VALİ AKSOY YAPTIKLARINI VE YAPACAKLARINI ANLATTI

 

 

29 Haziran 2017 tarihinden Diyarbakır’dan kentimize atanan Vali Hüseyin Aksoy, göreve gelmesinin üzerinden 1 yıl geçmesi sebebiyle değerlendirme toplantısı düzenledi.

 

 

 

 

YOĞUN KATILIM

Hasan Basri Güzeloğlu’nun Diyarbakır’a atanmasının ardından Diyarbakır’dan buraya atanan Vali Hüseyin Aksoy’un kentimizde göreve gelmesinin üzerinden 1 yıl geçti. Aksoy, basın mensuplarıyla bir araya gelerek 1 yılını değerlendirdi. Ramada Otel’de gerçekleştirilen programa; Vali Hüseyin Aksoy’un yanı sıra Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol ve kentimizde faaliyet gösteren medya kuruluşlarının temsilcileri katılım gösterdi.

NÜFUSUMUZ 1 MİLYON 883 BİN

Göreve geldiğinden bu yana yapılanları anlatan Vali Hüseyin Aksoy, “Kocaelili Valiliğine 29 Haziran 2017’de başladım. 1’inci yıldönümü nedeniyle 1 yıl içerisinde yaptıklarımızı anlatacağız. Bir önceki yıla göre 52 bin 498 kişi nüfusumuz artmış durumda. Nüfusumuz 1 milyon 883 bin oldu. Hane büyüklüğümüz önceki yıllara göre farklılaştı. Ortanca yaşımız 31.7’ye çıktı. İstanbul’dan sonra nüfus yoğunluğu en fazla olan il olduk. Bir önceki yılda 1152 olan eğitim kurumu sayımız 1.257’ye çıktı. Derslik sayımız 15 bin 57 idi yüzde 5.1’lik bir artış sağlandı” ifadelerini kullandı.

14 BİN 37 KİŞİYE OKURYAZARLIK KURSU

“Okul öncesi eğitime çok önem veriyoruz” diyen Aksoy, “Öğrenci sayımızda yüzde 17’lik bir artış oldu. Hedefimiz burada yüzde yüz başarı elde etmek. Derslik ihtiyacımız vardı. Bunun için ödenek istedik. Çelik çerçeveli anaokulları inşa ettik. 2 ay içerisinde 130 ek derslik yaptık, çocuklarımızın hizmetine soktuk. Okuma yazma seferberliğiyle birlikte çalışmalarımız büyük bir ivmeyle devam etti. Toplam 14 bin 37 kişiye okuryazarlık kursu verdik. Hayat boyu öğrenmeye de çok önem veriyoruz. Farklı alanlarda kurs açılması yönünde çalışmalar yapıyoruz” dedi.

KODLAMA ATÖLYESİ YAPACAĞIZ

Bağımlılıkla mücadeleye önem verildiğini söyleyen Aksoy, “Bağımlılıkla mücadele kapsamında 15 bin 969 öğretmene eğitim verildi. Öğretmenlerimizin yüzde 83’ünü eğitime tabi tuttuk. Beslenme Dostu Okul projesi kapsamında Türkiye ortalamasının 2 katı başarı gösterdik. 30 yeni eğitim yapısı ve 599 dersliğin yapımı tamamlandı. 33 çelik çerçeveli anasınıfı yaptık. Bunların toplam maliyet fiyatı 152.745.000 TL oldu. Kocaeli’nin her bölgesinde belirlediğimiz bir okula kodlama atölyesi yapacağız. 12’sini tamamladık, 16’sının yapımı devam ediyor. Bu konuda hayırseverlerimizle görüştük. Onların yardımlarıyla yeni eğitim yılına kadar tamamlamak istiyoruz. Her okula açmayacağız. Uygun sınıflar hangi okulda varsa ona göre planladık” diye konuştu.

ÇEMATEM VE AMATEM İHALELERİ YAPILDI

“Tekli eğitime geçiş konusunda çalışmalar yapıyoruz” diyen Aksoy, “İlimizde faaliyet gösteren 751 okuldan 91’i ikili eğitim yapıyor. Bu okullardan 74’ünün normal eğitime geçmesini planlıyoruz. Kocaeli Üniversitesi’nde öğrenci sayımız 81 binden 83 bine çıktı. Gebze Teknik Üniversitesi’nin öğrenci sayısı 7 binden 7 bin 500’e çıktı. Kentimizde toplam 90 bini aşkın öğrenci var. 112 acil sağlık hizmetlerinde istasyon sayımız 40’tan 42’ye çıktı. Nitelikli yatak sayımızı arttırdık, 3600’lere çıkardık. Kocaeli Devlet Hastanesi tamamlandı. Fatih Hastanesi’nde taşınma devam ediyor. Şehir Hastanesi’nin çalışmaları devam ediyor. ÇEMATEM ve AMATEM projelerinin ihaleleri yapıldı. Gölcük Devlet Hastanesi’nin çalışmaları başladı. Çayırova’ya da hastane yapılacak” şeklinde konuştu.

