Yavuz sondaj gemisi Kocaeli’den yola çıktı
Doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerine başlayacak olan Yavuz sondaj gemisi Dilovası’ ndan yola çıktı
Dilovası Belde-Port Limanı’ndaki sondaj gemisini uğurlama törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik- Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, KKTC Ankara Büyükelçisi Kemal Köprülü, TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) Genel Müdürü Melihhan Bilgin, TPIC Genel Müdürü Bülent Şenol Aksoy, BOTAŞ Internatıonal Genel Müdürü Nadim Ekiz, BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, TEDAŞ Genel Müdürü Halil İbrahim Leventoğlu, Genel Müdür Yardımcısı Ömer Sami Yapıcı katıldı.
- BÜYÜK SONDAJ GEMİMİZ
Yavuz sondaj gemisinin uzunluğu 229,6 metre, genişliği 36 metre. ‘Fatih’ten sonra Türkiye’nin 2. petrol arama gemisi. 2 sondaj kulesi (130 metre) olan gemi, aynı anda 2 sondaj yapabiliyor. 12 Bin 200 metre derinlikte petrol ve doğalgaz araması yapacak olan Yavuz sondaj gemisinde ‘DynamicPositioning’ sistemi mevcut. 6 metreye kadar olan dalgalarda sondaj sorunsuz devam edebiliyor.
KARDEŞİ FATİH İLE ARAYACAK
2011 yılında yapılan gemi şubat ayında Yalova’daki tersaneye getirilerek hazır hale getirildi. Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla dün yola çıkan gemi, Temmuz ayında Akdeniz açıklarında kardeşi ‘Fatih’ ile aramaya katılacak. 6. Nesil teknolojinin (son teknoloji) kullanıldığı gemide çoğunluğu Türk mühendis olan 150 personel görev yapacak.
TEMMUZDA BAŞLAYACAK
Dünyada 16 tane olan bu gemilerin ikisi Türkiye’nin (Fatih ve Yavuz). Yaşam alanlarıyla çalışanlarına konfor sunan geminin içerisinde sinema salonu, spor salonu, dinlenme odaları ve 4 yataklı mini bir hastane ile tam zamanlı doktor mevcut. Gemi daha önce Tanzanya, Kenya, Malezya, Filipinler başta olmak üzere farklı ülkelerde görev aldı. Yavuz’un Temmuz ayında Akdeniz’e ulaşması ve kardeşi Fatih sondaj gemisi ile çalışmalara başlayacak.
2 SAVAŞ GEMİSİ EŞLİK EDECEK
Doğu Akdeniz’de Fransa, ABD, İsrail, Yunanistan gibi ülkelerin Türkiye’nin sondajlamasından rahatsız olması sebebiyle Yavuz sondaj gemisine, donanma kuvvetlerine bağlı savaş gemisi TCG Fatih (F-242) Yavuz sınıfı fırkateyn de eşlik edecek. Gemi Akdeniz’e varmadan bir fırkateynin daha gemiye eşlik edeceği öğrenildi.
FATİH’İN İKİZİ YAVUZ
Bakan Dönmez ve beraberindekiler gemiyi gezdikten sonra tören başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürü Melihhan Bilgin, “Bizim Karpaz’da bir lokasyonumuz var, ancak bundan sonraki çalışmaların nerede olacağıyla ilgili kesin bilgi jeoloji ve jeofizik çalışmaları sonucunda ortaya çıkacaktır. Sondaj çalışmaları Temmuz ayının başında başlayacak. Yavuz, Doğu Akdeniz’de sondaj petrol ve doğalgaz çalışmalarını yürüten Fatih gemisinin bir ikizidir. Teknolojik kabiliyet, imkan ve donanım ve tasarım olarak da ikizi. Bu ikiz gemi konsepti özellikle operasyon ve işletme açısından birçok kolaylık sağlayacağı düşünüldü ve biz bu kolaylığın da operasyon esnasında farkına varmış durumundayız. Birbirini destekleyen iki gemimiz var şu anda” dedi.
YÜZDE 53 ORANDA TÜRK PERSONEL
Yaklaşık bin metre su derinliği ve 3 bin metre sondajla beraber çalışmalar yapılacağını ifade eden Bilgin, ‘Karşı taraf baya bir tehditkar konuşma yapıyor, ekibinizde bir korku var mı?’ sorusu üzerine “Çıktığımız bu yolda kararlılıkla devam edeceğiz. Biz konunun o boyutuyla ilgili değiliz, devletimizin verdiği bir görev var ve biz bu görevde herhangi bir şekilde geri adım atmadan, yılmadan, bütün seçenekleri değerlendirerek, hizmetimizi tam ve eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmek için her türlü önlemi alıyoruz. Çok da ilgilenmiyoruz karşı taraf denilen tarafın ne yaptığıyla ilişkili. Gemi personeli ve ekipmanlar konusunda yerlileştirme projelerimiz var. Operasyona bağlı anlamda personelin yüzde 53’ü Türk” dedi.
