21. Yıl Dönümünde Deprem Şehitleri Anıldı
17 Ağustos 1999 Depremi’nin 21’inci yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen Deprem Şehitlerini Anma Programı Gölcük Kavaklı Sahili’nde Valimiz Seddar Yavuz ‘un katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Programa; Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra Kocaeli Milletvekilleri; TBMM Başkan Vekili Haydar Akar, Radiye Sezer Katırcıoğlu ve İlyas Şeker, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Refik Levent Tezcan, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ümit İlbayı, Gölcük Belediye Başkanı Av. Ali Yıldırım Sezer, Gölcük Cumhuriyet Başsavcısı Ökkeş Alpaslan Karcı, AFAD İl Müdürü Salim Tekoğul, Türk Kızılayı Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özer, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
İlk olarak alanda yer alan Gölcük Arama Kurtarma Derneği (GESOTİM) , Gölcük Belediyesi, AFAD ve Kızılay’a ait stantlar ile AA Ajansı’nın “O gece Kocaeli” temalı fotoğraf sergisini gezen Vali Yavuz, daha sonra Kocaeli Üniversitesi AFAD ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin paydaşlığında kurulan deprem eğitim similasyon merkezini de gezerek, yetkililerden bilgi aldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Gölcük Müftü V. Adnan Yıldız şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim okuyarak duasını yaptı.
Fotoğraf sanatçısı İsmail İkiz’in objektifinden 17 Ağustos 1999 depremini anlatan fotoğraf görüntülerinin de izlendiği programda; Gölcük Belediye Başkanı Av. Ali Yıldırım Sezer, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, TBMM Başkan Vekili ve Kocaeli Milletvekili Haydar Akar konuşmalarını gerçekleştirdiler.
Risk Yönetimini, Depreme Hazırlanmayı Öğrendik
Vali Seddar Yavuz: “21 yıl önce hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyor ve halen bu acıyı yaşayan, engelli hale gelen kardeşlerimize de sağlıklı ve huzurlu bir yaşam temenni ediyorum. Hepinizin bildiği gibi 99 depremi aslında bize depremi öğretti. Daha doğrusu bir strateji değişikliği yapmamız gerektiğini öğretti. Bizim, öncesinde yaptığımız şey kriz yönetimiydi. 99 depreminden sonra farklı bir alana evrildik ve risk yönetimini, depreme hazırlanmayı öğrendik. Dolayısıyla biz artık 7 ve üzeri depremlere dayanıklı nasıl binalar yaparız, binanın statiği ne olmalı, demiri ne olmalı, nasıl kontrol edilmeli gibi birçok alana girdik ve bu alanda yasal düzenlemeler meydana getirdik. Türkiye’nin teşkilatlanmasını değiştirdik, AFAD diye bir teşkilat kurduk. Bu teşkilat biliyorsunuz ki İçişleri Bakanlığı‘na bağlandı. AFAD hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda ciddi bir tecrübeye kavuşmuş bir teşkilat olarak duruyor.”
Sahada Çok Başlılık Bizi Başarılı Kılmaz
Daha önce arama kurtarma ekiplerinin o ildeki birimlerden oluşturulduğunu ve bunun yanlış olduğunu belirten Vali Yavuz, Türkiye ve Kocaeli’nde afet müdahale planı oluşturulduğunu belirterek: “Birbirine yardım edebilen şehirler meydana getirdik. Kocaeli’nde herhangi bir şekilde deprem meydana geldiğinde bize yardıma koşabilecek şehirleri eşleştirdik. Dolayısıyla çok önemli bir avantajı daha sağlamış olduk. Hepinizin bildiği gibi afetler, salgın hastalıklar tek merkezden yönetilmesi gereken hususlardır. Çok başlılık bu çağın en büyük sorunlarından bir tanesidir. Sahada çok başlılık bizi başarılı kılmaz. Bu yüzden de sivil toplum kuruluşlarımız, belediyelerimiz ve gönüllü kuruluşlarımız tek elden yönetilerek, hep birlikte çalışıyorlar. Bu yüzden de dikkat ederseniz yakın zamanda meydana gelen depremlerdeki müdahalemiz, yaptığımız çalışmalarımız, kayıplarımız son derece sınırlıdır. Hatırlayınız, 99 depreminde birçok malzeme ulaştırılamamıştı, çünkü bu organizasyonu yapabilecek bir hazırlığımız maalesef yoktu.12 Kasım depremi 99 depremine göre daha başarılı bir yönetimdir, çünkü birçok şeyi daha iyi öğrenmiş bulunuyoruz.
