SERAMİK SANATI BU SEMPOZYUMDA HAYAT BULUYOR

 

 

 

 

 

2011 yılında başlayan ve sekizinci yılında da Türkiye’den ve yurtdışından birçok sanatçı ve sanatseveri ağırlayacak olan 8. Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu Gölcük Kazıklı Kervansaray ‘da yapılan açılış töreniyle başladı. 14 Mayıs’a kadar devam edecek olan sempozyum kapsamında sanata dair birçok alanda seminer, çalıştay ve sergiler düzenlenecek. 8. Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu kapsamında gerçekleştirilmiş olan eserler, sempozyumun ardından sergilenmek üzere Yalı Evlerinde kurulacak olan “Çağdaş Seramik Sanatları Müzesi’nde sergilenecek.

 

 

 

 

Gölcük Vizyon 2023 projesi kapsamında Gölcük Belediyesi, Gölcük Kent Konseyi ve Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu’nun birlikte yürüttüğü 8. Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu Kazıklı Kervansaray Kültür Yapısında açılışı yapıldı.Kazıklı Kervansaray Kültür Yapısında yapılan açılışa, Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Kocaeli Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner POLAT, Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Mine Can, Kocaeli Üniversitesi öğretim üyeleri, sanatçılar Emel Şölenay, Betül Bayık Kurt, Hasan Başkırkan, Veysel Özel, Samet Can Alış, Valentına Stevanouska, Sandeep Manchekar, Gıgısha Pachkorıa, Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Levent Değirmenci, Gölcük Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu, Gölcük Jandarma Komutanı Burçak Kırca, Gölcük Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Saral, akademisyenler, sanatçılar ve sanatseverler katıldı.

 

GÖLCÜK BİR SANAT KENTİ

Açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Başkanı Metin Şentürk “Başarı tesadüfi değil! 2009 yılında depremden sonra değerli belediye başkanımız Gölcük’ün tüm insiyatiflerini bir araya getirerek kent vizyonunun oluşmasının yolunu açmıştır. Bizde o zaman tüm kent dinamikleriyle bir vizyon ortaya koyduk. Bunlardan bir tanesi de bir bilim kenti olmanın, bir turizm kenti olmanın, sağlıklı bir kent olmanın yanı sıra bir sanat kenti olmayı da istediğimizi söylemiştik. Gölcük Kent vizyonuna bir sanat kenti olmayı da eklemiş olduk. Dediğim gibi başarı tesadüfi değil. Son 5-10 yıl içerisinde okullaşma oranı Gölcük tarihinde görülmemiş kadar hızlandı. Turizm açısından bir çok eserler ortaya kondu. En son Yalı Evleri, Kervansaray, Ilıca Tesisleri, Erik Düzü Tesisleri gibi Sanat anlamında da ciddi yatırımlar yapıldı” dedi.

SEMPOZYUM SERAMİĞİN HALKLA BULUŞMASI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ

Kocaeli Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Polat “ Gölcük Vizyon 2023 projeleri kapsamında 10 yıldır üniversitemiz, Kent Konseyi ve Belediyemiz arasında bir çok proje yürütülüyor. Yaklaşık her yıl 15 ila 20 arasında proje yürütülüyor. Bu projeleri üç başlık altında topluyoruz. Eğitim alanında ki projeler, sosyal alanda ki projeler ve sanat alanında ki projeler. Üniversitemiz bu tür şeyleri çok önemsiyor, çünkü akademisyen olarak kendimize Gölcük’te bir alan kuruyoruz. Akademik anlamda çalışıyoruz fakat bunu toplumla buluşturmak çok önemli.  Daha önce ki rektörlerimizde olduğu gibi şimdi ki rektörümüz Saddetin Hülagü Hocamız’da bu Gölcük Vizyon projelerini çok önemsiyor. Bir çok yerde kendisi de bizzat katılarak destekliyor. Bir diğer önemli projelerden birisi de seramik sempozyumu, aslında tarihimiz de önemli bir yer tutan seramiğin halkla buluşması açısından çok önemli. Tabi akademik düzeyde fakültelerimiz ve yüksek okullarımız bu konuyla ilgileniyor, bu buluşmada sempozyum çok önemli bir aracı oluyor. Bu nedenle seramik sanatının yaşaması, günlük yaşamımıza girmesi ve bunun sürekli hale getirilmesi açısından bu sempozyumu önemsiyoruz” dedi.