KORUYUCU AİLEYE ÖNEM VERİYORUZ

Sporcu sayısının arttığını dile getiren Aksoy, “Sporcu sayımız 176 bine ulaştı. Engelli sporcularımız faaliyetlerini sürdürüyorlar. Kocaeli Stadyumu tamamlandı. Stadın daha sağlıklı yaşatılması için yapay gün ışığı ihalesi yapıldı. Huzurevlerinde 209 vatandaşımız yaşıyor. Kadın konuk evlerine 60 civarı kadınımız yaşıyor. Yurtlarda yaklaşık 500 çocuğumuz kalıyor. Kredi Yurtlar Kurumu’nun yatak kapasitesi 14 bin 734 oldu. Koruyucu aile konusunda önem veriyoruz. Kocaeli’de 174 koruyucu aile var. Koruyucu ailelerimizle bir araya geleceğiz ve dayanışma ortamı oluşturuyoruz. 8 bin 925 kişi için evde bakım ücreti veriliyor. Kişi başı verilen ücret bin 85 lira” dedi.

275 KAÇAKÇILIK OPERASYONU

Emniyet personeli rakamlarını açıklayan Aksoy, “3 bin 411 polisimiz var. Bin 595 Jandarma personelimiz var. Toplam olay sayımız 39 bin. 35 bin civarı şüpheli yakalandı, bin 46’sı tutuklandı. Parklarda 52 uygulama yaptık. Okullarda, parklarda, pazarlarda, eğlence mekanlarında uygulamalar yapıyoruz. 420 bin kişi bu çalışmalarda kontrol edildi. İl genelinde 401 bin 336 araç kayıtlı. Kontrol edilen araç sayısı 925 bini aştı. Terörle mücadele çalışmasında 1611 operasyon yapıldı. 366 kişi tutuklandı. 983 kişi adli kontrolde. 275 kaçakçılık operasyonu yapıldı. 904 şüpheli yakalandı. 1693 kilo eroin ele geçirildi. Uyuşturucu konusunda kararlılıkla mücadele ediyoruz. 11 ayrı noktada yeniden Jandarma güvenlik noktası oluşturduk” diye belirtti.

GERİ GÖNDERME MERKEZİMİZ VAR

“İşkur’a ilk 6 içinde 54 bin başvuru yapıldı” diyen Aksoy, “Yaklaşık 59 milyonluk işsizlik ödemesi gerçekleştirdik. İlimizde faaliyet gösteren dernek sayımız 3334’e ulaştı. İlimizde geçici koruma kapsamında 46 Bin 186 kişi bulunmaktadır. Ağırlık olarak Gebze ve Darıca’da bir yoğunlaşma var. Yurt dışına 1345 kişi gönderildi. Suriye’ye dönüş yapan 323 kişi var. Burada artık geri gönderme merkezimiz var Gündoğdu’da yer alıyor. Bir yıl içerisinde 1509 kişiye işlem yapıldı. Sınır dışı işlem yapılan 930 kişi var” dedi.

35 LİMANIMIZ VAR

“Coğrafi işaretleme konusunda çok iyi değiliz” diyen Aksoy, “Var olan değerlerimiz konusunda bu işaretlerin alınması lazım. Biraz daha sayımızın burada artması lazım. Bu şekilde bölgenin ürünleri değer kazanabilir ve ekonomik girdi artışı yapılabilir. 35 limanımız var. Geçen yıl en fazla elleçlenen yük Kocaeli’de. 73.2 Milyon Ton ile ilk sıradayız. Kocaeli Gümrükleri aracılığıyla alınan bilgilere göre Türkiye Dış Ticaretinin yüzde 17.12’si ilimizden gerçekleştiriliyor. Vergi tahakkuk miktarında ikinci sıradayız. Yani en fazla vergi veren ikinci iliz. 500 büyük sanayi kuruluşunun yüzde 82’si Kocaeli’de faaliyet göstermektedir” şeklinde konuştu.

SORUNLARI ÇÖZÜYORUZ

ÇİM ve KİM’in amaçlarını anlatan Aksoy, “Çocuk İzlem Merkezi’ni Alikahya’ya taşıdık. Çocuk İzlem Merkezi, çocukların psikolojik sağlığı açısından çok önemli bir yer. Çocuklar adli bir problem yaşadığında bu merkezde çözülecek. Kadın İzlem Merkezi de aynı şekilde. Kadınlar şiddete maruz kaldığında karakola, adliyeye gitmeden tek bir çatı altında sorunları çözecek. Biz sokakta yaşayan çocuk istemiyoruz. Bununla ilgili valilik emri yayınladık. Toplumsal duyarlılık için yürüttüğümüz çalışmalar var. Amacımız sokakta çocuk olmaması. Biz bu çocukların sorunları çözüyoruz. Okullara gönderiyoruz, spor faaliyetlerine çocukları yönlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

1467 ÖĞRENCİ GELDİ

“Toplam 687 çocuğumuz sokaktan alındı” diyen Aksoy, “Bunların 487 Türk vatandaşı, 199 Suriye vatandaşı ve 1’i Afganistan vatandaşı. 394’ü erkek, 293’ü kız. Bu çalışmaları 18 mobil ekip ile yaptık. 18 Aralık itibariyle Açık Kapı projesi hayata geçirildi. Bugüne kadar 276 başvuru yapıldı. Biz Anadoluyuz projesi kapsamında Ağrı ilinden 1467 öğrenci ve 59 refakatçi öğretmen geldi” dedi.

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)