladı.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Yapı Kayıt Belgesi’ne müracaat etmek için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir;

 

1- E-devlet şifresi

 

2- Cep telefonu numarası

 

3- E-posta adresi

 

4- Beyan edilecek yapının adresi

 

5- Tapusu olan yapılar için ada ve parsel bilgileri

 

6- Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2)

 

7- Yapıdaki konut ve işyeri sayısı

 

8- Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2)

 

9- Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)

 

10- Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)

 

11- İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi

 

12- Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)

 

 

 

 

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)