BİRLİKTE BAŞARDIK

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş “Her an her daim bizler, yerel yönetimler burada yaşayan vatandaşlarımızın istek ve beklentilerine cevap verecek hizmetler uygulamaya mecburuz. Zaten seçilmemizin temelinde de bu var. Ama beni en çok mutlu eden boyutu kürtürel resterasyon ve eğitime yönelik projelerin başarıyla uygulanması ve sürdürülebilir şekliyle yıllar boyu devam etmesi. Alt yapıları üst yapıları yapmak, park-bahçe oluşturmak, temizliği yapmak rutin belediyecilik görevlerini yapmak asli vazifemiz olarak bizim sorumluluğumuzda ama bunun üzerine sanatsal, kültürel, sportif ve eğitime yönelik bir takım projeleri de kattığımızda işte güzellik orada ortaya çıkıyor. Gölcük Belediye Başkanı olarak şahsim ve ekibim bir irade ortaya koyduk. Bizim tek taraflı olarak bu iradeyi ortaya koymamız önemliydi işin başlangıç noktasında, eğer biz bu iradeyi ortaya koymamış olsaydık bugün bizim burada olmamızın imkanı yoktu. Biz bu irademize partnerlerimizle birlikte bu işi başarılalım dediğimiz kurumların destek vermesi çok çok daha da önemli. Kent konseyimiz zaten Gölcüğün dinamiklerini oluşturan bir yapı. Üniversitemizin, gelin bu işi birlikte yapalım dememize samimiyetle ve istekle karşılaması hepsinden önemliydi. İşte bu birliktelik yıllardır başarıyla sürüyor. Ve bugün 8. yaptığımız Seramik sempozyumu da bu başarılı projelerden biri. Bu sanata gönül vermiş hocalarımız bizleri yalnız bırakmıyorlar. Biz ısrarla bu projelere devam edeceğiz. Gelecekte kim gelirse gelsin inanıyorum bu sağlam temel üzerine bu inşa devam edecek. Artık bunu durdurmak, bitirmek mümkün değil. Gölcük belediyemizin sloganı artık birlikte başardık. Bugün yine birlikte başardık diyeceğimiz bir projeyi başarmanın mutluluğuyla hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

EĞİTİMDE ÇOK İYİ DURUMDAYIZ

Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş “Her proje, her iş gibi seramiğin içinde de  bir düşünce var.  Sonra gösterdiğimiz değere göre eserin ortaya çıkışı var. Bu da bir insanın normal hayatta neler yapacağını, nasıl yapacağının bir yönelgesi. Ne kadar çalışırsanız eseriniz de o kadar güzel olur. Burada Kent Konseyimizin, Belediyemizin ve Üniversitemizin ortak çalışmasıyla bir sempozyum oluşturulmuş ve bugünlere kadar gelmiş. Bu arada üniversite, bölge ve yerel yönetimin kaynaşması bu projelerde kendini gösteriyor. Aslında bizim üniversite yönünden daha güzel haklara, alanlara sahip olma hakkımız var. Bizim yaklaşık 4000 civarında öğrencimizin, 400 kişilik yurdumuzun bulunduğu yerde belki de yavaş yavaş bir fakültenin de düşünülmesi gerektiğine inanıyorum. Eğitimde iyi durumdayız 3 tane meslek yüksek okulumuz var üçününde kendine güzel başarıları var. Bunlar bizim onur kaynağımız. Onlarla gurur duyduğumuzu söylemek istiyorum. Yurt dışından sanatçılarımız geldi burada öğrencilerimize yeni teknikleri yeni bilgileri aktaracaklar inanıyorum. Ve bu sempozyum başarılı bir şekilde sonuçlanacaktır. Çünkü yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır” dedi.14 Mayıs’a kadar devam edecek olan sempozyum kapsamında sanata dair birçok alanda seminer, çalıştay ve sergiler düzenlenecek. 8. Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu kapsamında gerçekleştirilmiş olan eserler, sempozyumun ardından sergilenmek üzere Yalı Evlerinde kurulacak olan “Çağdaş Seramik Sanatları Müzesi’nde sergilenecek.

 

 

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

5 + 5 =