MİLLİLEŞTİRME POLİTİKASI
Süratli bir millileştirme politikası içerisinde olduklarını da ifade eden Bilgin, “Çok şükür bütün ekibimizin, geminin teçhizinden donanımına kadar ve operasyonun planlanmasına kadar bütün arkadaşlarımız kurumumuz tarafından görevlendirilmiş arkadaşlardır. Milli olarak kurumumuz bünyesinde çalışan arkadaşlardır. Dolayısıyla aslında kamuoyu rahat olsun, milletimiz rahat olsun hiçbir şekilde hiçbir süreçten etkilenmeden yerine getirilecektir. Gemimiz de maksimum 200 personel bulundurabiliyoruz şu anda yaklaşık 150 personel görev yapıyor, tam operasyona başladığımızda bu sayı 180’e kadar çıkacaktır” şeklinde konuştu.
‘AKDENİZ’DEKİ VARLIĞIMIZ SORGULANAMAZ’
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise “Bu gün gururluyuz. Çünkü Fatih’in ardından Yavuz’u da Doğu Akdeniz’e uğurluyoruz. Tarihimizde ilk defa Fatih sondaj gemisiyle biz de artık bu alanda varız dedik. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki varlığını sorgulayanlar hem tarih hem de hukuktan bihaberleri Biz dün buradaydık, bu gün de buradayız yarın da burada olacağız. Bu hiç değişmeyecek. Hem kendi kıta sahanlığımızda hem de KKTC’nin Türkiye’ye verdiği ruhsat alanlarında çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Güney Kıbrıs Rum kesiminin te taraflı yaptığı anlaşmaların hukuken hiçbir geçerliliği olmadığını beyan ettik” dedi.
‘GALATA KULESİ’NDEN 36 METRE DAHA UZUN’
Ayrıca bölgenin sınırlarını belirleme çalışmalarını da kabul etmiyoruz. Sondaj çalışmalarına aralıksız devam edeceğiz. Denizlerimize petrol ve doğalgaz neredeyse Fatih ve Yavuz da orada olacak. En önemli hidrokarbon arama çalışmalarında hedefimiz belirledik. Varsa mutlaka bulacağız dedik. Azimle ve güvenle kolları sıvadık. Gemimizin kuleleri Galata Kulesi’nden 36 metre daha uzun. Gemimiz çift kuleli tasarımla asıl ve yardımcı işlerin yapılabildiği eş zamanlı operasyonlara imkan sağlıyor Her iki kuleyi de operasyon araçlarıyla donattık. İş güvenliği standartlarımız en üst seviyede. Çalışmalar sırasında canlılara ve denize hiçbir zarar vermeyeceğiz” diye konuştu.
‘ÇALIŞMALAR 3 AYDA TAMAMLANACAK’
Yavuz gemimiz Akdeniz’de istikrar barış ve huzuru tesis edecek. KKTC’nin Magosa Körfezi’nde bulunan Karpaz 1 kuyusunda ^Bin 330 metre derinliğe ulaşacak. Çalışmalarını 3 ayda tamamlayacak. 140 personelimiz emeklerini ve bilgilerini milletimizin geleceği için ortaya koyacak. Çalışmaların olumlu sonuçlanacağına inancımız tam. Adanın kaynaklarının adil paylaşım hesabıyla pay edilmesini savunduk. Haksızlığa ve emrivakiye göz yummayacağız. Hem kendi hem de KKTC’nin haklarını sonuna kadar savunacağız. Güney Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’nin arkasına saklanması hiç de tasvip edilir bir durum değildir” ifadelerini kullandı.
‘İLLÜZYONLARIN PEŞİNE DÜŞMEYİN’
Doğu Akdeniz’de tehdit oluşturan ülkelere de seslenen Bakan Dönmez, “Sonu olmayan illüzyonların peşine düşmeyin hukuksuz planların parçası olmayın Türkiye’nin kararlılıkla yoluna devam etmesine kimse engel olamayacak. Hidrokarbon ararken dünyada parmakla gösterilen ülke olmayı hedefliyoruz. Bu gemi kutlu yürüyüşün ilk adımlarıdır. İnanıyorum ki bu kutlu yürüyüş müjdelerle sonlandırılacaktır. Akdeniz’de bayrağımızı dalgalandıracak Yavuz gemimizin müjdeler getirmesini personele kolaylıklar diliyorum” diye konuştu. Bakan Dönmez’in konuşmasının ardından Yavuz sondaj gemisi Akdeniz’e doğru uğurlandı.