Bu Şehirde Riskli Hiçbir Yapı Bırakmayacağız
Vali Yavuz, Kocaeli’nin Türkiye’nin dünya ile yarışan, çağdaş, modern bir yüzü; bilim ve teknoloji üssü olduğunu ve olası bir depremin de bunu etkileyebileceğini belirterek: “Tüm hazırlıklarımızı buna göre yapmalıyız. Bu konu bizim birinci gündem maddemiz olmalıdır. Hep beraber bu konuyu çalışmalıyız. Memnuniyetle görüyorum ki başta Büyükşehir belediyemiz olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlarımız birçok güzel hizmetler ve çalışmalar yapıyor. İlimizde bazı binalarımızda sıkıntılar var. Konu bizim bilgimiz dâhilinde. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımızla beraber inşallah bu konuyu önümüzdeki süreçte ele alacağız ve hazırlıklarımızı yapacağız. Bu şehirde riskli hiçbir yapı bırakmayacağız. Bu konuda kararlıyız ve kararlı olmak zorundayız. Çünkü vatandaşlarımızı ölüme terk edemeyiz.”
COVID-19 salgını ile ilgili açıklamalarda da bulunan Vali Yavuz: “65 yaş üstü kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımızdan sabah 07:00 ile 10:00 ve akşam da 16:00 ile 20:00 saatleri arasında toplu taşıma araçlarına binmemelerini, özellikle de yoğun ortamlarda bulunmamalarını kendilerinden istirham ediyorum. Bununla ilgili şu ana kadar Valilik olarak bir karar almadık. İnanıyorum ve biliyorum ki Kocaeli’li büyüklerimiz bu konuda bilinçli, çağrılarımıza kulak verecek ve özellikle kendilerini riske atacak bir kalabalık ortama girmemeye özen göstereceklerdir. Bu konuda yeterli başarı sağlayamazsak hıfzıssıhha kurulu kararını da alacağız.
Taziyeleri Telefonla Kabul Etmelerini İstiyoruz
İşe gidiş ve dönüş saatlerindeki yoğunluğa değinerek büyüklerimizden bu saatlerde toplu taşıma araçlarını kullanmamalarını vurgulayan Vali Yavuz:” Taziyeler konusundaki tavrımız net. Bizler acılarımızı dokunarak, kucaklaşarak paylaşırız. Bu sebeple toplu taziyeleri yasakladık. Türkiye’de yapılan araştırmalara göre en çok bulaşmanın taziye ziyaretlerinde gerçekleştiği görüldü. Bu yüzden tüm vatandaşlarımızdan taziyeleri telefonla kabul etmelerini istiyoruz.”
Gençlerin ve çocukların mesafeye dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Vali Yavuz: “Covid-19 sizi hasta etmeyebilir ama büyüklerinizin hayatına kast etmiş olabilirsiniz. Küçük bedenleriniz bu kadar büyük bir vebali kaldıramaz. Bu yüzden özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin bu konuda hassas ve duyarlı olmalarını bekliyoruz.”
Emniyet Müdürlüğümüz tarafından 25 Kişiye İşlem Yapıldı
Vali Yavuz, son olarak seslenmek istediğim önemli bir kitle var diyerek sözlerine şu şekilde devam etti: “Covid-19 testi pozitif olmuş ancak hastanede yatmasını gerektirecek semptomları olmayan hastalarımızı biliyorsunuz ki evlerde izole ediyoruz. Maalesef ısrarla sokakta dolaşanlar var. Dün itibariyle Emniyet Müdürlüğümüz tarafından 25 kişiye işlem yapıldı. Bununla ilgili de önümüzdeki süreçte mahalle muhtarlıklarımız, imamlarımız, öğretmenlerimiz ile birlikte daha dar çerçevede yoğun tedbirler alarak denetimlere devam edeceğiz.”
Valilik Olarak Çok Konuşmayı Değil, Sahada Olmayı Tercih Ediyoruz
Covid- 19 olduğunu bile bile sokağa çıkıp başkasına enfekte eden bir insanı hoş görmek mümkün müdür? diyen Vali Yavuz: “Bunlarla ilgili adli işlem ve idari işlemleri (para cezası) başlattık. Biz valilik olarak çok konuşmayı değil, sahada olmayı tercih ediyoruz. İnanın her bir yeri denetliyoruz. Çok yoğun bir denetim faaliyeti yürütüyoruz. Her gün saat 24:00 itibariyle bu denetim raporlarının tamamını alıyoruz ve işlem yapıyoruz. Bu yüzden maskeye, mesafeye ve hijyen kurallarına uymaya herkesi davet ediyoruz.
Vaka sayılarındaki artışa dikkat çekerek kendi olağanüstü halimizi ilan edebilirsek sorunun çözülebileceğini belirten Vali Yavuz: “Kuralları ya da yasakları koymaktansa daha dikkatli olarak bu sorunu daha iyi çözecekmişiz gibi geliyor. Lütfen büyüklerimize bunu nezaketen anlatın. Nazik bir şekilde ikaz ederek ve kurallara uyulmasını sağlayarak onları koruyalım.” dedi.
AFAD İl Müdürü Salim Tekoğul’un “Bireysel Afet Hazırlıkları” konulu sunumu ile devam eden program; Vali Seddar Yavuz ve protokol üyeleri tarafından Gölcük Arama Kurtarma Derneği (GESOTİM) üyelerine sertifikalarının verilmesiyle son buldu.